Apel public pentru interzicerea construcției unui bloc în Piața Bisericii din Elisabetin

Foto: Eye in the Sky

Societatea Timișoara și Comitetul Civic pentru Salvarea Patrimoniului Timișoarei au trimis o scrisoare tuturor membrilor Consiliului Local Timișoara, referitor la „Proiectul de hotărâre privind Planul Urbanistic Zonal „Locuințe și servicii, Piața Bisericii nr. 7, Timișoara”. Acest proiect vizează construirea unui bloc în Piața Bisericii din cartierul Elisabetin.

 

Prin această scrisoare, aleșilor locali li se reamintește că votul acordat la alegerile din septembrie 2020 a avut în vedere, ca deziderat de mare importanță pentru timișoreni, și schimbarea perspectivei pe care Primăria Timișoarei o avea față de clădirile de patrimoniu și față de zonele protejate din cartierele istorice. „Solicităm noii administrații să respecte acest mandat acordat la alegeri și să apere istoria, tradiția urbanistică si personalitatea unică a Timișoarei. Zonele istorice trebuie să beneficieze de o protecție autentică, nu formală, în litera, dar și în spiritul legii. Ca în multe alte domenii, Timișoara trebuie să fie și să rămână un model de urmat pentru celelalte centre urbane din România și în privința conservării patrimoniului său de arhiectură și organizare a spațiului urban”, se arată în scrisoarea Comitetului Civic pentru Salvarea Patrimoniului Timișoarei și a Societății Timișoara, care e membră a acestui comitet.

Membrii acestora protestează față de faptul că în cartierul Elisabetin ar urma să fie construit un bloc de apartamente, înalt și masiv.

Elisabetin este format din străzi liniștite, umbrite de arbori, piațete mici, mărginite de clădiri elegante, dar discrete. Fațadele, chiar dacă sunt monumentale, nu au ostentație, nu există circulație intensă, nu există un spectacol al străzii. Elisabetinul nu are nevoie de zgomot și aglomerație. Nu doar că nu are nevoie, dar acestea l-ar distruge. În Elisabetin străzile au fost concepute în careuri sau dreptunghiuri, astfel încât laturile să fie formate din fațade și spațiul interior să fie delimitat astfel de curți interioare cu grădini. În felul acesta, spațiul verde de care beneficiază fiecare casă se extinde cu cel al tuturor celorlalte din permietrul străzilor paralele și perpendiculare unele pe altele. O piață simbol a Elisabetinului e Piața Bisericii. E denumită astfel după situarea Bisericii Ortodoxe construite în arhitectura tipic bănățeanș și central europeană, iar turla Bisericii străjuiește, la fel de neostentativă, casele din jur și se constituie în singurul element de înălțime, care nu jenează deloc personalitatea locului, ci o reafirmă”, transmit semnatarii scrisorii adresate Consiliului Local Timișoara.

Aceștia mai spun că ceea ce ni se propuneest ca ca în mijlocul acestei oaze de liniște și de tradiție istorică să apară un bloc de apartamente, înalt și masiv, adăpostind zeci de familii, cu dimensiuni total șocante pentru tot ce îl înconjoară, „un uriaș care să umbrească parcul din preajmă, să ia aerul, lumina și liniștea din jur și să concureze turla bisericii, care să devină astfel o firavă victimă a gigantului alăturat. Blocul de apartamente ar urma să aibă o parcare subterană, pentru zeci de mașini, curți betonate între corpurile de clădire, o ocupare a spațiului urban total supradimensionată. Ansamblul de clădiri preconizat s-ar extinde din strada pe care e biserica până în curțile celor de pe linia de tramavai, «asediindu-se» deci și spațiul verde interior. Fără a mai vorbi despre obturarea luminii soarelui asupra parcului din vecinătate. Care e locul unei asemenea clădiri într-un cartier precum Elisabetinul? Niciunul. Orice plan urbanistic din orice oraș din Europa ar respinge a priori o astfel de perspectivă.”

Aceștia se întreabă cum ar părea proiectarea unui bloc în alte piețe istorice, în Piața Romanilor, în Piața Traian, în Piața Unirii? „Cu ce am fi mai buni în 2021 decât în anii dictaturii comuniste, când orașe întregi erau schimonosite de planuri abuzive ale regimului totalitar?”

Aceștia reamintesc că, atunci când s-a luat în discuție construcția unui bloc în Elisabetin, a fost invocată existența în zonă a unui hotel, construit acum câțiva ani: „Oare o eroare din trecut poate fi considerată un precedent de urmat pentru prezent și viitor? Hotelul Perla are, de fapt, clădiri pe str. Protopop George Dragomir, fostă str. Turgheniev, și pe str. Evlia Celebi, fostă Păltiniș, și rezultatul e că grădinile de pe o suprafață destul de mare au fost transformate în spații de parcare betonate, zgomotul mașinilor care vin și pleacă, plus al taxiurilor, a multiplicat peste limitele de zgomot și poluare strada Protopop George Dragomir, pe care se și circulă în două sensuri și sunt parcate mașini pe ambele laturi când nu e pandemie.”

Semnatarii scrisorii atrag atenția că în cursul dezbaterii publice organizate în data de 1 februarie au apărut și semnale de nelegalitate ale proiectului și subliniază că ele trebuie avute în vedere în cadrul verificărilor care vor avea loc: „Autoritățile locale, administratorii acestui oraș au obligația de a aplica legea atât în litera, cât și în spiritul ei. Iar aplicarea legii trebuie să fie constructivă, și nu distructivă.Orice timișorean care își respectă orașul, care îl iubește și îi dorește binele ar spune NU unui astfel de proiect, care ar fi distructiv pentru personalitatea și pentru spiritul cartierului Elisabetin. Pentru Timișoara întreagă.”

Membrii Comitetului Civic pentru Salvarea Patrimoniului Timișoarei și ai Societății Timișoara solicită Consiliului local  respingerea acestui proiect și transmit că vor continua să se preocupe îndeaproape de conservarea arhitecturii istorice a orașului.

 

Print Friendly, PDF & Email