Ana Blandiana a primit cea mai înaltă distincție academică a Universităţii de Vest din Timişoara

Ana Blandiana Doctor Honoris CausaLa Universitatea de Vest din Timișoara a avut loc, azi, ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa Litterarum Humaniorum scriitoarei Ana Blandiana, președinte al Fundației Academia Civică.

 

Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara a reunit în această dimineață personalități publice, scriitori, membri ai comunității academice, precum și numeroși studenți ai instituției, unde scriitoarei Ana Blandiana, președinte al Fundației Academia Civică, una dintre vocile importante ale literaturii române contemporane, dar și unul dintre reperele morale ale societății, i-a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa Litterarum Humaniorum. Un eveniment gândit în contextul celor 25 de ani de la Revoluție, având în vedere simbolul pe care Ana Blandiana îl reprezintă în lupta pentru libertate civică în România.

Prestigiul moral dobândit ca voce ridicată împotriva totalitarismului a făcut ca scriitoarea să devină, în anii de după Revoluția din 1989, unul dintre spiritele activ implicate în construcția unei platforme civice dedicate principiilor democratice și societății deschise, încă un motiv, acum, la 25 de ani de la Revoluție, să ne arătăm respectul față de domnia sa și întreaga activitate depusă în spiritul libertății civice”, declară prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul UVT.

Ana Blandiana Doctor Honoris Causa  2Anul acesta, UVT a marcat, printr-o serie de evenimente academice, culturale și civice, 70 de ani de la înființare, asumându-și rolul de catalizator al energiilor spirituale ale comunității. UVT are deja o tradiție a legăturilor cu personalitățile puternice de pe plan național și internațional, tradiţie tradusă „printr-un plus de valoare adus întregii comunități și conturează profilul Universității în rândul instituțiilor de învățământ superior de elită”.

Ana Blandiana a participat, zilele acestea, la Timişoara, la conferinţa internaţională „25 de ani după: Ce am visat? Cum ne-am trezit?”, care şi-a propus nu doar să marcheze împlinirea unui sfert de secol de la debutul, la Timişoara, al Revoluţiei Române, ci şi să aducă în discuţie, în abordări variate, prin prisma specializărilor şi domeniilor de competenţă ale invitaţilor la dezbateri, aspectele controversate ale Revoluţiei.

Print Friendly, PDF & Email