Anchetă pentru “pădurea invizibilă” de la Cenad

Unul dintre puţinele cazuri în care neregulile flagrante descoperite de Curtea de Conturi duc la o anchetă penală

cenad puietiÎn urmă cu câteva săptămâni, TIMPOLIS prezenta în premieră un caz demn de “dosarele X”, având ca protagonistă Primăria Cenad, unde s-a cheltuit un milion de lei pentru o… pădure invizibilă. Şi dacă, în majoritatea cazurilor, constatările Curţii de Conturi nu sunt urmate de anchete la nivel de Poliţie şi Parchet, de această dată cazul a ajuns să aibă urmări penale. Rămâne de văzut, însă, care va fi finalitatea.

 

Pădure dată dispărută

La începutul lunii martie, TIMPOLIS făcea publice în premieră constatările Curţii de Conturi în urma anchetei făcute la Primăria Cenad, unde inspectorii instituţiei de control financiar au constatat plantarea unei… păduri virtuale, care a costat peste un milion de lei. “Urmare a deplasării pe teren spre a efectua inspecţia lucrărilor de împădurire pe suprafaţa celor 73,14 ha, la faţa locului am constatat că, pe suprafaţa celor 73,14 ha teren împădurit, nu se regăseşte nici măcar un puiet din speciile de arbori plantaţi, întreaga suprafaţă fiind acoperită cu buruieni şi spini, lucrarea fiind compromisă 100%”, se preciza în raportul Curţii de Conturi. Documentele aferente acestei investiţii au arătat că structurile abilitate de control silvic au constatat că  350.000 de puieţi de stejar, fag, salcâm s-au uscat,  din cauza secetei.

“Din verificările întreprinse reiese că factorul vătămător care a acţionat este seceta. Din cauza acesteia au fost distruşi 70% din puieţii plantaţi. Conform recepţiilor încheiate, lucrările de împădurire şi de întreţinere a plantaţiei au fost executate corespunzător”, a fost concluzia Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Timişoara, care a propus scăderea din evidenţe a lucrărilor, “ale căror pierderi se justifică”. “Opinia mea este că acei puieţi s-au plantat. Şi cred că din documentaţie şi din anchetă va rezulta că au fost plantaţi. S-a făcut şi recepţia lucrării, şi puieţii erau la stadiul de înmugurire. În procesul verbal de recepţie se confirmă faptul că s-a realizat plantarea. Ulterior probabil că ciobanii au intrat cu oile în acea zonă, crezând că nu e nimic plantat, şi în urma păşunatului s-a distrus plantaţia. Ce a mai rămas s-a distrus din cauza secetei”, susţine Aristotel Vişoiu, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Timişoara.

Anchetă în derulare

Procurorii care au preluat acest caz se pare că nu cred însă, în varianta cu seceta. Astfel că, săptămâna trecută au fost efectuate percheziţii la Primăria Cenad, dosarul fiind instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, în urma controlului Curţii de Conturi. Procurorii au precizat că  “valoarea estimată a proiectului a fost de 1.827.698 de lei, din care s-a plătit suma de 1.035.214 lei, aceasta fiind şi valoarea estimată a prejudiciului cauzat Administraţiei pentru Fondul de Mediu.”

Cei 350.000 de puieţi de stejar, frasin, tei şi alţi arbuşti au fost plantaţi în trei etape, în primăvara lui 2012. După fiecare plantare s-au realizat recepţii. Culmea e că, la una dintre aceste recepţii, s-a constatat “un procent de prindere de 82%”. În aceste condiţii, e greu de înţeles unde au dispărut cei 300.000 de puieţi prinşi care ar fi trebuit deja să fie arbuşti dezvoltaţi.

Print Friendly, PDF & Email