Acord inter-instituțional pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților alergici

Foto: CJ Timiș

Bolile alergice au devenit o problemă majoră de sănătate la nivel mondial. Prevalența crescută a acestor afecțiuni este strâns legată de rata mare de urbanizare și industrializare globală, care a crescut nivelul de poluare. Poluarea aerului este asociată cu exacerbarea bolilor alergice, inclusiv astm, rinită alergică și alte afecțiuni atopice. Pentru combaterea acestor afecțiuni, Consiliul Județean  Timiș a încheiat un acord de parteneriat cu Universitatea de Științele Vieții Banat, cu Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara și cu Spitalul Județean de Urgență din Timișoara, în vederea realizării în comun a proiectului-pilot „Soluție pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților alergici la (bio-)particule”.

 

Obiectivele acordului – transmit reprezentanții Consiliului Județean Timiș – vizează, printre altele, monitorizarea în timp real a calității aerului, calculul nivelului concentrației acestora și potențialul alergen, alertarea persoanelor sensibile și/sau afectate în funcție de sensibilitatea la fiecare tip de (bio-)particulă, recomandând acțiuni specifice și monitorizând starea lor, consiliere și tratament pentru persoanele sensibile și/sau afectate și extinderea soluției pilot prin interconectarea la nivel național cu sisteme de alarmare și informare a populației și autorităților.

Potrivit CJ Timiș, se are în vedere identificarea zonelor cu grad mare de infestare cu plante cu potențial alergenic și trasabilitatea acestora, informarea populației, dar și consiliere și tratament pro activ al  persoanelor sensibile,

„Este o idee pe care am avut-o acum doi ani și mă bucur ca am reușit să coagulăm principalii actori cu care am semnat un protocol de colaborare, pentru a trece la implementarea proiectului. Vorbim despre crearea unui sistem pilot, unic la nivel național, cu finanțare de la Consiliul Județean Timiș”, declară Alin Nica, președintele CJ Timiș.

În Timiș, tendința alergiilor respiratorii este în creștere. Mai precis, dintre pacienții alergici identificați în perioada 2008-2018, din cei peste 13.000 de pacienți, mi mult de 44% au fost diagnosticați cu rinoconjunctivită și/sau astm indus de (bio-)particule tip aero-alergeni, iar dintre aceștia, majoritatea erau sensibilizați la polen.

Print Friendly, PDF & Email