Administraţia judeţeană, implicată într-un proiect pentru îmbunătăţirea calității vieții copiilor cu nevoi speciale

Foto: Help Autism

Consiliul Județean Timiș, prin Centrul de Resurse și Asistență Educațională „Speranța”, anunţă că se implică într-un proiect amplu de îmbunătățire a cadrului legislativ, pentru sporirea calității vieții copiilor cu nevoi speciale şi a familiilor acestora.

 

Reprezentanţi ai Centrului „Speranța”, organism finanțat de Consiliul Judeţean Timiș, s-au întâlnit, la începutul acestei săptămâni, în aşa-numitul Grup de lucru din Regiunea Vest, în cadrul proiectului „Creșterea implicării ONG-urilor și partenerilor sociali în promovarea politicilor publice alternative pentru copiii cu tulburări din spectrul autist”, implementat de Asociația Help Autism București. Au participat 16 specialiști în domeniul tratării autismului, atât din cadrul unor instituții ale statului, cât și din cadrul organizațiilor neguvernamentale care furnizează servicii de recuperare pentru persoane diagnosticate cu tulburări din spectrul autist.

Proiectul, derulat la nivel național, își propune să creeze o rețea de colaborare între instituțiile publice și organizațiile neguvernamentale care se ocupă de copiii cu tulburare din spectrul autist. „Important este faptul că s-au pus bazele constituirii unei rețele la nivel național, alcătuite din ONG-uri și instituții publice, care-și propune îmbunătățirea cadrului legislativ, în contextul elaborării și asumării de către Guvernul României a Planului Național pentru Autism 2020-2022”, declară directorul Centrului de Resurse și Asistență Educațională „Speranța”, Elena Petrică.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, afrmă că, de multe ori, nu banii sunt problema, ci limitările legislative. „Cunoscând activitatea celor de la «Speranța», sunt convins că vom vedea în curând rezultate importante din cadrul acestui proiect”, mai spune Călin Dobra.

Asociația Help Autism București este parte a unei comisii guvernamentale, fiind astfel consultată în toate problemele care vizează programele destinate copiilor și persoanelor cu tulburări din spectrul autist. Toate propunerile discutate la nivelul fiecărei regiuni vor fi înaintate către această Comisie, urmând ca ulterior să facă obiectul unor acte normative sau modificări/completări la cele existente în prezent, și care să vizeze domeniile educație, sănătate, protecție socială.

Numărul crescând de copii diagnosticați cu TSA face aproape imposibilă acoperirea cu servicii de îngrijire la nivel național fără un sprijin susținut din partea statului. Dorim să elaborăm propuneri la politicile publice inițiate de Guvern în ceea ce privește problematica autismului în România, astfel ca, la finalul acestui proiect, să putem obține un cadru legal îmbunătățit: gratuitate pentru serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale, dar și o dezvoltare a competențelor profesionale și schimbare în statutul terapeuților implicați în procesul de reabilitare a copiilor diagnosticați cu TSA”, transmit reprezentanții Asociației Help Autism București.

Print Friendly, PDF & Email