La 55 de ani de la ultima primăvară pe Ada Kaleh, Universitatea de Vest din Timişoara găzduieşte luni, 3 aprilie, un eveniment dedicat istoriei și memoriei insulei și relațiilor culturale româno-turce, care include şi vernisajul expoziției foto-documentare „Ada Kaleh trăiește!”.
Acum mai bine de jumătate de secol istoria insulei Adakale se încheia sub apele Dunării. Insula, aflată în zona Turnu Severin, a fost scufundată în 1970 ca urmare a construcției Barajului de la Porțile de Fier I. În 1968, insularii au trăit „ultima primăvară pe Adakale”, așa cum este numit un documentar realizat în acea perioadă de Studioul de Film Sahia. Locuitorii, în jur de 680 de persoane și în majoritate de etnie turcă, au fost evacuați și au avut de ales între a se stabili în Romania sau în Turcia. Astăzi întâlnim membri ai comunității Adakale în Orșova, Turnu Severin, Timișoara, Constanța, Alba Iulia, București dar și în Istanbul, Edirne, Ankara, Izmir, Eskișehir care comunică virtual prin pagina de Facebook numită Adakalem Yaşıyor / Adakaleh trăiește.
Evenimentul organizat la Universitatea de Vest din Timişoara lunim, 23 aprilie, între orele 14-15.30, în Holul Aulei Magna, include vernisajul expoziției foto-documentare Ada Kaleh trăiește!, realizată de Silvana Rachieru împreună cu fotojurnalistul Bogdan Cristel.
Expoziția este compusă din materiale de arhivă aparținând membrilor comunității Ada Kaleh din Istanbul și Edirne și din fotografii ale acestora realizate de fotojurnalistul Bogdan Cristel, în anul 2014. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București, Bogdan Cristel este fotograf profesionist din 1992, lucrând peste 20 de ani la Agenția internațională de presă Reuters. Timp de o săptămână, între 12 și 19 octombrie 2014 s-a întâlnit la Istanbul și Edirne cu familiile din comunitatea Ada Kaleh. Ulterior, membrii comunității au primit cu emoție și entuziasm propunerea de colaborare din partea istoricului Silvana Rachieru, punând la dispoziția lui Bogdan Cristel numeroase fotografii de arhivă și obiecte aduse de pe insula dunăreană și depănând amintiri din trecutul comunității turce a insulei.
Evenimentul de la Timişoara este organizat de Centrul de Studii Turce din cadrul Facultăţii de Istorie a Universităţii din București împreună cu Muzeul Regiunii Porților de Fier Drobeta Turnu Severin, Universitatea de Vest din Timișoara și Muzeul Satului Bănățean.
Expoziția Ada Kaleh trăiește! a fost mesagerul poveștii insularilor care și-au ales drept casă nouă Turcia într-un proiect itinerant, organizat în anii 2014-2015 de către Institutul Cultural Român Istanbul la Izmir, Çanakkale, Salonic, Edirne și Istanbul, iar în 2018, la București, într-un eveniment coordonat de Institutul Cultural Turc Yunus Emre și Centrul de Studii Turce-FIUB. În 2021 expoziția a fost găzduită de Institutul de Cultură și Cercetări Umaniste Veneția și în 2022 de Muzeul Regiunii Porților de Fier de la Drobeta Turnu Severin.
Ultimele comentarii