George Simion, „mire al poporului”, ca Zelea Codreanu

Nunta preşedintelui Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, – prezentată de către unii jurnalişti sau influenceri fără simţul ridicolului drept „nunta secolului” – pare copiată după „nunta cu poporul”, de acum aproape 100 de ani, a liderului Mişcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu. Asemănările nu se opresc însă în acest punct.

 

Nunta „cu poporul” a lui George Simion este, fără îndoială, o strategie de marketing politic care pare să aibă ca scop revigorarea în sondaje a AUR şi a liderului său, în orizontul anului electoral 2024. Pentru că AUR a ajuns la un procent de 11 la sută în intenţia de vot a românilor, conform unui sondaj realizat la începutul lunii august, după ce în primăvară pierduse mai mult de trei puncte procentuale, din cauza modului în care liderii partidului s-au raportat la invazia Ucrainei de către Rusia. În timp ce toată lumea civilizată, democratică – de la entități statale la lideri politici și oameni de rând – se solidarizaseră cu Ucraina, condamnând ferm războiul declanșat de Putin și mobilizându-se pentru a ajuta refugiații ucraineni, George Simion și alţi AUR aveau altă agendă. Ei, rodaţi în organizarea de proteste publice pe toată perioada penademiei, nu au organizat niciun protest împotriva invaziei Ucrainei. Ei, autodeclarați apărătorii suveranității, nu au protestat nici măcar verbal față de încălcarea suveranității Ucrainei de către Rusia lui Putin. Probabil, nu întâmplător. Cum, tot probabil nu întâmplător, George Simion l-a propus preşedinte de onoare al partidului pe Călin Georgescu, propus anterior şi pentru funcţia de premier, un admirator şi urmaş ideologic al căpeteniei legionare Corneliu Zelea Codreanu, dar și al autorului Holocaustului din România, mareșalul Antonescu, un anti-occidental care ar vrea România decuplată de NATO, un individ pe care propaganda rusă l-a numit „șansa României”.

Nunta lui George Simion este organizată copiind tiparul nunţii lui Corneliu Zelea Codreanu, din iunie 1925. Aşa cum, de luni de zile, îşi clamează patetic şi demagogic patriotismul, acum, tot demagogic, pentru a arăta o înfrăţire cu poporul într-o zi care ar fi trebuit să fie doar prilej de sărbătoare personală, George Simion organizează o „nuntă cu poporul”. În 1925, liderul Mişcării Legionare făcuse şi el din nunta sa o „măreaţă sărbătoare a neamului românesc”. Şi unul, şi celălalt având ca invitaţi „toţi românii”. Cărora, în 1925, le-au fost puse la dispoziţie, care, iar în 2022, autocare. Tot pentru o identificare cu neamul, cu tradiţiile populare, din costumul de mire al ambelor nunţi face parte cămaşa populară brodată – impusă la nunta liderului AUR ca dress-code masculin. De altfel, George Simion, Claudiu Târziu şi alţi membri AUR o poartă frecvent, la întâlnirile cu simpatizanţii, tot pe modelul lui Corneliu Zelea Codreanu, de acum aproape 100 de ani.

Citiţi şi:

Deşi neagă ascendenţa doctrinară legionară a partidului, şi liderul AUR are în comun cu cel al Mişcării Legionare câteva trăsături. De exemplu, activismul politic radical, ambii urmărind canalizarea violenţei în scop politic. Corneliu Zelea Codreanu şi-a bătut unii adversari politici şi chiar a recurs la crimă. George Simion – personaj cabotin ajuns la vârful unui partid parlamentar de la statutul de şef de galerie ultraşă de fotbal – s-a limitat până acum la agresivitate verbală şi la câteva ieşiri huliganice în decor; de la organizarea de proteste în pieţe publice unde instigau la încălcarea normelor pandemice, activiştii AUR au ajuns la scandarea de lozinci xenofobe, şovine, apoi la asaltul asupra Parlamentului, la intrarea în forţă în instituţii publice. Printre acţiuni de acest gen membrii AUR au făcut liste cu intelectuali „indezirabili”, propunând instituirea pedepsei cu moartea, cu jurnaliști „vânduți” împotriva cărora au instigat, de asemenea, la linșaj public, ori au adus elogii, de la tribuna Parlamentului, foştilor legionari. O altă trăsătură pe care George Simion o are în comun cu Corneliu Zelea Codreanu este modul în care se percep ca figuri mesianice, ca înnoitori de destine, ca lideri politici care trebuie să salveze poporul.

Ceea ce, din fericire, îi lipseşte lui George Simion este carisma lui Zelea Codreanu. Chiar şi în lipsa ei, o posibilă creştere în sondaje a AUR – aşa cum am mai spus, un melanj de populism, ultranaţionalism, antieuropenism, neolegionarism, etnocentrism cu origini în naţional-comunismul ceauşist –, creştere posibilă pe fondul accentuării crizei economice şi a sărăciei, al lipsei de perspectivă, a adâncirii neîncrederii electoratului în elita politică, este periculoasă pentru democraţie. Iar dacă, în 2024, acest partid extremist va ajunge şi în puterea executivă, va fi extrem de greu de înlăturat prin mecanisme democratice.

 

Articol publicat şi în Puterea a Cincea.

Print Friendly, PDF & Email