Ucrainenii de la Kalush Orchestra, câștigătorii Eurovision, concertează la Tmişoara, de Ziua oraşului

Kalush Orchestra. Foto: Getty Images

Ziua Timişoarei, marcată în 3 august, va fi celebrată anul acesta prin trei zile de concerte, în Parcul Rozelor, și o lună de expoziții foto în aer liber. Trupa Kalush Orchestra, din Ucraina, câștigătoare ediţiei de anul acesta a Eurovision, concertează la Tmişoara, acesta fiind primul lor spectacol în România.

 

Primăria Municipiului Timișoara și Casa de Cultură a Municipiului anunţă că au pregătit anul acesta, de Ziua Timișoarei, un program artistic divers. Numeroși muzicieni, dansatori, pictori, fotografi au răspuns invitației de a participa la Ziua Timişoaei.

Cap de afiș este Kalush Orchestra, din Ucraina, care a câștigat anul acesta premiul Eurovision, cu melodia Stefania, atrăgând simpatia publicului de pe întreg continentul. Aflată într-un turneu internațional, pe 3 august, trupa concertează pentru prima dată în fața publicului românesc, la Timișoara, de ziua orașului.

Programul concertelor dedicate Zilei Timişoarei este următorul:

1 august, ora 20, Parcul Rozelor – Concert JazzyBIT, cărora li se alătură mai tinerii Allover. Seara se încheie cu un concert marca Horia Brenciu & HB Orchestra.

2 august, ora 19.30, Parcul Rozelor – Phoenix 60; o seară de sărbătoare, cu prietenii și membrii Phoenix din ultimii 60 de ani. Invitat special este Orchestra Filarmonicii Banatul.

3 august, ora 20, Parcul Rozelor – spectacol susţinut de Ansamblul Timișul & Traian Jurchela, Pera Todorovici, Doriana Talpeș, Bela Todor, Renate Binkitsch, Ovidiu Lipan Țăndărică & Fanfara din 10 Prăjini & Balcano. Invitat special este Kalush Orchestra, din Ucraina.

Pe lângă concerte, timișorenii sunt invitați la o ambițioasă călătorie în imagini prin Timișoara, sub titlul Punţi peste oraş, în expoziții montate în diverse locuri din oraș, disponibile pe tot parcursul lunii august. Expozițiile de fotografie vor fi montate pe câteva poduri din Timişoara: la Podul Michelangelo va fi expoziția Claudiei Tănăsescu, Podul Mihai Viteazul (Prințul Turcesc) – expoziție Alin Zelenco, Podul Badea Cârțan – expoziție Daliana Iacobescu, Podul Maria –expoziție Costantin Duma, iar pe Podul Ștefan cel Mare – expoziție Cătălin Anghel.

În paralel, în Piața Libertății, poate fi văzută expoziţia de fotografie Poftim cultură!, care cuprinde imagini reprezentative ale principalelor instituții culturale din Timișoara. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Teatrul German de Stat, Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”, Teatrul Național din Timişoara, Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”, Muzeul Național de Artă Timișoara, Filarmonica „Banatul” și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.

O expoziție colectivă a membrilor Asociației Romul Ladea, organizată sub numele Timişoarei, cu dragoste, va fi organizată în perioada 1 – 31 august, la Galeria Rotonda. Expoziția cuprinde lucrări elaborate în tehnici diferite: pictură, grafică, sculptură și modelaj.

Oraşul pustiu este titlul unei expoziții de fotografie a artistului Alin Zelenco, care vi organizată la Infocentru Turistic, pe str. Alba Iulia nr. 2 , unde poate fi vizitată în perioada 1-30 august.

Data de 3 august a devenit Ziua Timișoarei în anul 1999, printr-o hotărâre a Consiliului Local. Deși Unirea Banatului cu România a fost proclamată pe 1 decembrie 1918 la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, preluarea de jure și de facto a administrației Banatului de către autoritățile românești s-a produs mai târziu. Banatul a fost inclus în graniţele României abia în 3 august 1919, odară cu intrarea în Timişoara a trupelor române, sub comanda colonelului Virgil Economu.

Print Friendly, PDF & Email