Artele timişorene, în festival

Festivalul Artelor Timişorene, manifestare susţinută exclusiv de artiştii locali, a început aseară în Piaţa Unirii, cu momente coregrafice în paradă, reunite sub genericul “100 de ani în paşi de dans”, anunţă Agerpres.

 

Deschiderea oficială a Festivalului Artelor Timişorene, care se desfăşoară în perioada 3 – 9 iunie, este dedicat Centenarului Unirii Banatului cu Regatul României. Acesta va avea loc în Piaţa Victoriei cu premierea artiştilor participanţi la concursul Timişoara la 100 de ani – Obiective turistice, urmată de programe susţinute de trupe de actori, un recital prezentat de Costel Busuioc, ateliere şi expoziţii cu titlu gratuit, în cele patru pieţe ultracentrale ale oraşului.

“Ediţia din acest an a festivalului va sta sub semnul noutăţilor, momentele coregrafice se vor desfăşura cu preponderenţă în Piaţa Unirii, teatrul în Piaţa Sfântul Gheorghe, artele vizuale în Piaţa Libertăţii, iar instituţiile muzicale se vor prezenta publicului larg în Piaţa Victoriei/Operei, care va găzdui şi Concursul de interpretare şi creaţie Bega Music Festival. Festivalul Artelor Timişorene din acest an se circumscrie unei tematici de mare importanţă, «Timişoara la 100 de ani», sens în care peste 20 de şcoli şi trupe coregrafice vor derula un amplu proiect intitulat ‘100 de ani în paşi de dans’, care debutează chiar în 3 iunie”, a anunţat primarul Timişoarei, Nicolae Robu.

Ineditul festivalului este prezenţa concursului de caricatură, sub îndrumarea maestrului Ştefan Popa Popa’S, ambasador cultural al Capitalei Culturale Europene 2021 din partea Primăriei Timişoara, care va realiza pe întreaga durată a festivalului caricaturi şi portrete în mod gratuit, proiectul fiind finanţat de administraţia locală.

Tot ca noutate, în festival este integrate realizarea unei picturi colective de mari dimensiuni de către Asociaţia “Romul Ladea”, iar Seara chitarelor îi va invita pe toţi timişorenii care doresc să cânte cu chitara în custodia amfitrionilor Ilie Stepan şi Horia Crişovan.

Pentru cei mici sunt programate spectacole prezentate de Teatrul Merlin, iar cei care iubesc tradiţiile vor întâlni meşteri populari care vor avea prezentări ale meşteşugurilor populare, Corul “Ion Românu” al Filarmonicii Banatul va aduce muzica corală în stradă, în timp ce miercuri seara va fi dedicată baletului, iar Incubatorul de Artă se prezintă cu valoroşii săi artişti.

Print Friendly, PDF & Email