Societatea Timişoara: „O persoană condamnată, chiar şi cu suspendare, nu poate beneficia de decorații din partea Preşedinţiei”

Societatea Timişoara se declară nemulţumită de răspunsul Preşedinţiei României la cererea de retragere a decoraţiilor şi ordinelor Statului Român – ordinele Steaua României, Serviciul Credincios, Pentru Merit, Meritul Militar și Meritul Sanitar – persoanelor condamnate prin hotărâri penale definitive.

 

Prima cerere de retragere a decoraţiilor şi ordinelor Statului Român persoanelor condamnate prin hotărâri penale definitive a fost lansată de Societatea Timişoara în martie 2016, iar a doua, în iunie 2018. La această cea de a doua solicitare, anunţă Societatea Timişoara, a primit recent din partea Cancelariei Ordinelor, din cadrul Administrației Prezidențiale, răspunsul, dar că acesta nu este convingător.

Ați scris că persoanelor condamnate prin hotărâre judecatorească rămasă definitivă li se vor retrage decorațiile de către Administrația Prezidențială, în funcție de rezultatul analizei acestei instituții, urmând a se lua o decizie care ar putea conduce la retragerea decorațiilor prin decret. Ne-ați dat și un exemplu de persoană condamnată căreia i s-a retras, prin decret, decorația”, spune preşedintele Societăţii Timişoara, Florian Mihalcea. Amintind că pe lista Societăţii Timişoara, trimisă anul trecut la Preşedinţie, „care nu se vrea exhaustivă”, sunt persoane condamnate cu foarte mult timp în urmă, asupra cărora nu s-a luat încă nicio măsură. Sunt menţionate numele lui Adrian Nastase – decorat în 2002, condamnat definitiv în 2013, Irina Paula Jianu – decorată în 2004, condamnata în 2015, Miron Mitrea – decorat în 2002, condamnat în 2015.

„În aceeași situație se află și celelalte 14 persoane a căror situație am expus-o în scrisoarea noastră. Au trecut între patru şi şase ani de când au rămas definitive aceste condamnări. Considerăm că a fost timp suficient pentru a lua o hotărâre. Și, încă o dată, sunt doar câteva exemple, nu avem expertiza necesară pentru a face o analiza completă”, declară Florian Mihalcea.

În al doilea rând, transmit reprezentanţii Societăţii Timişoara, nu pot înțelege care este deosebirea între persoanele condamnate cu executare și cele cu suspendare: „Am înțeles că așa este prevăzut în lege. Înseamnă că trebuie să inițiați modificarea legii, deoarece Codul Penal nu face deosebiri între persoanele condamnate cu sau fără executare. O persoană condamnată este o persoană considerată vinovată de către instanța de judecată. Considerăm că o astfel de persoană nu poate beneficia de o decorație care înseamnă, de fapt, o onoare pe care noi, cetățenii acestei țări o acordăm unor persoane pentru activitatea lor.”

În plus, Societatea Timişoara consideră că trebuie inițiată o modificare legii, nefiind logic ca persoanele care au făcut poliție politică, în sensul legii, să rămână cu decorațiile primite.

Vă rugăm, din nou, să luați în considerare argumentele noastre și să acționați în conformitate cu cererea noastră”, mai transmite Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara.

Pe lista Societăţii Timişoara sunt 17 nume, cu 10 mai multe decât la precedenta scrisoare deschisă: Adrian Năstase, Irina Jianu, Miron Mitrea, Şerban Brădişteanu, Rodica Stănoiu, Dumitru Zamfir, Ion Stan, Constantin Boşcodeală, Vasile Astărăstoae, Eugen Bădălan, Remus Truică, Sergiu Medar, Corneliu Dobriţoiu, Corneliu Duţă, Gheorghe Bucur , Mihai Necolaiciuc şi Dorinel Mucea. În afară de Rodica Stănoiu, acuzată de poliţie politică, toţi cei menţionaţi au fost condamnaţi penal.

1. Adrian Năstase – Ordinul Steaua României, în grad de Mare Cruce, 2002

Condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul „Zambaccian”, pentru şantaj şi luare de mită, în 6 ianuarie 2014, şi la 2 ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, folosirea influenței sau autorității funcției de președinte al unui partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în 20 iunie 2012. Cele două condamnări au fost contopite, rezultând o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni închisoare. Adrian Năstase a executat efectiv 500 zile de pedeapsă.

2. Irina Jianu – Ordinul Pentru Merit, în grad de Cavaler, 2004

Condamnată la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual la Legea contabilităţii, folosirea creditului societăţii într-un scop contrar intereselor societăţii, în 20 iunie 2012, la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul „Zambaccian”, pentru spălare de bani, participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii şi folosire la autoritatea vamală de documente false, în 6 ianuarie 2014, şi la 5 luni de închisoare cu executare, pentru dare de mită în dosarul „Casa din Băneasa”, în 13 februarie 2015.

3. Miron Mitrea – Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler, 2002

Condamnat la 2 ani de închisoare cu executare în dosarul „Casa din Băneasa”, pentru luare de mită, în 13 febriarie 2015.

4. Şerban Brădişteanu – Ordinul Steaua României, în grad de Mare Ofiţer (2002) și Ordinul Meritul Sanitar, în grad de Cavaler (2010)

Condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru favorizarea făptuitorului, în 2 martie 2015, pentru că a încercat tergiversarea punerii în executare a deciziei din 20 iunie 2012 de condamnare la închisoare a lui Adrian Năstaseîn dosarul „Trofeul calităţii”.

5. Rodica Stănoiu – Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler, 2002

Fostul ministru al Justiţiei din Guvernul Năstase, Rodica Stănoiu, se găseşte pe listă întrucât a făcut poliţie politică. Societatea Timişoara reaminteşte că CNSAS a stabilit prin decizia nr. 1676/7 decembrie 2006, menţinută prin decizia nr. 85 din 6 februarie 2007, că Rodica Stănoiu a desfăşurat activităţi de poliție politică din anul 1983 până în 1987 și că a semnat note informative sub pseudonimele „Sanda” și „Georgeta”. Contestația Rodicăi Stănoiu a fost respinsă ca nefondată de Curtea de Apel Oradea prin sentinţa nr. 213/19 iunie 2012, rămasă definitivă prin decizia nr. 968/26 februarie 2014, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Sectia de contencios administrativ şi fiscal.

6. Dumitru Zamfir – Ordinul Steaua României, în grad de Comandor, 2000

Condamnat la 1 an de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pentru fals în declarații, în 28 octombrie 2011. Dumitru Zamfir, fost director adjunct al SRI, a fost trimis în judecată în legatură cu locuințe obținute de la RAAPPS și care au fost cumpărate ulterior la prețuri subevaluate. În 2005, împreună cu alți colegi din SRI a participat într-o schemă ilegală, prin care și-au cumpărat locuințe de la RAAPPS, după ce în prealabil, ca să dea o aparență de legalitate, le-au închiriat pe baza unor declarații pe proprie răspundere că nu dețin și alte locuințe în proprietate.

7. Ion Stan – Ordinul Serviciul Credincios, în grad de Cavaler, 2004

Condamnat la 2 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în 11 martie 2015. Ion Stan, deputat PSD şi fost şef al organizaţiei PSD Dâmboviţa, a fost acuzat că a primit bani în timpul campaniei electorale din 2012 de la oameni de afaceri în schimbul înlesnirii câştigării unor contracte cu statul.

8. Constantin Boşcodeală – Ordinul pentru Merit, în grad de Cavaler, 2004

Condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, în dosarul „Gloria”, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în 1 martie 2016. Fostul primar al municipiului Buzău, a acordat în perioada 2002-2008 unor asociaţii sportive, persoane juridice non-profit, în mod ilegal, fonduri nerambursabile din bugetul local şi le-a asigurat folosinţa gratuită a Complexului Sportiv Gloria Buzău, beneficiarii finali ai acestor sume şi ai dreptului de a folosi complexul sportiv fiind societăţi comerciale aflate în diverse raporturi juridice cu asociaţiile sportive.

9. Vasile Astărăstoae – Ordinul Meritul Sanitar, în grad de Comandor (2004) și în grad de Cavaler (2004)

Condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, în 26 noiembrie 2015. Fost preşedinte al Colegiului Medicilor din România şi fost rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, Astărăstoae s-a angajat pe sine însuşi în proiectul european Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare în domeniul managementului, cercetării avansate şi expertizei psihiatrice medico-legale câştigat şi implementat în 2010 de Institutul de Medicină Legală din Iaşi, al cărui director era la vremea respectivă.

10. Eugen Bădălan – Ordinul Serviciul Credincios, în grad de Mare Cruce (2000), Ordinul Meritul Militar clasa a III-a (1989), clasa a II-a (1993) și clasa I (1998), Medalia Meritul Militar clasa a II-a (1978) și clasa I (1984)

Condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere (termen de încercare 9 ani), pentru abuz în serviciu privind înstrăinarea unor bunuri ale Armatei, și plata unei despăgubiri de peste 4,5 milioane lei Ministerului Apărării Naţionale, în dosarul „Tofan”, în 7 decembrie 2011.

11. Remus Truică – Ordinul Serviciul Credincios, în grad de Cavaler, 2004

Condamnat la 6 luni închisoare cu suspendare, pentru abandon de familie şi răpire internaţională de copii, în 25 noiembrie 2011. Remus Truică a fost secretar de stat la Cancelaria Primului-Ministru Adrian Năstase până în decembrie 2004. În prezent este judecat pentru constituire de grup infracțional organizat, trafic de influență și spălare de bani, ambele în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu și dare de mită, în dosarul „Ferma Băneasa”.

12. Sergiu Medar – Ordinul Steaua României, în grad de Ofițer, 2000.

 13. Corneliu Dobrițoiu – Ordinul Steaua României, în grad de Ofițer, 2000.

14. Corneliu Duță – Ordinul Steaua României, în grad de Ofițer, 2000

Ultimii trei au fost condamnaţi la câte un an şi două luni închisoare pentru participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice și pentru participație improprie la infracţiunea de fals intelectual, condamnări date, în 24 mai 2016, în dosarul „Case pentru generali”.

15. Gheorghe Bucur – Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler, 2004

Condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru complicitate la cumpărare de influenţă, în 10 martie 2014. Notarul Gheorghe Bucur, fost judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost condamnat într-un dosar privind fraudarea concursului pentru procurori-şefi.

16. Mihai Necolaiciuc – Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler, 2000

Condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice, în 17 octombrie 2014. Mihai Necolaiciuc, fost director general al SNCFR SA, împreună cu Viorica Olaeru, directorul Directiei Economice a SNCFR SA au fost trimişi în judecată de către DNA sub acuzaţia că în perioada decembrie 2001-ianuarie 2003 și-au încălcat atribuțiile de serviciu și au utilizat peste 8,6 milioane de lei (2.755.000 de euro), provenită dintr-un credit acordat de catre BEI, în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Necolaiciuc mai este judecat în alte dosare penale.

17. Dorinel Mucea – Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler, 2004

Condamnat la 4 ani închisoare, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, şi 1 an şi 6 luni închisoare pentru divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, în 28 noiembrie 2016, în „Dosarul privatizărilor strategice”.

 

Print Friendly, PDF & Email