Un grup de oameni de afaceri din Timișoara au înfiinţat platforma Growceanu, un concept care își propune dezvoltarea mediului antreprenorial și pe cel al startup-urilor, prin conectarea investitorilor și a celor care propun idei de afaceri într-un sistem de educație, suport și recomandări profesionale.
În cadrul Growceanu s-au asociat investitori de tip business angel, activi, în primul rând în domenii high-tech, care contribuie cu bani, experienţă profesională și de afaceri, respectiv cu conexiuni din rețeaua personală, la dezvoltarea unor startup-uri cu potențial ridicat de creștere și de câștig. Prin Growceanu, aceștia contribuie cu investiții individuale sau în cadrul unui grup investițional agregat în urma apartenenței la această platformă.
“Propunem formarea unei comunități a celor interesați de oportunități de investiție în business-uri care au mari șanse de dezvoltare. Prin Growceanu construim un proces și un ecosistem care va cuantifica și, în același timp, va reduce riscurile acestor investiții. Astfel, printr-un fel de sindicalizare a forțelor implicate vom reuși să facem mai accesibile investițiile în inițiative de tip startup pentru mai mulți investitori locali “, explică Ciprian Man, co-fondator Growceanu și antreprenor.
Lansarea platformei va avea loc în 22 ianuarie, la Timișoara, în prezența lui Philippe Gluntz, președinte al Early Stage Investing Launchpad, comunitate pan-europeană la care este afiliată platforma Growceanu și care promovează și sprijină dezvoltarea comunităților de tip business angels.
Fondatorii și-au propus ca prin acest proiect să creeze soluții pentru dezvoltarea antreprenoriatului în vestul României, să determine elaborarea și implementarea de politici publice favorabile mediului antreprenorial, precum și să faciliteze realizarea de investiții de tip business angel în startup-uri din regiune.
Cei care au o idee de afaceri vor avea posibilitatea să beneficieze de îndrumări și mentorat pentru a o dezvolta, iar ideile care trec de etapa de evaluare vor fi prezentate investitorilor în evenimentele trimestriale din cadrul Growceanu.
Pentru a putea deveni business angels, investitorii vor intra ca membri în echipa Growceanu și vor oferi diferite tipuri de resurse: de la cele financiare, la timp pentru participare la evenimentele platformei, pentru mentorat, vor susține startup-urile în care au investit și vor urmări obținerea de rezultate cu valoare mai mare decât cea investită.
Membrii fondatori ai Growceanu sunt, alături de Ciprian Man, Valentin Mureşan, Adrian Erimescu, Dan Bugariu şi Radu Ticiu.
Valentin Mureșan a crescut în Timișoara, a continuat studiile la Dublin, Irlanda, unde a obținut un doctorat în designul circuitelor, apoi a absolvit un program de Executive MBA. După zece ani petrecuți în Irlanda, s-a întors la Timișoara în 2005 și a pus bazele primului birou Cercetare & Dezvoltare al Movidius, un startup pentru proiectarea procesoarelor vizuale. În 2016, Movidius a fost cumpărată de Intel printr-un contract de milioane de euro, iar Valentin Mureșan a rămas directorul companiei în România. Crede în puterea sinergiei intențiilor bune, iar în calitate de lider al organizației Alergotura, mobilizează și încurajează proiecte de implicare civică și socială. Este, de asemenea, co-fondator al comunității Banat IT, al Fundației Comunitare Timișoara, sprijină inițiative locale și contribuie la dezvoltarea unei comunități prospere.
Ciprian Man a absolvit studii superioare în Marea Britanie, după care a revenit în Timișoara și a dezvoltat bazele premergătoare proiectului Enterprise Europe Network din cadrul Camerei de Comerț din Timișoara. La sfârșitul anilor 90 a făcut parte din corpul universitar din Timișoara, apoi și-a continuat activitatea ca antreprenor, dezvoltând relații în mediul afacerilor. A fost co-fondator al agenției de marketing EBig, acum specializată în marketing digital, și a dezvoltat operațiunile UnifiedPost în România. A ieșit parțial din proiectele de business pe care le-a dezvoltat, iar acum se implică în proiecte inovatoare în calitate de business angel. A rămas conectat cu mediul universitar, unde susține un curs săptămânal.
Adrian Erimescu este antreprenor din Timisoara, absolvent al Universității Politehnica Timișoara, co-fondator și CEO al Imobiliare.ro. În 2016, Imobiliare.ro a fost achiziționată de Ringier, printr-un contract cu valoare de milioane de euro, iar Adrian Erimescu a rămas directorul executiv al companiei. În 2009, a fondat Clubul Profesioniștilor din Imobilare, o comunitate de afaceri online și offline din care fac parte peste 4.000 de brokeri imobiliari țară. Clubul a organizat până acum, la nivel național, peste 100 de întâlniri, conferințe și workshopuri.
Dan Bugariu este software arhitect și antreprenor din Timișoara. Are peste 16 ani experiență ca antreprenor în afaceri, cinci ani ca antreprenor social și 15 ani de experiență ca software arhitect. Este implicat în contexte care declanșează progresul oamenilor, companiilor noi și orașelor. În calitate de fondator și președinte al Asociației Smart City, o organizație implicată din 2013 în activități care susțin și impulsionează progresul orașelor, Dan Bugariu este fondator, coordonator sau mentor în mai multe programe precum Growceanu, Upgrade My City, MultipleXity, HackTM, HackTalks, Open Data Portal, Parteneriat pentru o Guvernare Deschisă și laboratoare de inovare. Aceste programe și evenimente au generat peste 100 de proiecte inovatoare în ultimii cinci ani.
Radu Ticiu este cunoscut în Timișoara ca unul dintre cei mai activi susținători ai ecosistemului antreprenorial în domeniul tech. Din 2004, a avut contribuții esențiale în dezvoltarea acestei comunități având calitate de manager sau CEO al incubatoarelor locale de afaceri, ONG-urilor sau a locațiilor de tip coworking space, startup hubs. Pentru a susține o creștere organică a acestei comunități, și-a asumat rolul de organizator al unor întâlniri specifice cu teme precum mobile development, cyber-security, game-development, e-health, IoT sau tehnologia sectorului automotive. Este inițiatorul CoderDojo în România, o mișcare educațională pentru copii și tineri care dobândesc cunoștințe de bază în programare. Este inițiator și organizator al evenimentului Startup Weekend, instructor certificat în Incubarea de Afaceri, președinte al asociației independente a sectorului tehnologic din regiune, Banat IT. Din 2011, Radu Ticiu a colaborat cu succes cu mai mulți antreprenori din Timișoara care au investit în afaceri de tip startup în calitate de business angels.
Ultimele comentarii