După ce şi-a dat acordul faţă de concesiunea pentru explorare şi exploatare de gaze de şist în Buziaş, acum, Guvernul Ponta a dat aviz favorabil activităţilor de explorare, dezvoltare şi exploatare la Biled şi Periam. Primarii celor două localităţi nu au fost încă înştiinţaţi oficial, dar spun că, fără consultarea prealabilă a cetăţenilor, orice demers de prospectare pe teritoriul localităţilor pe care le gospodăresc este ilegal.
Autorităţile locale, neînştiinţate oficial
Alte două comune din Timiş se adaugă listei localităţilor în care exploratorii după zăcăminte naturale îşi vor demara prospecţiunile. Asta, după anunţul legat de încheierea unor noi acorduri de concesiune care să permită activităţi de explorare-dezvoltare-exploatare, acorduri încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi compania East West Petroleum Corp. A fost, astfel, readus în discuţie subiectul fierbinte al explorării şi exploatării potenţiale de resurse ale subsolului în localităţi din judeţele Timiş – Biled şi Periam – şi Bihor – Băile Felix. Biled şi Periam nu sunt, însă, singurele localităţi din Timiş unde s-a dat verde la prospecţiuni. În această situaţie mai sunt localităţile Dudeştii Noi, Becicherecu Mic, Cărpiniş, Checea, Săcălaz, Bogda, Cenei, Uivar, Giulvăz, Sânmihaiu Român, Parţa, Giroc, Şag, Sânandrei, Pădureni, Peciu Nou şi Jebel, aflate în vizorul australienilor de la ADX Energy, care au anunţat recent demararea unor prospecţiuni.
Buziaşul se află încă în centrul unor discuţii nesoluţionate legate de exploatarea gazelor de şist. Decizia a fost contestată de primarul Alger Ilaş, care a trimis Guvernului un memoriu privind dezacordul referitor la exploatarea de gaze de şist în staţiune.
Primarii intenţionează să convoce consultări populare
Primarii din Biled şi Periam nu au aflat încă nimic oficial, dar spun că, fără consultarea prealabilă a cetăţenilor, orice demers de prospectare pe teritoriul localităţilor pe care le gospodăresc este ilegal. Aceştia mai spun, însă, că informaţia nu i-a luat prin surprindere, dar că nu au cunoştinţă de iminenţa aplicării unor astfel de hotărâri care să le permită reprezentanţilor companiei East West Petroleum Corp demararea activităţilor de explorare. Primarul interimar al localităţii Biled, David Felician Cristian, afirmă că nu are nicio informaţie oficială referitoare la recentul anunţ al Guvernului şi că nu se poate vorbi despre demararea unor activităţi de prospectare pe raza comunei fără a se organiza o consultare cu cetăţenii şi fără a se aduce în discuţie subiectul în Consiliul Local. La rândul său, primarul din Periam, Cornel Dumitraş, declară că orice demers de prospectare demarat înaintea unei consultări populare este ilegal şi situat în afara oricărei logici şi că nu are cunoştinţă despre încheierea unor acorduri de principiu care să îi legitimeze pe reprezentanţii companiei să demareze lucrări de explorare pe raza localităţii. Cornel Dumitraş mai spune că, în urmă cu câţiva ani, au venit în localitate persoane care s-au recomandat a fi reprezentanţi ai unor companii interesate de exploatarea de ţiţei şi petrol. El acuză lipsa de informare şi de transparenţă referitoare la acest gen de subiecte care se face, în parte, responsabilă de reacţiile oamenilor: “Am semnale că locuitorii ar fi împotriva exploatării gazelor de şist. Există o serie de temeri. Eu nu ştiu, nu sunt specialist în domeniu, dar asta se ştie, că exploatarea gazelor de şist ar avea efecte nocive. Şi atunci, dacă lucrurile acestea nu se explică, dacă nu se stă de vorbă cu oamenii, e firesc să existe temeri. Poate că ceea ce se vehiculează nu este real, însă eu nu am de unde să ştiu toate astea”.
Prima etapă a lucrărilor – 60 de milioane de euro, pe cheltuiala Gazprom Neft Serbia
Din informaţiile publicate pe pagina de internet a companiei East West Petroleum Corp rezultă că în anul 2010 compania a solicitat concesiunea a patru perimetre de exploatare: EX-2 Tria, EX-3 Băile Felix, EX-7 Periam şi EX-8 Biled, din partea de vest a României.
Suprafaţa respectivă a fost deţinută anterior de Compania Naţională Petrom, dar nu a mai fost exploatată activ de mai bine de 20 de ani.
În ceea ce priveşte compania, care are sediul la Vancouver, reprezentanţii acesteia specifică faptul că, în baza unui acord încheiat cu Naftna Industrija Srbije, subsidiara din Serbia a Gazprom Neft, obligaţia de a finanţa integral costurile pe care le presupun activităţile aferente fazei I a proiectului, îi revin partenerului sârb. Costurile activităţilor derulate în etapa I sunt estimate la aproximativ 60 de milioane de euro.
La nivel de intenţie, cel puţin potrivit informaţiilor oferite pe pagina de internet proprie de către reprezentanţii companiei, rezultă că East West şi NIS sunt interesate de exploatarea de petrol şi gaze naturale, în baza unor date tehnice preliminarii, obţinute prin explorări seismice 3D, care probează existenţa, pe un perimetru care include şi graniţa de vest a României, a unor astfel de zăcăminte.
Ultimele comentarii