14 persoane refugiaţi din Siria şi Afganistan au participat la o tabără de cunoaştere a culturii româneşti, învăţare a limbii române şi vizitare atracţii turistice din zona de vest a ţării.
Refugiaţii care au fost în tabăra de cunoaştere a culturii româneşti şi învăţare a limbii române, în perioada 19-23 august, au vârste cuprinse între 2 ani şi 50 de ani. O parte din timp au petecut-o la poalele Muntelui Mic, în localitatea Borlova, într-o casă de vacanţă pusă la dispoziţie de o biserică din Timişoara, anunţă reprezentanţii Centrului Regional de Integrare AIDRom Timişoara, organizatorul taberei. Refugiaţii au fost duşi şi la Muntele Mic, la Herculane, la Biserica Piatra Scrisă, la Cascada Bigăr şi în zona Cazanelor Dunării. Aceştia au luat parte şi la activităţi educaţionale de conversaţie în limba română.
Flavius Ilioni Loga, manger CRI AIDRom Timişoara, declară că, invitând refugiaţii în această tabără, organizatorii au dorit nu doar să le ofere posibilitatea unei excursii de descoperire a României, ci şi posibilitatea să înveţe mai multe despre cultura şi tradiţiile româneşti şi să-i ajute să descopere moştenirea culturală a migranţilor stabiliţi în Timişoara.
Tabăra a fost organizată în cadrul proiectului Integrare ACUM – Abordări complexe și unitare pentru migranți, al AIDRom şi al Asociaţiei Ecumenice a Bisericilor din România, în parteneriat cu Asociaţia Filantropia Oradea. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană şi Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional – Fondul Azil, Migraţie şi Integrare. În cadrul acestui proiectul, la Centrele pentru Refugiaţi din Oradea și Timişoara sunt oferite servicii specializate de: consiliere socială şi juridică, asistenţă materială, cursuri de limbă română şi acomodare culturală, dar şi diverse activităţi de petrecere a timpului liber.
Refugiaţii participanţi la această tabără locuiesc de mai mulţi ani în România şi vorbesc limba română. O parte lucrează, iar copiii participă la cursuri şcolare în instituţii de învăţământ din Timişoara. O tânără refugiată din Afganistan este înscrisă la Facultatea de Informatică la Universitatea Politehnică, la locuri bugetate.
În anul 2017 în România, au fost depuse 4.820 de cereri de azil – 3.164 doar la Timişoara –, în creștere față de 2016, cu 161%. La finalul anului trecut, în Timişoara locuiau puţin peste 200 de refugiaţi preponderent din ţări ca Siria, Afganistan şi Irak.
Ultimele comentarii