USR Timişoara, către Asociația Timişoara Capitală Culturală: „Nu dispuneţi discreționar de acest proiect şi de banii pe care cetățenii îi oferă pentru 2021”

Simona Neumann, directorul executiv al Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană,
şi Chris Torch, fost director artistic, actual consultant artistic al Asociaţiei.

Foto: Costi Duma

Au trecut aproape doi ani de la câștigarea, în 16 septembrie 2016, a titlului de Capitală Europeană a Culturii și încă nu reușim să demarăm pregătirile esențiale anului 2021, atrag atenţia reprezentanţii USR Timişoara. Aceştia fac o trecere în revistă a stării actuale a proiectului Timişoara 2021.

 

USR Timişoara transmite printr-un comunicat – semnat de Ruben Laţcău, vicepreşedinte USR Timişoara, şi Mihaela Rusu, membru în Biroul Local USR al Timişoara – că nici prima recomandare, fundamentală pentru proiectul Timişoara 2021, făcută de un juriu internațional de selecție și monitorizare (din octombrie 2016) nu a fost îndeplinită. Juriul recomanda ca membrii Consiliului Director al Asociației TM2021 să fie numiți, astfel încât Consiliul să devină complet funcțional. Referința juriului este cu trimitere explicită la angajamentele asumate în dosarul de candidatură.

Chiar dacă în anul 2017 asociația a încasat trei milioane de lei (640.000 de euro) și a cheltuit 2.8 milioane de lei (620.000 de euro), reclamă că nu este suficient buget pentru această primă recomandare crucială, proiectul de alegere a noului Consiliu Director. Din păcate, nu există nici voință şi nici leadership, ordinea de priorităţi a actualei conduceri fiind străină proiectului. În echipa executivă, de peste 15 specialiști, există şi expertiza necesară reorganizării asociației conform dosarului de candidatură, dar nu există voinţa şi interesul de a face această reorganizare necesară funcţionării Asociaţiei”, atrag atenţia oficialii USR Timişoara.

Aceştia mai spun că nu doar că nu s-a avansat cu prima recomandare a juriului, dar Asociația a regresat în privința organizării și conducerii organizației, astfel că:

  • pentru prima dată de la înființare nu a fost convocată Adunarea Generală anuală a membrilor, ce trebuia organizată până cel târziu în 7 aprilie 2018, conform statutului în vigoare al asociației;
  • se amână aderarea la asociație a peste 70 de persoane, fără a li se comunica vreun calendar, regulament sau pași de urmat;
  • nu se comunică public, nici la aproape doi ani de la câștigarea titlului, calendarul de reorganizare al asociației, în condițiile în care reorganizarea a fost asumată prin dosarul de candidatură;
  • nu se comunică public actualii membri ai Consiliului Director, în condițiile în care în diverse contexte, chiar publice, au fost anunțate nu mai puțin de şapte demisii din acest for, din totalul de 11 membri.

USR Timişoara atrage atenţia că, în 11 – 12 iunie, activitatea Asociaţiei a fost reevaluată în urma unei vizite la Timișoara a unei delegații a comitetului internațional de monitorizare, însoțită de reprezentantul Comisiei Europene. Conform declarațiilor lui Jiri Szuchanek, președintele delegației, în 30 de zile de la data vizitei comitetul internațional de monitorizare a elaborat o scrisoare de recomandări transmisă Asociației, primarului, viceprimarului și Ministerului Culturii.

Niciunul dintre responsabilii care au primit scrisoarea cu ultimele recomandări de implementare aferente proiectului Timișoara 2021 nu au publicat documentul. Elefsina 2021, orașul «partener de titlu» din Grecia, nu doar că l-a publicat, dar l-a și diseminat printr-un anunț pe pagina oficială de Facebook a proiectului”, spun reprezentanţii USR Timişoara.

Aceştia atrag atenţia că Asociaţia nu este o organizație privată, cu interese și fonduri private, ci o organizație care s-a angajat să implementeze proiectul Timișoara 2021 pentru timișoreni și regiunea Banat.

“În anul 2017, Asociația a funcționat pe banii timișorenilor și ai cetățenilor din județul Timiș în proporție de 80% (2.150.000 lei de la PMT, 200.000 lei de la Consiliul Judeţean Timiş). Asociația nu dispune discreționar de acest proiect şi de banii pe care cetățenii orașului îi oferă pentru 2021. Modul în care actuala conducere administrează acest proiect istoric pentru România ne amintește prea mult de modul în care actuala majoritate administrează Centenarul României: bani dați fără nicio noimă, o lipsă totală de transparență şi viziune”, acuză Mihaela Rusu şi Ruben Laţcău. Adăugând că Primăria Timișoara şi Consiliul Județean Timiș, ca instituții responsabile atât pentru banul public, cât și pentru modul de conducere al asociației, ambele, membri în Consiliul Director al Asociaţiei, au datoria să intervină şi să corecteze starea actuală a lucrurilor în proiectul Timișoara 2021.

Înainte de orice alte acțiuni și proiecte consumatoare de bani publici, este absolut necesară reorganizarea cu celeritate a ATCCE, mai declară reprezentanţii USR Timişoara. Şi spun că, până în decembrie, sunt imperativ necesari câţiva paşi, şi anume:

  1. accederea în asociație a noilor membri, prin convocarea unei Adunări Generale extraordinare;
  2. publicarea calendarului de reorganizare a asociației;
  3. publicarea criteriilor și procedurii de alegere a noilor membri ai Consiliului Director, conform dosarului de candidatură;
  4. convocarea Adunării Generale anuale ordinare a membrilor, cu participarea cu drept de vot inclusiv a noilor membri;
  5. alegerea de către Adunarea Generală a membrilor noului Consiliu Director.

“Asociația are datoria morală de a publica ultima scrisoare de recomandare a comitetului de monitorizare, precum și calendarul de reorganizare. Urmărim cu atenție progresul  acestui demers ce trebuie să se desfășoare pe baze care să garanteze respect pentru comunitate, integritate în decizii, transparență și deschidere spre implicare. Aceste lucruri nu sunt facultative, ci obligatorii, iar dacă actuala conducere nu are capacitatea de a le implementa, Timişoara are resursele de competențe pentru a găsi persoanele potrivite”, subliniază oficialii USR Timişoara.

Aceştia atrag atenția Primăriei Timișoara și Consiliului Județean Timiș că finanțează cu bani publici o structură aflată în criză de credibilitate, legitimitate și reprezentativitate și le cere ca, în calitate de co-responsabili, să solicite reorganizarea Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, “în numele și pentru cetățenii Timișoarei, adevărații plătitori și beneficiari ai proiectului Timișoara 2021”.

Acest proiect este mai important decât interesele politice de moment ale conducătorilor celor două instituții, iar dacă actuala conducere a orașului Timişoara şi a județului Timiș se va dovedi incapabilă să pună interesul cetățenilor pe primul loc, USR va face asta după 2020”, conchid reprezentanţii USR Timişoara.

Print Friendly, PDF & Email