Folosirea iresponsabilă a unor îngrăşăminte chimice în agricultură, dar şi gestionarea deficitară a dejecţiilor de la fermele de creştere a animalelor face ca în 14 localităţi din Timiş să existe în momentul de faţă depăşiri periculoase ale concentraţiilor de nitraţi şi nitriţi din apă. Această poluare afectează în egală măsură şi produsele agricole recoltate de pe suprafeţe contaminate excesiv cu nitraţi şi nitriţi. Interpelat pe această temă, Ministerul Mediului vede ca măsuri de combatere a acestui tip de poluare seminariile şi articolele din presă.
Poluare extinsă
Încă de anul trecut, autorităţile locale şi centrale au recunoscut că există o problemă legată de poluarea excesivă cu nitraţi şi nitriţi a unor terenuri agricole, poluare care a afectat într-o mare măsură şi apa freatică din zonele contaminate. Conform ultimei evidenţe, 14 localităţi din Timiş şi 1.900 din toată ţara au probleme legate de poluarea cu nitraţi a apelor, în aceste localităţi apa din fântânile din mediul rural fiind poluată. De altfel, România este recunoscută în Uniunea Europeană ca având mari probleme legate de poluarea apelor şi a solului cu nitraţi şi nitriţi. Prin gestionarea haotică a gunoiului de grajd, dar şi prin folosirea iresponsabilă a unor îngrăşăminte chimice se ajunge la poluarea apelor şi a solului şi este afectată sănătatea populaţiei.
Reprezentanţii Agenţiei de Mediu Timişoara au menţionat că în Regiunea Vest există ferme de porci şi păsări, care reprezintă principala sursă de poluare a solului şi apei. Obiectivul A.P.M. Timişoara este acela de reducere a deversării, pe termen lung, în ape, a acestor substanţe. În zona de vest a ţării există 41 de zone vulnerabile, toate depăşirile ale concentraţiei maxime admise de nitraţi şi nitriţi fiind cauzate de activităţi agricole.
“Lista neagră” a zonelor din Timiş afectate de poluarea cu nitraţi şi nitriţi cuprinde localităţile Cenei, Foeni, Gătaia, Giarmata, Giulvăz, Jebel, Peciu Nou, Periam, Şag, Satchinez, Tormac, Uivar, Maşloc şi Pişchia. După cum se poate observa din listă o bună parte din aceste localităţi sunt apropiate de Timiş, şi rămâne ca autorităţile locale să se întrebe dacă poluarea apelor freatice din aceste localităţi nu afectează şi apele freatice din Timişoara.
Soluţii originale
Poluarea cu nutrienţi din Timiş a făcut recent şi subiectul mai multor interpelări parlamentare trimise Ministerului Mediului. “Poluarea surselor de apă potabilă şi a solului cu nitraţi şi nitriţi este o problemă cu consecinţe grave asupra sănătăţii oamenilor. În România, incidenţa acestei probleme afectează peste 1.900 de localităţi, din care, la nivelul judeţului Timiş, au fost identificate 14 localităţi”, se menţionează într-una din aceste interpelări.
Răspunzând la aceste interpelări, Ministerul Mediului, prin vocea ministrului Rovana Plumb, a menţionat că la nivel ministerial a fost lansată o amplă campanie de informare care are ca scop conştientizarea publică asupra problemei poluării cu nutrienţi. Ministerul Mediului mai spune că se organizează o serie de seminarii locale la care, însă, e greu de apreciat câţi dintre producătorii agricoli care pot controla poluarea cu nitraţi şi nitriţi pot participa.
Mai mult, conducerea Ministerului Mediului mai menţionează că problema “a beneficiat de o acoperire importantă în presă, informaţiile fiind preluate în presa scrisă şi audio-video la nivel naţional şi local”, în 423 de articole şi interviuri. Culmea e că, în aceeaşi serie de măsuri de combatere a poluării cu nitraţi Ministerul Mediului mai menţionează că a creat o… pagină de Facebook şi un cont de Twitter, pentru conştientizare. Nu se ştie însă câţi dintre producătorii agricoli sunt utilizatori de Facebook şi Twitter şi în ce măsură au ajuns la ei informaţiile despre măsurile concrete pe care trebuie să le ia pentru reducerea acestui tip de poluare: depozitarea gunoiului de grajd din gospodărie pe platforme betonate, utilizarea fertilizanţilor naturali şi a gunoiului de grajd numai în perioadele optime pentru culturi, respectarea perioadelor de interdicţie impuse de lege, practicarea rotaţiei culturilor şi a culturilor succesive şi măsuri de igienizare în cadrul gospodăriilor. Despre cum s-a reuşit convingerea producătorilor agricoli să ia aceste măsuri simple, pentru reducerea poluării, Ministerul Mediului nu spune nimic, în răspunsul la interpelările parlamentare pe această temă.
Controale în derulare
“Sunt zone în care, într-adevăr, s-au descoperit concentraţii mari de nitraţi şi nitriţi în apa freatică, însă nu cred că acestea au fost cauzate de activităţile recente de fertilizare a solului. Se ştie că nitraţii pot rămâne perioade destul de mari infiltraţi în sol, după care pot ajunge în apa freatică. Este posibil ca poluarea de acum să fie cauzată de felul în care se făcea fertilizarea terenurilor agricole înainte de 1989”.
Inginer Viorel Solomie
Inginerul agronom Viorel Solomie ne-a declarat că în prezent în Timiş sunt în derulare controale ale Direcţiei Judeţene Agricole, pentru a se vedea care este amploarea acestei poluări cu nitraţi şi nitriţi la nivelul judeţului: “Deja au fost controlate peste 30 de comune, fiind monitorizate în special zonele cu combinate de creştere a animalelor. Din punct de vedere al poluării cauzate de folosirea de îngrăşăminte chimice, nu aş spune că este aşa o problemă în Timiş, pentru că puţini sunt producătorii agricoli care au bani pentru achiziţionarea acestui tip de fertilizatori. Sunt zone în care, într-adevăr, s-au descoperit concentraţii mari de nitraţi şi nitriţi în apa freatică, însă nu cred că acestea au fost cauzate de activităţile recente de fertilizare a solului. Se ştie că nitraţii pot rămâne perioade destul de mari infiltraţi în sol, după care pot ajunge în apa freatică. Este posibil ca poluarea de acum să fie cauzată de felul în care se făcea fertilizarea terenurilor agricole înainte de 1989”.
Prof. dr. Alexandru Moisuc, fost rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, susţine că este foarte probabil ca poluarea cu nitraţi şi nitriţi să provină de la folosirea excesivă a îngrăşămintelor chimice. “Este vorba despre utilizarea unei cantităţi foarte mari de îngrăşăminte chimice, în mod necorespunzător. Nu cred că acest tip de poluare provine de la utilizarea de îngrăşăminte naturale. Ar fi nevoie de o cantitate foarte mare de îngrăşăminte naturale pentru a se ajunge la poluarea menţionată în prezent – peste 200 de tone la hectare, ceea ce nu cred că este posibil”.
“Este vorba despre utilizarea unei cantităţi foarte mari de îngrăşăminte chimice, în mod necorespunzător. Nu cred că acest tip de poluare provine de la utilizarea de îngrăşăminte naturale. Ar fi nevoie de o cantitate foarte mare de îngrăşăminte naturale pentru a se ajunge la poluarea menţionată în prezent – peste 200 de tone la hectare, ceea ce nu cred că este posibil”.
Prof. univ. dr. Alexandru Moisuc
Un pericol ce nu trebuie neglijat
Conform opiniei unor specialişti ai Facultăţii de Chimie-Biologie-Geografie a Universităţii de Vest Timişoara, depistarea substanţelor toxice din alimente cu nitraţi şi nitriţi au preocupat dintotdeauna biologii şi chimiştii, iar în ultimele decenii chimizarea agriculturii, poluarea mediului şi industrializarea pe scară din ce în ce mai mare a alimentaţiei cu utilizarea a numeroase produse de adaos au creat o nouă dimensiune a acestei probleme, cu implicaţii directe asupra sănătăţii consumatorilor.
Aceştia mai spun că nitraţii şi nitriţii sunt componenţi naturali ai solului care provin din mineralizarea substanţelor organice azotoase de origine vegetală şi animală. În primul rând, mineralizarea azotului se datorează microorganismelor existente în sol, în ţările cu climat temperat acest proces desfăşurându-se cu maximum de intensitate în sezonul cald. O parte dintre nitraţi şi nitriţi este absorbită de către rădăcinile plantelor şi serveşte ca materie primă pentru sinteza proteinelor şi a altor compuşi cu azot, iar altă parte este antrenată de apele de suprafaţă sau de cele care traversează solul, regăsindu-se în apele curgătoare subterane şi de suprafaţă.
“În mod natural, între nitraţii şi nitriţii din sol, apă şi plante, există un echilibru, care poate fi însă rupt de utilizarea intensivă în agricultură a îngrăşămintelor organice naturale şi, mai ales, a celor azotoase sintetice. Din păcate, produşii de degradare îmbogăţesc solul şi se pot acumula în plantele cultivate până la concentraţii dăunătoare pentru consumatori”.
Conf. univ. dr. Constantin Bolcu
“În mod natural, între nitraţii şi nitriţii din sol, apă şi plante, există un echilibru, care poate fi însă rupt de utilizarea intensivă în agricultură a îngrăşămintelor organice naturale şi, mai ales, a celor azotoase sintetice. Din păcate, produşii de degradare îmbogăţesc solul şi se pot acumula în plantele cultivate până la concentraţii dăunătoare pentru consumatori”, precizează conf. dr. ing. Constantin Bolcu, de la Facultatea de Chimie-Biologie-Geografie a Universităţii de Vest.
Apă “otrăvită” în mai multe localităţi din Timiş
Timişul are zeci de localităţi unde apa din fântâni este periculoasă pentru sănătatea populaţiei. Deta, Pişchia, Maşloc şi Variaş sunt doar câteva dintre localităţile poluate cu nitraţi, potenţial cancerigeni. Conform legislaţiei în domeniul apei potabile, fiecare Primărie are obligaţia de a preleva probe de apă de pe raza localităţilor pe care le are în administrare de cel puţin patru ori pe an, probele fiind verificate în laboratoarele Inspectoratului de Poliţie Sanitară şi Medicină Preventivă.
Potrivit specialiştilor Sanepid, zonele Deta, Pişchia, Maşloc, Gătaia, Sculia şi Variaş au în continuare probleme cu nitraţii, cu valori de circa 80, 90 de miligrame pe litru de apă, faţă de 50 de miligrame cât e admis. Există risc de intoxicaţie cu nitraţi, care sunt şi substanţe cancerigene. În zonele respective, apa de la fântâni nu este potabilă. Majoritatea locuitorilor s-au racordat la reţele de apă sau îşi cumpără apă îmbuteliată. Sunt însă şi oameni care beau tot din fântâni pentru că s-au obişnuit, deşi este periculoasă pentru sănătate. Apa cu nitraţi poate fi fatală bebeluşilor, dacă mamele folosesc apa pentru ceai sau pentru dizolvarea laptelui praf.
Pe de altă parte, exceptând problema nitraţilor, în Timiş sunt şi localităţi care înregistrează depăşiri la valorile de amoniu, mangan şi fier în apă. Datele prelevate au arătat că valorile la amoniu erau de peste 0,5 mg/litru de apă în localităţile Pietroasa Mare, Victor Vlad Delamarina, Foeni, Săcălaz, Cenad, Cenei şi Gătaia. De asemenea, s-a înregistrat peste 0,2 mg de fier la un litru de apă la Foeni, Săcălaz, Beregsău, Cenei şi zona Spitalului Gătaia, iar la mangan valorile depăşeau 0,5 mg/l apă în Gătaia, Săcălaz, Sânandrei şi Cenei.
Ultimele comentarii