Podul Decebal îşi păstrează vechea denumire, în urma protestelor

podul-decebalPrimăria ar putea renunţa la o parte dintre noile denumiri de străzi şi poduri din Timişoara. Asta, în urma protestelor şi petiţiilor în favoarea unor nume vechi, încetăţenite în istoria locală. Prima revenire la fostul nume vizează Podul Decebal.

 

Se modifică schimbarea

Pentru că schimbarea unor denumiri de străzi şi poduri din Timişoara a generat proteste şi controverse, Primăria Timişoara pare dispusă să renunţe parţial la aceste modificări.

Conform unui proiect de hotărâre propus pentru următoarea şedinţă de plen, podul Decebal, situat între b-dul Revoluţiei 1989 şi b-dul 3 August 1919, în zona pieţei Traian, îşi păstrează denumirea. La fel, Podul Dacilor, situat între strada Dacilor şi Piaţa Badea Cârţan.

La mijlocul lunii iunie, la iniţiativa timişoreanului Corneliu Vaida, a fost organizat un protest împotriva noilor denumiri de poduri din Timişoara, aducându-se atunci argumentul că obiective precum Podul Decebal au devenit încetăţenite ca atare în istoria locală, şi sunt legate inclusiv de evenimente memorabile din timpul Revoluţiei din Decembrie 1989.

„Faptul că se revine la vechile denumiri mi se pare o chestiune de normalitate. Denumirea Podului Decebal a fost integrată ca atare în istoria locală, şi de acest loc se leagă evenimente importante din decembrie 1989”, ne-a declarat Corneliu Vaida.

 

Un proiect privit cu scepticism

În mai, la şedinţa de plen de final de lună şi mandat, la Primăria Timişoara Direcţia Clădiri, Terenuri şi Dotări  Diverse a propus un proiect de schimbare de denumiri ale unor obiective din oraş.

Se dorea schimbarea a denumirii a opt poduri din municipiu. Astfel, Podul Muncii, situat între bd-ul Iuliu Maniu şi strada George Pop de Băseşti, se redenumea Podul Iuliu Maniu. Podul Ştefan cel Mare, situat pe b-dul General Ion Dragalina, se redenumea Podul General Ion Dragalina. Podul Traian, situat pe b-dul 16 Decembrie 1989, se redenumea Podul Maria. Podul Mitropolit Andrei Şaguna, situat între b-dul Mihai Viteazu şi b-dul Regele Ferdinand I, se redenumea Podul Mihai Viteazu. Podul Mihai Viteazu, situat între Calea Dorobanţilor şi strada Andrei Şaguna sau Piaţa Sarmizegetusa, se redenumea Podul Andrei Şaguna. Pasarela dintre parcuri /Pasarela Ioan Polen, situată între Parcul Copiilor şi strada J. H. Pestalozzi, se redenumea Pasarela Îndrăgostiţilor, “având în vedere că în ultima perioadă a apărut obiceiul aplicării lacătelor de către perechile de îndrăgostiţi, obicei preluat şi din alte ţări.” Podul Decebal, situat între b-dul Revoluţiei din 1989 şi b-dul 3 August 1919, se redenumea Podul Traian, iar Podul Dacilor, situat între strada Dacilor şi Piaţa Badea Cârţan, se redenumea Podul Decebal.

Primăria Timişoara anunţa că, în cazul podurilor cel puţin, majoritatea schimbărilor propuse nu au fost agreate de structura de specialitate de la nivel judeţean, respectiv Comisia Judeţeană privind atribuirea sau schimbarea de denumiri.

Prefectura Timiş a trimis o comunicare către Municipalitate, notificând că respectiva Comisie “a aprobat lista cu propunerile transmise în sensul respingerii a şapte propuneri dintre cele opt înaintate de redenumire a podurilor, propunerile respinse fiind cele pentru podurile Ştefan cel Mare, Traian, Mitr. Andrei Şaguna, Decebal, Dacilor, Mihai Viteazul şi pentru pasarela dintre Parcuri / Pasarela Ioan Polen”. Direcţia Clădiri, Terenuri şi Dotări Diverse nu a părut însă descurajată de acest dezacord, precizând că avizul Comisiei Judeţene privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, are caracter consultativ, proiectul de hotărâre rămânând pe lista cu proiecte propuse pentru aprobare în plen.

Însă chiar dacă proiectul a fost aprobat, este posibil ca o parte din el să fie anulat, prin reveniri succesive la vechile denumiri.

 

Print Friendly, PDF & Email