Creşterea cotizaţiei anuale a Consiliului Judeţean la bugetul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului de 20 de ori faţă de anul 2014 a dus la extrem de multe discuţii şi controverse la nivelul administraţiei judeţene. Cu intenţia de a tempera şi justifica bugetul de 200.000 de lei, conducerea CJ Timiş susţine că întrevede posibilitatea unor colaborări foarte bune pe linie turistică cu… China şi Kazakhstan-ul. Idei considerate de o parte din consilierii judeţeni drept „năstruşnicii”.
Turism transcontinental
După ce cotizaţia plătită de Asociaţia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului în Judeţul Timiş a fost majorată succesiv, de la 10.000 de lei la 50.000 de lei, şi acum, la 200.000 de lei, mai mulţi consilieri judeţeni au cerut explicaţii conducerii CJ Timiş, solicitând argumentarea prin rezultate a oportunităţii majorării bugetului.
Pentru a mai potoli spiritele, echipa din fruntea CJ Timiş a venit cu două posibilităţi de promovare a turismului judeţean, care să justifice întrucâtva majorarea bugetului. Preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, întrevede o colaborare fructuoasă pe această linie cu… China: „Există posibilitatea ca să ne deschidem, să ne dezvoltăm, la sfârşitul lunii viitoare vine primarul oraşului Lijiang care vrea să facă asociere cu noi. Oraşul Lijiang face parte din cea mai frumoasă zonă a Chinei. Probabil că împreună cu guvernatorul provinciei Yunnan vom reuşi să facem lucruri frumoase pe zona turistică. Toţi aţi fost de acord să discutăm de Făget, Lugoj, Buziaş, Recaş – această zonă să fie înfrăţită pe zona de turism, în mod deosebit, cu China”.
Pe lângă China, Kazakhstan-ul ar fi un alt obiectiv-ţintă. „După vizita ambasadorului Kazakhstan-ului, am să vă fac propunerea pentru a da un acord de principiu pentru înfrăţirea cu una din regiunile Kazakhstanului cu una din regiunile judeţului Timiş. Domnia sa a venit cu propunerea de înfrăţire şi aşteaptă să transmitem acordul nostru de principiu, în mod deosebit pe zona de turism şi agricultură”, a mai spus Titu Bojin.
Propunerile nu i-au impresionat însă pe o parte din consilierii judeţeni. „Nu se justifică în niciun caz prin rezultate majorarea acestei cotizaţii. Nu s-a făcut nimic notabil, după opinia mea, şi doar s-au cheltuit bani. Raportul de activitate al acestei asociaţii este de un derizoriu absolut”, ne-a declarat consilierul judeţean PNL Marius Martinescu.
„Mergem noi să ne cazăm la Săcălaz?”
Nici alţi consilieri judeţeni nu s-au arătat convinşi de perfomanţele respectivei asociaţii. Un alt consilier judeţean liberal, Adrian Păşcuţă, afirmă că acestei asociaţii îi lipsesc obiectivele clare, deşi acesta este cel mai important principiu în promovare. „Când cheltui un ban trebuie să măsori câţi bani îţi vin înapoi şi care sunt rezultatele. Nu am văzut niciunde o estimare a numărului de turişti pe care i-am avut acum doi ani şi cu cât a
crescut acest număr, ca urmare a promovării pe care am făcut-o. Nu ştiu nici cu cât va creşte numărul de turişti în Timiş anul viitor, dacă vom da 200.000 de lei ca să putem să ne facem nişte calcule şi să vedem dacă merită sau nu să dăm aceşti bani. Mai mult decât atât, foarte interesant este faptul că promovăm turismul din judeţ printre timişoreni. Păi noi suntem publicul ţintă? Adică, eu mă voi caza într-un hotel la Săcălaz?”, se întreabă Adrian Păşcuţă.
Acesta a mai menţionat că gradul de ocupare al hotelurilor din Timiş este extrem de redus şi că va vota majorarea de buget doar în momentul în care vor afla câţi turişti au venit în Timiş ca urmare a promovării făcute. „Raportul acestei asociaţii e hazliu. Am făcut o întâlnire la care au participat 60 de oameni, alta la care au participa 40 de copii şi asta e tot… hai să fim serioşi”, mai spune Adrian Păşcuţă.
Până la urmă totuşi, majorarea finanţării a fost aprobată cu 19 voturi pentru, cinci împotrivă şi şapte abţineri. Rămâne de văzut ce se rezultate vor fi raportate la sfârşitul anului, în urma acestui buget majorat.
Foto: www.viaromania.eu
Ultimele comentarii