Lucrările la unul dintre turnurile Casei Csermak au fost finalizate. Primăria Timişoara a suportat 90 la sută din costuri, restul fiind acoperit de locatari.
Primul pas spre restaurarea celor două turnuri aflate pe Casa Csermak, din cartierul timişorean Iosefin a început în urmă cu 12 ani. Când Primăria a anunţat că plăteşte pentru restaurarea lor. Banii, însă, au fost suficienţi doar pentru un singur turn. O furtună mai puternică, abătută asupra Timişoarei a demonstrat că turnul din dreapta era un pericol, vorbindu-se chiar despre riscul prăbuşirii acestuia.
În 2013, arhitectul Valentin Luca a întocmit un proiect de restaurare, în valoare de 10.000 de euro, pe care l-a donat asociaţiei de locatari. „Trebuia mers cu un proiect de restaurare, expertiză tehnică și proiect de rezistență. Dânșii au avut doar o parte din bani cu care am putut să acoperim doar partea de rezistență. Pentru partea de arhitectură, care trecea de 10.000 de euro, nu au mai dispus de această sumă. Atunci eu am spus că trebuie să facem ceva pentru că turnul era în posibilitate de colaps iminent, practic la următoarea furtună ar fi căzut. Am hotărât să donez proiectul de arhitectură, am făcut un act de donație. Eu sunt fericit că am reușit să salvez. Toată structura era putrezită, noi practic turnul l-am dat jos și l-am construit de la zero”, declară, la Radio Timişoara, arhitectul Valentin Luca.
Casa Csermak au fost construită în 1907, fiind proprietatea fraţilor gemeni Nandor şi Tamas Csermak. Era o clădire cu apartamente pentru închiriat. Străduţa îngustă dintre cele două imobile ar fi trebuit să se fie o copie a cunoscutei străzi din Budapesta, Vaci utca, unde cei mai faimoşi şi avuţi oameni ai capitalei maghiare îşi cheltuiau banii, devenită acum atracţie turistică, cu magazine, restaurante, cafenele, aflate pe stradă sau în curţi interioare.
Ultimele comentarii