În urma unor petiţii iniţiate în Parlament, privind poluarea din Timişoara, Ministerul Mediului continuă să dea asigurări că, raportat la parametrii legali, nu există probleme legate de poluarea industrială în oraş. Aceasta deşi timişorenii fac în continuare sesizări cu privire la aerul îmbâcsit sau mirosurile pregnante de cauciuc ars sau solvenţi din diverse zone ale oraşului.
Noi asigurări oficiale
Şi la sfârşitul anului trecut au fost făcute la Camera Deputaţilor mai multe sesizări şi interpelări legate de poluarea industrială din Timişoara. „Pe raza mai multor localităţi din judeţul Timiş există o îngrijorare a cetăţenilor referitoare la poluarea provenită în urma activităţii operatorilor economici deţinători de mari instalaţii de incinerare”, se arată într-una din aceste interpelări. În Timişoara, dar şi în comunele din jurul acestuia de exemplu, se precizează în acelaşi document, deşi în urma numeroaselor sesizări venite din partea cetăţenilor, autorităţile a efectuat controale, rapoartele arată că valorile emisiilor atmosferice nu depăşesc limitele impuse. „Totuşi, mirosurile insuportabile se accentuează pe timpul nopţii şi al dimineţii, creând în rândul cetăţenilor percepţia că operatorii economici deţinători de mari instalaţii de incinerare nu folosesc în acele perioade filtrele de reducere a poluării”, se menţionează în petiţia transmisă factorilor responsabili.
Zilele trecute, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a răspuns la aceste sesizări, precizând că, pe segmentul de instalaţii de incinerare a deşeurilor, Timişoara are “doar” doi operatori economici, unul care incinerează deşeuri periculoase şi nepericuloase şi unul care se ocupă de “piroliza deşeurilor de mase plastic şi cauciuc, care constă în arderea acestor deşeuri şi recuperarea produselor rezultate din ardere”.
Evident, nu au lipsit asigurările periodice: “Referitor la îngrijorarea cetăţenilor privind poluarea provenită de la aceşti operatori economici, vă facem cunoscut faptul că, în cazul tuturor, rezultatele măsurărilor de emisii atmosferice de pulberi şi gaze de ardere au demonstrat că concentraţiile tuturor poluanţilor se situează sub valorile limită de emisie”, declarau oficialii ministeriali.
Cu toate acestea, sesizări legate de poluarea industrial din municipiu continuă să apară. “Am avut sesizări legate de poluare industrială la început de an. Însă multe din ele se referă mai degrabă la abandonări de deşeuri”, ne-a declarat Mariana Lorinczi, comisar-şef al Gărzii de Mediu Timiş.
Identificarea de către ANAF, la stadiul de proiect
Inclusiv prin interpelările parlamentare pe această temă, s-a propus o metodă alternativă de cuantificare şi identificare corectă a poluării industriale din Timişoara – respective, corelarea datelor existente la ANAF cu cele de la Garda de Mediu referitoare la activitatea operatorilor economici deţinători de mari instalaţii de incinerare.
Ministerului Finanţelor i s-a propus să analizeze posibilitatea realizării unei corelări a datelor deţinute de către ANAF privind producţiile declarate şi plata taxelor aferente de aceşti operatori economici, cu datele deţinute de către Garda de Mediu privind cantitatea de materiale folosite pentru încadrarea emisiilor atmosferice în limitele normale. În acest fel, în varianta în care nu există declarări corecte, marii poluatori timişoreni ar fi mai uşor de identificat.
Rămâne de văzut când va implementa această propunere oficialii Ministerului Finanţelor. “În ceea ce priveşte posibilitatea realizării unei corelaţii între datele deţinute de ANAF privind producţia declarată şi plata taxelor aferente şi datele deţinute de Garda de Mediu privind cantitatea de material folosită pentru încadrarea emisiilor în limite normale, precizăm că factorii decidenţi cu competenţă în elaborarea unei astfel de proceduri vor identifica şi analiza aspectele legale şi tehnice care ar permite în viitor realizarea unor astfel de corelaţii, precum şi aspectele privind utilitatea realizării acesteia”, a fost punctul de vedere al reprezentanţilor ministeriali, transmis zilele trecute.
Ultimele comentarii