Decizia desfiinţării Liceului Agricol Timişoara, irevocabilă

Situaţia legată de terenurile acestuia este, însă, nelămurită, la fel ca în cazul altor licee agricole

liceu agricolMinisterul Educaţiei nu revine asupra deciziei de a desfiinţa Liceul Agricol Timişoara, motivându-şi decizia cu numărul scăzut de elevi. Între timp vidul de proprietate rămas în urma desfiinţării acestui tip de unităţi rămâne nelămurit.

 

O decizie controversată

Hotărârea Ministerului Educaţiei de a desfiinţa, din acest an, Liceul Agricol Timişoara, e bătută în cuie, deşi este în totală contradicţie cu nevoia de specialişti pregătiţi pe acest segment. Cu toate că a primit mai multe interpelări pe această temă de la parlamentari din Timiş, oficialii ministeriali rămân neînduplecaţi.

Cornel Samartinean“Din lipsă de fonduri, Liceul Agricol din Timişoara dispare, clasele se mută la Liceul Silvic unde, pe viitor, vor exista doar câteva clase de profil, dar ponderea acestora va scădea în timp”, se arăta într-o interpelare făcută către Ministerul Educaţiei de deputatul PNL de Timiş Cornel Sămărtinean. Acesta mai spune că în anul 2002, în Timiş existau opt licee cu profil agricol, în prezent mai sunt două, iar din toamna acestui an va rămâne unul singur, cel din Sânnicolau Mare. “Decizia Inspectoratului Şcolar este cel puţin surprinzătoare, în condiţiile în care Timişul este un judeţ cu un important potenţial agricol. În plus, în Timişoara există şi o universitate ce oferă posibilitate de continuare a studiilor pe linie de profil agricol”, arată parlamentarul timişean în aceeaşi interpelare.

Ministerul Educaţiei s-a rezumat să răspundă că acordarea avizului privind reorganizarea reţelei şcolare de la nivelul Timişoarei, pentru fuziunea prin absorbţie a Liceului Tehnologic Agricol “Petru Botiş” de către Colegiul Silvic “Casa Verde” s-a făcut conform legii şi “a avut în vedere neîncadrarea Liceului Agricol în costul standard per elev, din cauza numărului redus de elevi”.

Reprezentanţii din Educaţie mai motivează decizia lor cu faptul că nu s-a realizat planul de şcolarizare pentru anul şcolar curent şi precedent, în anul şcolar 2013 – 2014 fiind constituită o singură clasă de liceu din cele două propuse, cu 17 elevi, adică sub numărul mediu de elevi pe clasă, iar în anul şcolar 2014 – 2015 a fost constituită doar o clasă de învăţământ profesional de trei ani, faţă de cele două propuse.

Alexandru MoisucAcestea sunt constatările seci ale ministerului de resort, care nu se întreabă, însă, dacă nu trebuia să demareze proiecte sau programe care să îndrume tinerii spre acest tip de învăţământ, mai mult decât necesar, după cum nu se întreabă nici cum se va face agricultură în continuare fără specialişti pregătiţi pe acest segment.

“Nu am cuvinte să caracterizez decizia de a desfiinţa încă o unitate de învăţământ de profil agricol, mai ales că în Timiş avem tradiţie pe învăţământul agricol încă din secolul al XVII-lea. Nu se înţelege că nu se mai poate face agricultură după ureche şi, dacă la noi se obţin două tone la un hectar pe o anumită cultură, iar în străinătate, opt tone, acesta este rezultatul direct al lipsei de pregătire de specialitate”, spune prof. univ. dr. Alexandru Moisuc, fost rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului Timişoara.

Terenuri cu statut incert

După desfiinţarea majorităţii liceelor agricole din Timiş, este greu de spus ce s-a întâmplat cu terenul acestora, în total peste 200 de hectare, concesionat acestor unităţi, în urmă cu ani de zile, de către Agenţia Domeniilor Statului. Conform declaraţiilor unor consilieri judeţeni, terenul ar fi rămas al nimănui, fiind o potenţială ţintă pentru speculatorii funciari.

Reprezentanţii ADS declară că, din punctul lor de vedere, situaţia este clară, acest teren urmând să revină, prin lege, agenţiei.

Pe site-ul ADS, situaţia suprafeţelor de teren cu destinaţie agricolă indică, în privinţa mai multor judeţe, existenţa unor suprafeţe însemnate teren aparţinând fostelor unităţi de învăţământ cu profil agricol. Timiş figurează cu 4.448,12 hectare de teren, din care însă majoritatea aparţine fostelor IAS-uri, respectiv unităţi de tip Agroindustriala, din Iosifalău, Jimbolia, Saravale, Periam, Peciu Nou. Nu apare în lista acestor unităţi vreo suprafaţă deţinută de către fostele licee agricole

Print Friendly, PDF & Email