Pentru că seceta şi efectul de seră sunt favorizate şi de descreşterea suprafeţei împădurite, Comisia Europeană vrea ca, printr-un set de norme aflat acum în dezbatere, să combată defrişările şi să crească zonele verzi. Noua strategie de gestionare a pădurilor din U.E. îşi propune nu doar să protejeze mediul, ci şi să creeze noi locuri de muncă în zonele rurale.
Peste 40% din suprafaţa ţărilor europene e împădurită
La nivel mondial, despăduririle sunt în creştere. Totuşi, în spaţiul european, suprafeţele împădurite acoperă peste 42% din teritoriu, iar biomasa forestieră (în principal, lemnul) furnizează jumătate din energia provenind din surse regenerabile.
Noua strategie europeană îşi propune să protejeze aceste resurse preţioase printr-o gestionare durabilă. Totodată, urmăreşte îmbunătăţirea competitivităţii industriilor forestiere şi crearea de noi locuri de muncă. De asemenea, vizează ameliorarea calităţii vieţii europenilor, prin sporirea posibilităţilor de recreere, fără a neglija protecţia ecosistemelor, a biodiversităţii şi a mediului.
Pentru a realiza aceste obiective, U.E. a abordat gestionarea pădurilor, luând în considerare elemente din multiple domenii de acţiune: dezvoltare rurală, întreprinderi, mediu, schimbări climatice, cercetare şi dezvoltare şi bioenergie.
Cu ocazia lansării noii strategii, comisarul european pentru dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a declarat: „Gestionarea durabilă a pădurilor, care garantează protejarea acestora, reprezintă un pilon esenţial pentru dezvoltarea rurală şi constituie unul din principiile noii strategii pentru păduri.”
Noua strategie este rezultatul a doi ani de cooperare şi consultări între Comisie, Guvernele naţionale şi principalele părţi implicate. Ea înlocuieşte o strategie datând din 1998 şi s-a dovedit necesară în condiţiile în care cererea de natură comercială şi recreaţională este în continuă creştere, iar în ultimii 15 ani au intervenit schimbări majore la nivel politic, social şi de mediu.
În acelaşi timp, au trebuit luate în considerare efectele schimbărilor climatice asupra ecosistemelor sensibile ale pădurilor. Este vorba, în special, despre impactul temperaturilor ridicate şi al secetei din sudul Europei asupra unor specii de arbori din zona montană, de la altitudini mai joase.
Comisia a publicat, de asemenea, un proiect de sprijinire a eficientizării industriilor forestiere, în special a industriei hârtiei şi prelucrării lemnului. Acest sector este prioritar în contextul eforturilor Comisiei de a crea creştere economică şi locuri de muncă. În U.E., noul proiect furnizează circa 3,5 milioane de locuri de muncă şi generează o cifră anuală de afaceri de aproape 500 de miliarde de euro.
Retrocedările, avanpremieră la defrişări
Conform unui raport recent al Curţii de Conturi legat de gestionarea fondului forestier de stat, retrocedările, nu întotdeauna foarte clare, au făcut ca şi în Timiş, ca de altfel în majoritatea judeţelor ţării, suprafaţa împădurită să scadă dramatic.
În Timiş, prin retrocedări, Statul a cedat 22.742 de hectare de pădure unui număr foarte mare de proprietari. Practic, această suprafaţă pierdută reprezintă aproape o treime din actuala suprafaţă împădurită deţinută de Romsilva în Timiş. Statul mai are în judeţ 77.735 de hectare, împărţite pe ocoale silvice: 11.724 de hectare la Ocolul Silvic Ana Lugojana, 18.583 de hectare la Ocolul Silvic Coşava, 13.913 hectare la Ocolul Silvic Făget, 12.274 de hectare la Ocolul Silvic Lugoj, 9361 de hectare la Ocolul Silvic Lunca Timişului şi 11.758 de hectare la Ocolul Silvic Timişoara.
24.000 de hectare sunt în zona de câmpie, 36.000 de hectare, în zona de deal, şi 19.337 de hectare, în zona de munte. Anual sunt defrişate în judeţ peste 1.770 de hectare de pădure. Conform Romsilva, şi în Timiş suprafaţa de lemn recoltată a crescut în ultimii zece ani, de la 251.000 de metri cubi la 295.000 de metri cubi, creşterea fiind de 18%, deşi, ţinând cont de specificul judeţului, ar fi trebuit să se înregistreze o scădere, nu o creştere a exploatării lemnului.
Potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului Timiş, zonele din Timiş cu deficit de vegetaţie forestieră şi disponibilităţi de împădurire sunt Beba Veche, Dudeştii Vechi, Cenad, Sânnicolau Mare, Teremia Mare, Comloşu Mare, Jimbolia, Sânpetru Mare, Periam, Variaş, Cărpiniş, Cenei, Giulvăz, Orţişoara şi Moraviţa.
Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Timişoara confirmă faptul că retrocedările au devenit un fel de avanpremieră pentru despăduriri.
Aristotel Vişoiu, şeful Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Timişoara, afirmă că cele mai mari probleme, din punct de vedere al defrişărilor, sunt în zona Lugoj – Victor Vlad Delamarina. Aici s-au făcut şi cele mai multe retrocedări pe suprafeţe mici, iar noii proprietari s-au dovedit reticenţi la contractarea serviciilor de pază ale Inspectoratului Silvic. “Aceasta, deşi tarifele practicate de noi pentru aceste servicii sunt mai degrabă simbolice. Refuzul contractării serviciilor de pază a fost interesat, în majoritatea cazurilor, pentru că, fără pază, proprietarii au putut să facă defrişări ilegale şi să vândă lemnul diverşilor cărăuşi”, mai spune şeful Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Timişoara.
Ultimele comentarii