Conform unor avertismente lansate de Camera Agricolă Judeţeană Timiş, se remarcă o serie de creşteri total nejustificate ale preţurilor alimentelor în zona de vest a ţării, cu procente care merg până la 35%. Conform aceloraşi reprezentanţi ai Comisiei Agricole, scumpirile sunt un preambu” pentru scăderea TVA-ului la alimente, astfel încât eventualele reduceri de preţuri impuse ulterior să reprezinte de fapt, o creştere a profitului producătorilor şi comercianţilor.
Scumpiri în lanţ
Problema scumpirilor nejustificate a alimentelor în judeţ a fost adusă la cunoştinţa Consiliului Judeţean Timiş de către Camera Agricolă, reprezentanţii acestei structuri solicitând administraţiei judeţene să ia măsuri pentru normalizarea situaţiei: „Ne confruntăm cu efectele negative ale unei măsuri prin care se hotărăşte scăderea TVA la 9% pentru produsele alimentare. Aceste efecte negative se văd acum, în condiţiile în care la majoritatea produselor alimentare, inclusiv pe raza judeţului Timiş, au crescut preţurile cu 30 – 35%”.
S-au dat în acest sens şi exemple concrete legate de scumpirile din mercurialele locale. La carnea de porc, de exemplu, preţul a crescut de la 14 lei la 18 lei kilogramul, la lapte – de la 2,74 lei la 3,62 lei litrul, la mere –de la 3 la 4 lei kilogramul, la roşii – de la 5 lei la 6 lei kilogramul, la cartofi de la 1 leu la 2 lei kilogramul.
„Este o creştere extraordinară a preţurilor, care afectează populaţia. Având în vedere că de la 1 iunie TVA va scădea la 9% şi pentru ca să existe o marjă, s-a ajuns la aceste creşteri de preţuri extraordinare, necontrolate. În politica concurenţială şi în politica de piaţă nu putem interveni în ceea ce priveşte preţurile, dar chiar şi aşa ar trebui ca prin Comisia pentru Agricultură să încercăm să găsim soluţii şi să purtăm discuţii cu factorii implicaţi. Dacă nu luăm măsuri, în afară de pâine, la toate celelalte produse preţurile au luat-o razna”, se mai arată în sesizarea înaintată CJ Timiş.
Reprezentanţii Camerei Agricole mai spun că, prin CJ Timiş, ar trebui formată o echipă mixtă de control, cu reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei şi Oficiului pentru Protecţia Consumatorului, care să intervină cu verificări detaliate pe acest segment.
Tiberiu Lelescu, vicepreşedinte al Camerei Agricole a judeţului Timiş, a propus organizarea, în prima fază, a unei întâlniri cu reprezentanţii acestor structuri, pentru a stabili cum şi unde ar trebui acţionat. „Este adevărat, este o economie liberă, iar preţurile se reglează în funcţie de piaţă, dar avem date conform cărora s-au făcut înţelegeri anticoncurenţiale pe segmentul de retail, pentru majorarea artificială a preţurilor. Trebuie să se facă o analiză – cât au fost preţurile, cât sunt acum şi cât vor fi după 1 iunie. Iar majorarea artificială s-ar vedea foarte clar. Deocamdată însă văd că, deşi am solicitat Consiliului Judeţean să ia măsuri, nu se face nimic”, afirmă Tiberiu Lelescu.
Controale la nivel naţional
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, declara, cu câteva zile în urmă, că se teme ca în această perioadă să nu apară înţelegeri între magazine, lanţuri de magazine şi între producători care să încerce să păstreze în profiturile lor reducerea TVA la 9% la alimente începând cu 1 iunie. „Monitorizăm şi vrem să vedem ce s-a întâmplat cu nivelul preţurilor după ce Guvernul a făcut anunţul cu reducerea TVA şi să vedem după 1 iunie în ce măsură se transmite reducerea de TVA în preţul la raft. Dacă vor fi indicii că sunt înţelegeri ilegale între producători şi/ sau magazine vom deschide investigaţii”, afirma Bogdan Chiriţoiu.
Adăugând că instituţia pe care o conduce nu va putea prinde toţi corupţii şi hoţii: „Important este să prindem destui şi să dăm amenzi suficient de mari astfel încât oamenii să se gândească de trei ori înainte de a încălca legea”.
Un raport redactat de către Ministerul Agriculturii şi analizat săptămâna trecută de Guvern, privind preţurile la alimente din marile magazine, nu prezintă informaţii legate de creşterea acestora înainte de reducerea TVA, Consiliul Concurenţei urmând să ceară informaţii retroactive privind preţurile practicate şi să verifice, aleatoriu, aproximativ 600 de magazine.
Documentul menţionează “eventuale creşteri de preţuri pe anumite grupe de alimente anterior datei de 1 iunie” şi precizează că, urmare a informaţiilor pe această temă din presă, Ministerul Agriculturii a dispus verificări în Bucureşti, Braşov, Cluj, Dolj, Iaşi, Sibiu şi Timiş, direcţiile din minister urmând însă să prezinte conducerii o notă informativă în care să indice eventuale astfel de majorări.
Ultimele comentarii