Spitalele desfiinţate acum cinci ani, în plan de reînfiinţare

Cele două unităţi spitaliceşti dispărute din Timiş au, însă, şanse minime de a reveni la statutul iniţial

Salon-spitalDupă ce, pe fondul crizei şi a necesităţii reorganizării sistemului sanitar, în 2011 se închideau la nivel naţional 67 de spitale, printre care şi două unităţi din Timiş – Spitalul din Buziaş şi Centrul de Sănătate Ciacova –, acum Ministerul Sănătăţii îşi manifestă intenţia de readucere a acestor unităţi la statul iniţial. Acest lucru nu mai este posibil în Timiş, apreciază sindicatul de profil, Sanitas.

 

Intenţii de revenire la ce a fost înainte de 2011 

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, susţine că ministerul pe care îl conduce va redeschide spitalele închise în urmă cu trei ani: “Vom continua să redeschidem spitalele închise în 2011. Vom continua şi cu o serie de unităţi sanitare noi. Partea de maternităţi este o prioritate, vorbim de prematuri şi de faptul că nu există locuri în maternităţi, de fiecare dată în România este o problemă din acest punct de vedere”.

67 de spitale au fost închise la 1 aprilie 2011, multe dintre acestea fiind, în prezent, centre de permanenţă, cu medici de familie, dar sunt şi situaţii în care se aşteaptă încă avizele. De asemenea, câteva dintre fostele spitale sunt acum cămine de bătrâni, iar altele, puţine, au rămas funcţionale prin decizii în instanţă.

În 2012, la un an de la decizia Ministerului Sănătăţii de a închide zeci de spitale din ţară, decizie care, în unele localităţi, a generat proteste în rândul populaţiei, ce s-a văzut nevoită să facă naveta în municipiile reşedinţă de judeţ, multe dintre aceste spitale s-au transformat în centre de permanenţă cu medici de familie. Sunt, însă, şi oraşe unde vechile spitale sunt cu lacătul pe uşă, iar autorităţile le ţin în conservare, suportând costurile aferente în aşteptarea unor avize pentru a le transforma în centre de permanenţă sau cămine de bătrâni. Există şi câteva cazuri în care spitalele au devenit substaţii de Ambulanţă, dar şi situaţii în care unităţile medicale care ar fi trebuit închise sunt încă funcţionale.

La nivel naţional, programul de desfiinţare a spitalelor ar fi urmat să creeze o reţea de cămine de bătrâni, a căror funcţionare să fie susţinută de autorităţile locale, cu contribuţia beneficiarilor şi a aparţinătorilor acestora. Potrivit acestui program, reţeaua de cămine pentru vârstnici ar fi trebuit să fie finalizată şi perfect funcţională până la sfârşitul anului trecut.

Situaţia de fapt – care înseamnă, în prezent, efectuarea de plăţi pentru 18 cămine cu o capacitate de 949 de locuri şi cheltuirea a doar 31 de milioane de lei, în perioada aprilie 2011 – decembrie 2013, din peste 200 de milioane alocate programului – demonstrează însă eşecul acestuia.

În aceste condiţii, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a propus, iar Guvernul a aprobat deja, zilele trecute, prelungirea programului până în octombrie 2015, dar şi înjumătăţirea bugetului alocat, cu argumentul că a răspuns astfel “doleanţelor autorităţilor publice locale”. Scadenţa programului nu aduce nimic nou în Timiş, nici din punct de vedere al îngrijirilor medicale, nici al celor sociale.

De altfel, Timişul, unde au fost desfiinţate două spitale – Centrul de Sănătate Buziaş şi Spitalul Ciacova –, nici măcar nu se regăseşte pe lista de solicitanţi de finanţare pentru Programul naţional “Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoanele vârstnice”, unde s-au înscris până în prezent doar 22 de spitale, din 15 judeţe. Abia acum se fac demersuri, la Ciacova, pentru stabilirea unei destinaţii pentru clădirea rămasă de doi ani nefolosită, pe care Primăria o vrea spital privat, iar Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţie a Copilului, un corp al Centrului pentru bolnavi de Alzheimer.

Sanitas: “Nu cred că este posibilă redeschiderea spitalelor, în Timiş”

Livius Carstea bustMedicul Livius Cârstea, liderul judeţean al Federaţiei Sanitas Timiş, este de părere că în judeţ, şi dacă s-ar dori, există şanse minime de revenire a celor două unităţi desfiinţate la statutul iniţial. “În primul rând, s-a considerat că la Buziaş şi Ciacova sunt mai mult centre de sănătate, nu spitale. La desfiinţare, personalul a plecat pe unde a putut, o parte au fost preluaţi de Spitalul Judeţean, iar acum, dacă ar fi să se redeschidă, ar fi necesare costuri mari pentru reamenajare, şi nu mai există nici pepiniera de personal necesară”, îşi argumentează liderul sindical timişean previziunea.

Print Friendly, PDF & Email