Universitatea de Vest Timişoara pune în funcţiune un soft antiplagiat, lider la nivel mondial

Marilen PirteaÎncepând cu acest an universitar, Universitatea de Vest din Timișoara implementează soluția antiplagiat Turnitin, liderul mondial în prevenirea plagiatului și în îmbunătățirea abilității de scriere a studenților, beneficiarii fiind peste 15 000 de instituții din 140 de țări.

 

În cadrul Universității de Vest, beneficiarii acestei soluții sunt peste o mie de cadre didactice și cercetători care desfășoară activități didactice, precum și 16.000 de studenți de licență, master și doctorat. Sistemul permite crearea unui număr nelimitat de tutori și verificarea unui număr nelimitat de documente, după cum spune Florin Brînzei, referent Relaţii Publice al Universităţii de Vest.

Acesta explică faptul că sistemul Turnitin este implementat în UVT sub forma unui serviciu, ca platformă web integrată cu serviciile curente ale universităţii, precum sistemul de autentificare E-UVT, platforma de eLearning Moodle. „Serviciul funcționează în felul următor: un tutore se înregistrează în sistem cu disciplinele pe care le predă. La fiecare disciplină pot fi  atașate una sau mai multe activități cu termene de realizare, inclusiv termene intermediare. Dintre documentele care rezultă în urma realizării activităților asignate amintim: teme, referate, lucrări de licență, lucrări de dizertație, teze de doctorat. Tutorii pot vizualiza și evalua via Turnitin documentele introduse de studenți. Aceștia din urmă pot încărca documente și vizualiza rezultatele evaluării documentelor proprii”, explică reprezentantul UVT.

Turnitin reprezintă o soluție de prevenire și detecție a plagiatului în documente academice și științifice bazată pe analiza conținutului documentelor și corelarea acestora atât cu informații publice disponibile pe internet, cât și cu baze de date online (atât publice, cât și private) sau chiar în intranet-ul instituției beneficiare.

Alături de pachetul Turnitin, este funcțional și serviciul iTenticate destinat în mod special cadrelor didactice și cercetătorilor, în scopul evaluării articolelor științifice, înainte de transmiterea lor la reviste sau conferințe. Oficialii UVT afirmă că în acest program vor putea fi introduse pe perioada anului universitar 35.000 de documente.

Principalul scop al utilizării Turnitin în cadrul UVT este de a-i ajuta pe studenții de la toate ciclurile de studii să redacteze texte oneste, folosind într-o manieră corectă resursele de documentare. Fie că este vorba despre teme, referate sau lucrări complexe de final de ciclu, calitatea tuturor acestor documente redactate de către studenți va crește. Este o soluție utilizată la nivel mondial pe care am dorit-o implementată la UVT, o facilitate pentru cadre didactice, studenți și cercetători”, declară rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Print Friendly, PDF & Email