Timişorenii, ghidaţi prin lumea ipocriţilor

Peter Demeny Foto maszol.roLa Librăria „Cartea de nisip”, din Timișoara, va fi lansat „Ghidul ipocriţilor”, un volum semnat Péter Demény, apărut la Editura Cartea Românească.

 

„Nimic nu poate fi astăzi mai interesant și mai incitant decît un Ghid al ipocriților, ipocritul fiind personajul – cu un arbore genealogic redutabil – care străbate netulburat istoria omenirii, rafinându-și mijloacele, dar păstrându-și în esență aceleași atribute. Lumea contemporană l-a modificat insesizabil, în el recunoscându-se cu ușurință prototipul, cu toate tarele lui morale, surprins de marea literatură”, spun reprezentanţii Editurii Cartea Românească, în prezentarea cărţii.

Peter Demeny, autorul volumului, afirmă că ipocriții sint exemplarele unei specii care nu e, nici pe departe, pe cale de dispariție. „Îi putem întâlni oriunde, chiar și când stăm acasă, aparent liniștiți, negândindu-ne că suntem în apropierea lor. De fapt, ni se întâmplă să fim ipocriți noi înșine, într-o situație sau alta, în diferite ocazii care ne iau pe nepregătite: din cauza surprizei, rostim cuvinte la care nu am reflectat îndeajuns sau ne purtăm de parcă n-ar exista în noi nici urmă de sinceritate, credibilitate sau consecvență”, mai spune Peter Demeny.

Ghidul ipocritilorPéter Demény a studiat și a creat profilul psihologic al mai multor categorii de oameni: părinți, copii, cupluri, amanți, rude, vecini, profesori, elevi, politicieni, persoane publice, oameni din mass-media, „mulți dintre ei ipocriți de vocație”. Toți se vor regăsi clasificați în această carte care, în felul acesta, este nu doar un ghid de orientare în lumea lor plină de hațișuri și de tenebre sufletești și spirituale, ci și un util instrument de autocunoaștere.

Lansarea volumului va avea loc la Librăria „Cartea de nisip”, din Timișoara, unde Péter Demény va intra în dialog cu Robert Şerban

Péter Demény s-a născut în 24 iulie 1972, la Cluj. Este doctorand al Facultății de Litere a Universității „Babes-Bolyai”. A publicat nouă volume de poezie, proză, eseur şi publicistică. A tradus în limba maghiară Cartea de la Metropolis, de Ștefan Bănulescu (A milliomos könyve, Bookart, Miercurea-Ciuc, 2011), Povestirea Țiganiadei, de Traian Ștef (A Ciganyiasz elbeszelese, Europrint, Oradea, 2012), dar şi lucrări semnate de Gabriel Liiceanu, Ștefan Borbely, Nichita Stănescu, Ioan Es. Pop, Alexandru Ivasiuc, Constantin Țoiu, Eugen Uricaru şi alţii. În limba română, publică eseuri, articole și versuri în Observator cultural,22Bucureștiul culturalZiarul de duminicăLiternet,  ApostrofTeatrul aziCorso. În prezent, este redactorul rubricii de eseuri a revistei literare târgumureșene Lato.

Print Friendly, PDF & Email