Tablourile câtorva zeci de mari pictori, văzute dintr-o parte, de un scriitor

60 de fotograme din filmul operei tot atâtor artişti sunt prinse într-un volum intitulat sugestiv Tablouri văzute dintr-o parte. O carte frumoasă, despre frumos, care va fi lansată la Timişoara, în prezenţa autorului său, Florin Toma.

 

Autorul cronicii plastice de la revista Viața Românească, Florin Toma, îşi lansează la Timişoara cel mai recent volum, Tablouri văzute dintr-o parte.

Lansarea cărţii, apărute la Editura AdLibri, va avea loc vineri, 31 martie, de la ora 18.30, la librăria La două bufniţe. Alături de autor, volumul va fi prezentat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Oricare dintre texte este o fotogramă din filmul operei fiecărui artist în parte. De aceea, ele sunt, fatalmente, nişte stop-cadre şi nu sunt responsabile de o viziune globală sau dezvoltări ulterioare”, spune Florin Toma.

Cartea include 60 de astfel de fotograme din filmul operei tot atâtor artişti. Printre ei, Ştefan Bertalan, Ştefan Câlţia, Adrian Ghenie, Paul Gherasim, Ion Nicodim, Silviu Orăvitzan sau Horea Paştina.

Florin Toma nu admonestează, nu dă note, nu fixează paradigme şi nici nu trimite la plimbare; nu pentru că i-ar lipsi, în vreun fel, autoritatea, ci datorită faptului atât de banal că trăirea la intensitate maximă, implicarea organică în ceremonialul irepetabil al creaţiei nu îi lasă niciun spaţiu liber pentru judecăţi posace şi cârcoteli născute prematur din privirea cu ocheanul întors. (…) Şi ce poate ieşi din această ceremonie ludică, din acest dans erotic al cuvântului cu imaginea, din actul fecundator al fanteziei plastice cu fantezia lirico-narativă, decât o altă creaţie, un poem secvenţial, o epopee fragmentată în titluri haiku, în fleşuri electrizante, dincolo de care se deschide totul, realul şi posibilul în aceeaşi măsură?”, spune istoricul şi criticul de artă Pavel Şuşară, vorbind despre Tablouri văzute dintr-o parte.

Florin Toma, absolvent al Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti, este scriitor de romane și nuvele. Este, de asemenea, autorul cronicii plastice de la Viața Românească, revistă editată de Uniunea Scriitorilor – al cărei membru este din 1990 –, dar și editorialist la Evenimentul zilei, unde scrie, zilnic, o tabletă pentru rubrica Alice în țara neterminată. Are colaborări şi cu Radio România Cultural, la rubrica Arte frumoase, realizată de Aurelia Mocanu.

Celelalte volume care poartă semnătura lui Florin Toma sunt Petru Comarnescu – Kalokagathon, carte a cărei ediţie a îngrijit-o alături de acad. prof. dr. Dan Grigorescu (Editura Eminescu, 1985), Peisaj cu fluturi noaptea (Cartea Românească, 1986), volumul de interviuri O mie nouă sute nouăzeci şi doi. Sisteme de supravieţuire (Mediaprint, 1992), Incontinentul româno-american (Amgrin, Montreal, 1998), Moştenirea Familiei Bildungsroman (Cartea Românească, 1995), Oraşul jumătăţilor de înger (Cartea Românească, 2010) şi Ca la vecinul bine temperat (Brumar, 2013).

Print Friendly, PDF & Email