Studenții din Timișoara şi-au premiat cei mai iubiți profesori

Pe lista “profilor tari” este şi scriitoarea Adriana Babeţi

Universitatea de Vest Timisoara Foto EyeintheskyLa Timișoara s-a desfăşurat cea de-a opta ediție a Galei Profesorului Bologna, prin care studenții i-au premiat pe marii profesori care le-au marcat studenția și care au reușit să devină modele autentice pentru tinerele generații.

 

Studenţii îşi premiază profesorii

Gala Profesorului Bologna, un proiect al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, a avut loc, la sfârşitul săptămânii trecute, la Timişoara. Prin intermediul acestuia studenții i-au premiat pe profesorii care le-au marcat studenția și care au reușit să devină modele autentice pentru tinerele generații.

Proiectul ANOSR își propune să recunoască meritele profesorilor care s-au remarcat prin metodelor lor de predare şi învățare adaptate la nevoile și interesele studentului din ziua de azi.

87 de cadre didactice universitare din întreaga țară, alese din peste 600 de propuneri făcute de studenți, au fost distinse cu titlul de „Profesor Bologna”, anunţă, într-un comunicat, reprezentanţii ANORS. „Titlul certifică faptul că acestea implementează un învățământ centrat pe nevoile și interesele studenților, că au reușit să creeze o relație specială cu studenții, că au reușit să inspire și motiveze amfiteatre întregi de studenți și că, mai presus de meseria de profesor, sunt dascăli”, se mai arată în comunicat. Organizatorii evenimentului din acest an au fost Liga Studenților din cadrul Facultăţii de Automatică și Calculatoare Timișoara.

UVT are cei mai mulți “profi tari”

Adriana BabetiUniversitatea de Vest din Timişoara este universitatea din țară cu cei mai mulți profesori distinși în cadrul ediției 2015 a Galei Profesorului Bologna, se arată într-un comunicat al UVT. Cadrele didactice premiate în acest an sunt Adriana Babeţi (foto), Ovidiu-Constantin Bunget, Cristian Clipa, Iuliana Costea, Gabriela Glăvan, Adriana Isvoran, Petru Jebelean, Irina Macsinga, Ana Muntean, Petru-Ovidiu Mura, Alexandru Roja şi Ioana Viașu.

Pintre premianți, alături de profesorii UVT, se află cadre didactice din universitățile membre ale Consorțiului Universitaria, din care face parte și Universitatea de Vest din Timișoara, alături de Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Babeș Bolyai Cluj-Napoca, Univesitatea din București.

Nu ne-am afla la nivelul la care suntem fără a avea o resursă umană deosebită. Universitatea a crescut datorită oamenilor săi, a profesorilor, a studenților. Un profesor trebuie să inspire, să ghideze, să fie un exemplu pentru studenții săi. Acești tineri trebuie să găsească în noi mai mult decât furnizori de educație. Faptul că UVT are în acest an cei mai mulți profesori premiați este un semnal foarte bun că lucrurile sunt așa cum trebuie să fie”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Profesorul Bologna sau „Proful tare”

Timp de două luni, pe site-ul www.profitari.ro, toți studenții au putut să își nominalizeze profesorii preferați, prezentând motivele pentru care îi consideră deosebiți și caracteristicile care îi apropie de profilul Profesorului Bologna sau, în limbajul studenților, de profilul unui „Prof tare”.

După încheierea nominalizărilor, peste 100 de studenți evaluatori pregătiți de ANOSR pentru a recunoaște Profesorii Bologna autentici au participat incognito la cursurile profesorilor nominalizați și le-au luat interviuri acestora și studenților. În urma acestor evaluări, au fost alese 87 de cadre didactice care au fost premiate de studenți cu distincția de „Profesor Bologna”, singura care certifică abilitățile didactice ale profesorilor universitari români, așa cum le văd studenții.

În 2014, "profi tari" au fost desemnaţi de studenţii din Timişoara: Gelu Tirian, Adrian Bleoca, Manuela Ilie, Mugurel Gabriel Dragomir, Valentin Ciupe, Alina Diana Zamfir, toţi de la Universitatea Politehnica, şi pe Anca Munteanu, Vlad Chiriac şi Ciprian Adam, de la Universitatea de Vest. Pe listă nu apare niciun cadrul didactic de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Timişoara, nici de la Universitatea de Ştiinţe Agricole a Banatului.

Reuniți în weekend, Profesorii Bologna au discutat despre învățământul centrat pe student și despre modul în care dezvoltarea tehnologică poate fi folosită pentru îmbunătățirea modalităților de predare și învățare. „Profesorii au discutat despre lipsa de apreciere și încurajare a activităților didactice din universități în detrimentul activităților de cercetare, despre modul în care Procesul Bologna și trendurile internaționale au schimbat fața sistemului de învățământ universitar românesc, despre platforme cu cursuri on-line și despre tehnologiile media care sunt din ce în ce mai folosite în procesul de predare și învățare la nivel internațional”, declară reprezentanţii ANOSR.  

Cristi Popescu ANOSRCristi Popescu, președinte ANOSR, spune că faptul că, deşi faptul că sistemul de învățământ superior românesc are foarte multe probleme ce trebuie rezolvate urgent nu este un secret pentru nimeni, studenţii sunt bucuroși că există și exemple pozitive, care îi fac să creadă că încă mai există speranțe pentru viitorul următoarelor generații. „Din perspectiva noastră, a studenților, o parte din aceste exemple sunt acei profesori care nu doar ne aud, ci ne și ascultă, care nu pun la îndoială că merităm și suntem pregătiți pentru un sistem educațional mai bun, care nu ne-au considerat niciodată clienți, ci parteneri, care au reușit să împingă frontierele cunoașterii în anumite domenii, nu doar au reprodus ceea ce alții au creat, care sunt membrii activi ai comunităților academice și ne îndrumă și pe noi să fim parte din această comunitate și care reușesc să ne facă să umplem amfiteatrele de curs, fără să pună prezența obligatorie. Pe aceștia noi îi considerăm Profesori Bologna și ne propunem ca prin ei să setăm un model de normalitate care ar trebui să caracterizeze întreg sistemul universitar românesc”, adaugă Cristi Popescu. 

Print Friendly, PDF & Email