Caricaturistul Ştefan Popa Popa’s , premiat în Lituania

Stefan Popa Popas in LituaniaRomânul care figurează în Guiness Book drept cel mai rapid caricaturist din lume, caricaturistul timişorean Ştefan Popa Popa’s, fost premiat în Lituania. Unde a fost invitat în calitate de cel mai important artist român.

 

După ce a realizat o expoziţie la Bruxelles, chiar într-o piaţetă publică, şi după întâlnirea cu primarul capitalei Belgiei, caricaturistul timişorean Ştefan Popa Popa’s a ajuns, zilele trecute, la Vilnius, în Lituania, pentru a ridica un premiu important.

Artistul a fost invitat în Lituania în calitate de cel mai important artist român, pentru a i se acorda Premiul Ciurlionis (după numele celui mai cunoscut pictor lituanian, Mikalojus Konstantinas Ciurlionis), în cadrul unui eveniment desfăşurat la Muzeul de Arte Frumoase din Vilnius.

„A fost prezent la eveniment vicepreşedintele Parlamentului lituanian, şase miniştri, 30 de ambasadori şi numeroase personalităţi, directori de muzee şi universităţi. A fost o gală foarte frumoasă. Mi-a plăcut căldura oamenilor din Lituania”, spune Ştefan Popa Popa’s.

Aşa cum obişnuieşte la evenimentele la care participă, Ştefan Popa Popa’s a făcut un maraton de desenat portrete ale invitaţilor: „Am făcut peste 200 de portrete. Până la ora 1 noaptea am stat la muzeu. Am avut şi o mică expoziţie cu portretele unor personalităţi.”

Ca de obicei, a avut parte de aprecieri. Algirdas Gaizutis, rectorul Universităţii de Arte din Vilnius şi preşedintele Fundaţiei Ciurlionis, îl consideră un mare pictor-grafician dar şi un mare caricaturist. “Are o manieră de prezentare foarte interesantă. În Lituania mai rar vezi astfel de portrete, este momentul acum ca lituanienii să-i vadă pe politicieni caricaturizaţi. Forma feţelor este diferită. Unii seamănă cu o floare, alţii cu nişte legume ceea ce este interesant. Aceste feţe de politicieni stau acum în expoziţie unul lângă altul şi poţi să-i priveşti mai atent întrebându-te: Pe cine am ales?”, a mai spus Algirdas Gaizutis.   

La ndul său, Rima Karaliene, multiplă campioană mondială la canotaj, acum directorul Academiei Nautica Remigum, s-a declarat impresionată defaptul că artistul „poate vedea sufletul oamenilor pe care îi desenează şi e incredibil cum poate exprima sentimentele pe hârtie. Pe mine m-a desenat în trei – patru minute şi nu alb-negru, ci color. Este incredibil şi am primit cu bucurie portretul de la un campion mondial pentru alt campion mondial”.

Iar directorul Muzeul Lituanian de Artă, Romualdas Budrys, spune desăre Ştefan Popa Popa’s că este un artist inteligent şi convingător. „Reuşeşte să prindă esenţa persoanei şi foarte rapid o aşterne pe hârtie. În realitate este un pictor-caricaturist de esenţă optimistă. Când deformează feţele, acestea devin unice şi se transformă în imagini speciale. Acesta este talent”, adaugă Romualdas Budrys.

Ştefan Popa Popa’s, românul care figurează în Guiness Book drept cel mai rapid caricaturist din lume, se pregăteşte acum de marele eveniment de la Timişoara, care va fi organizat pe 11 iunie, ocazionat de celebrarea vârste de 60 de ani. În cadrul evenimentului, organizat la Muzeul de Artă, Ştefan Popa Popa’s va primi şi titlul de Cetăţean de Onoare al judeţului Timiş.

Print Friendly, PDF & Email