Street Delivery caută amprenta de carbon

logo-street15_9Ajuns la cea de a noua ediţie, Street Delivery propune o schimbare reală în felul în care populaţia priveşte încălzirea globală şi cere implicare în găsirea unor soluții pentru diminuarea efectelor acesteia asupra mediului și oamenilor.

 

Până în 31 mai, evenimentul de urbanism, arhitectură şi arte Street Delivery Timişoara, aflat la cea de-a noua ediţie, caută proiecte în armonie cu tema din acest an, „Amprenta de carbon”.

„Reducerea producției de deșeuri, reciclarea creativă, îngrijirea spațiilor verzi, găsirea unor alternative de transport, reducerea emisiilor de noxe și a nivelului de praf încep pe o stradă și continuă în tot orașul. Asta îți propune Street Delivery la ediția cu numărul nouă: o schimbare reală în felul în care privim încălzirea globală, oferind soluții pentru diminuarea efectelor ei asupra mediului și oamenilor”, spune, într-un comunicat trimis redacţiei, coordonatorul acestui proiect Diana Petruţ.

Aceasta mai spune că proiectele – care se înscriu la adresa

https://docs.google.com/forms/d/1pNqoo1hSI2IDrR2–AOXX_pu6Z2K9XryKFrXVf2HmEg/viewform?c=0&w=1 – trebuie să respecte tema, să ofere posibile soluții de durată, să-i implice activ pe vizitatori în transformarea orașului și să nu conțină componente comerciale, transmit organizatorii. Selecţia proiectelor câştigătoare va fi anunțată până în 4 iunie.

„Ca indivizi, acțiunile noastre par să nu conteze, picături de apă într-un ocean mult mai vast decât poate să cuprindă mintea noastră. Fiecare dintre noi – şapte miliarde de oameni – alegem zilnic soarta vieții pe Pământ, prin acțiuni dintre cele mai banale: când uităm lumina aprinsă, când mai cerem o pungă de plastic, când luăm mașina în loc să mergem cu bicicleta, când aruncăm gunoiul aiurea, când tăiem un brad pentru a ne bucura de el câteva zile, când facem profit din crime ecologice.

Avem nevoie de spații publice în care să ne adunăm pentru a confrunta greșeala pe care umanitatea e pe cale s-o săvârșească. În stradă ne putem număra, ne putem cunoaște, ne putem da seama că nu suntem doar o mână de prieteni care visează să schimbe lumea”, atrage atenţia Diana Petruţ.

Capacitatea umanității de a face (amplificată exponențial de tehnologie) a depășit cu mult capacitatea umanității de a înțelege, apreciază coordonatorul Street Delivery. Avertizând: „Am trecut deja peste pragul de pericol. E timpul să luăm încălzirea globală în serios”.

Street Delivery este un eveniment iniţiat în 2006 de Ordinul Arhitecţilor din România şi Fundaţia Cărtureşti cu sprijinul Primăriei Timișoara și al Casei de Cultură. „Street Delivery este prototipul unui micro-univers urban, strada valorificată ca bun public, așa cum ar trebui ea să fie. Un eveniment responsabil care își responsabilizează participanții, o platformă pentru ideile care contribuie la un oraș mai prietenos”, se mai arată în comunicatul remis redacţiei.

Print Friendly, PDF & Email