Ordinul Arhitecţilor Timiş, dezamăgit de incapacitatea administraţiei de a salva Casa Muhle

Casa Muhle Foto debanatOrdinul Arhitecților din România, Filiala Timiș își exprimă dezamăgirea față de incapacitatea mediului politic timișorean de a salva o casă simbol a orașului, şi anume Casa Muhle.

 

Dovedindu-şi incapacitatea de a salva o casă-simbol a orașului, şi anume Casa Muhle mediul politic timișorean a ratat șansa de a adăuga acest imobil pe harta obiectivelor culturale ale Timișoarei, spun, într-un comunicat, reprezentanţii Ordinului Arhitecților din România, Filiala Timiș.

Neînțelegerea unor obiective pe termene mai lungi decât cele strict legate de ciclurile electorale, neasumarea istoriei și specificului orașului Timișoara,  nu poate decât să ducă în derizoriu efortul de a avea un oraș european, candidat la titlul de capitală culturală a continentului în 2021”, se mai arată în comunicatul OAR Timiş.

Acum câteva zile, Consiliul Judeţean Timiş a respins înființarea, la Timișoara, a unei Case Memoriale „Wilhelm și Arpad Mühle” și a unui Muzeu al Rozelor. Dacă proiectul ar fi trecut, puteau fi demarate procedurile de expropriere a imobilului.S

Ideea acestui proiect a pornit de la o documentație depusă la CJ Timiş, în februarie, de către Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei. Atunci, spune iniţiatorul proiectului, consilierul judeţean PNL Marius Martinescu, respectiva documentație nu a fost analizată și discutată în plen. Ulterior, pentru că a considerat că este vorba despre un proiect de importanță majoră pentru Timișoara și pentru județ, declară că a aprofundat documentația și a căutat să așeze lucrurile într-o logică de natură juridică și formală necesară întocmirii unui proiect de hotărâre.

Anul trecut, după un şir de proteste de stradă, în timpul cărora au fost adunate semnături pentru exproprierea clădirii, Primăria Timişoara a decis să îl acţioneze în instanţă pe actualul proprietar al imobilului, solicitându-i să readucă imobilul la starea anterioară demolării. Însă, dincolo de această acţiune, lucrurile nu s-au schimbat, în sensul că degradarea clădirii continuânds.

Deşi este una dintre clădirile simbol pentru arhitectura Timişoarei din secolul al XIX-lea, Casa Mühle a ajuns o ruină în urma unui şir de evenimente similar cu cel al altor imobile de patrimoniu distruse în oraşul de pe Bega. Imobilul, care în secolul XIX a aparţinut florarului Wilhelm Mühle, cel care a creat primul soi de trandafir românesc, a ajuns acum zece ani în posesia unui clan de romi care a solicitat autorizaţii de construcţii pentru realizarea mai multor lucrări la imobilul respectiv, ultima fiind emisă în iulie 2011.

Ulterior s-a constatat că lucrările efectuate plecând de la această autorizaţie au fost ilegale, depăşind cu mult limitele autorizate şi ducând la transformarea acestei clădiri-emblemă pentru Timişoara într-o ruină.

În campania electorală din vara lui 2012, actuala conducere a Primăriei Timişoara a promis reglementarea acestei situaţii şi un control strict pe linie de urba­nism, pentru ca astfel de situaţii să nu se mai repete. Este greu de spus ce s-a ales de aceste promisiuni. În urmă cu mai bine de un an se menţiona că se lucrează la un proiect tehnologic legat de refacerea şi rea­bilitarea imobilului, pentru păstrarea specificului său, şi că trebuie realizat un proiect tehnologic după care să se efectueze lucrări la imobil, ţinând cont că intervenţiile pe o astfel de clădire nu sunt uzuale şi trebuie foarte bine detaliate. Despre acest demers nu se mai ştie, însă, nimic.

 

Citeşte şi:

Consiliul Judeţean Timiş refuză înfiinţarea, la Timișoara, a unei case memoriale a fostului florar imperial Mühle

 

"Meritele familiei de florari Mühle ar trebui recunoscute, în Timișoara, şi faptic” 

 

Exproprierea, ultima şansă pentru Casa Mühle 

Print Friendly, PDF & Email