Mircea Mihăieş, în dialog cu cititorii săi, despre viaţa, patimile şi cântecele lui Leonard Cohen

Scriitorul Mircea Mihăieş îşi invită cititorii la o discuţie despre volumul săuViaţa, patimile şi cântecele lui Leonard Cohen, apărut recent la Editura Polirom, în ediţie adăugită. O carte despre care autorul spune că este „cel mai frumos omagiu pe are i-l puteam aduce marelui dispărut.” 

 

Evenimentul va avea loc joi, 12 ianuarie, de la ora 18, la librăria „La două bufniţe”, din Piaţa Unirii nr. 11.

Scriitor de forţă, dar şi celebritate a muzicii, Leonard Cohen a stârnit mereu controverse, de la primele versuri, considerate a fi la limita pornografiei, până la retragerea sa, la sfârşitul secolului trecut, într-o mânăstire budistă (autoizolare întreruptă brusc pentru a reveni spectaculos, la început de mileniu, în lumea muzicii cu un nou album). Apreciat mai întâi ca scriitor şi abia spre bătrâneţe recunoscut ca un muzician de prim rang, Leonard Cohen s-a dovedit original şi în felul în care a decis să-şi trăiască viaţa”, spun reprezentanţii Editurii Polirom. Toate acestea, dar şi multe alte aspecte inedite ale vieţii şi carierei lui Leonard Cohen sunt surprinse de Mircea Mihăieş în cartea dedicată marelui artist, recent plecat dintre noi. 

Scriitorul american Leon Wieseltier spunea, referindu-se la acest volum: „Lumina se schimbă, pagina se întoarce, mângâierea se frânge, gheaţă se topeşte, umbra se stinge, sticla se sparge, vestea soseşte – iar lumea nu va mai arată că înainte, lumea nu va mai fi ce-a fost, ca atunci când vorbeai sau scriai sau cântai cuvintele sortite s-o cuprindă şi să-i hotărască înţelesul o dată pentru totdeauna.”

Mircea Mihăieş, alături de Leonard Cohen

Mircea Mihăieş, în vârstă de 62 de ani, este profesor de literatură engleză şi americană la Universitatea de Vest din Timişoara şi redactor-şef al revistei Orizont. Între 2005 şi 2012 a fost vicepreşedinte al Institutului Cultural Român.

A publicat 15 volume, dintre care unul în co-autorat: De veghe în oglindă (1989), Cartea eşecurilor. Eseu despre rescriere (1990), Femeia în roşu (1990, în colaborare cu Adriana Babeţi şi Mircea Nedelciu), Cărţile crude. Jurnalul intim şi sinuciderea (1995), Victorian Fiction (1998), Masca de fiere (2000), Atlanticul imaginar (2002), Scutul lui Perseu (2003), Viaţa, patimile şi cântecele lui Leonard Cohen (2005), Metafizica detectivului Marlowe (2008, tradus în Statele Unite în 2014), Despre doliu. Un an din viaţa lui Leon W. (2009), Ultimul Judt (2011), Ce rămâne. William Faulkner şi misterele ţinutului Yoknapatawpha (2012), Istoria lui Corto Maltese, pirat, anarhist şi visător (2014) şi Ulysses, 732. Romanul romanului (2016) – pentru acest volum, desemnat "Cartea anului 2016", Mircea Mihăieş a fost desemnat "Scriitorul anului 2016".

De asemenea, a publicat şi şase volume şi în colaborare cu Vladimir Tismăneanu: Balul mascat (1996), Vecinii lui Franz Kafka, Romanul unei nevroze (1998), Încet spre Europa (2000), Schelete în dulap (2004), Cortina de ceaţă (2007) şi O tranziţie mai lungă decât veacul (2011).

A primit de patru ori Premiul Uniunii Scriitorilor din România.

 

 

Print Friendly, PDF & Email