Scriitorul Nicolae Strâmbeanu, în dialog cu cititorii despre “Evanghelia după Araña”

Scriitorul Nicolae Strâmbeanu se va întâlni ci cititorii săi, cu ocazia reeditării romanului Evanghelia după Araña, apărut la Editura Polirom.

 

Sub denumirea de Exotismul în proza modernă, discuția va avea loc marți, 29 august, de la ora 18.30, la librăria La Două Bufnițe, din Piața Unirii nr. 11, şi va fi susținută de autor, alături de Daniel Vighi și Viorel Marineasa. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Editura Polirom, iar participarea la acesta este gratuită.

Evanghelia după Araña, de Nicolae Strâmbeanu, este o ediţie definitivă însoţită de un mappamond şi de notele autorului, intitulate Oameni, fapte, vorbe, locuri, întîmplări adevărate.

Sperând să găsească Insula Fericirii, Araña porneşte, în secolul XVI, într-o călătorie pe mare şi pe uscat plină de peripeţii, îşi face pe parcurs prieteni şi duşmani, scapă la un moment dat chiar de pedeapsa cu moartea şi descoperă părţi ale lumii la care nici nu visa. Evanghelia după Araña este o carte a întoarcerilor ciclice la arhipelagul din fiecare cititor, scrisă cu mână sigură şi multă atenţie la detalii, în care aventura şi răsturnările de situaţie abundă, afirmă editorii.

Marius Chivu spune despre Nicolae Strâmbeanu că ştie să scrie, că are umor, e sarcastic, patetic sau, după necesităţi, poetic, că cunoaşte artificiile narative, respectă perfect convenţiile şi că “naraţiunea lui are măsură şi ritm, în condiţiile unui material infernal”.

Nicolae Strambeanu, în vârstă de 62 de ani, a scris aproape două decenii în secret la primul său roman, dar a debutat ca autor de fantezii tehnice, conform ocupației sale de bază.

De altfel, susține că între cercetarea științifică universitară, pe care a practicat-o bună parte din viață, și literatură există o identitate de abordare a căutării în memoria și inventivitatea proprii, ca și în afara lor. În consecință, jocul de-a școala, început odată cu primele cuvinte așternute pentru persoana lui de mulți dintre locuitorii Republicii Literelor, continuă în pas alert și de aceea crede că toate întâmplările trăite, auzite doar de la alții sau imaginate merită miracolul prefacerii pentru el și pentru mulți alți curioși.

Nicolae Strâmbeanu a mai publicat: Evanghelia după Arana (2004, roman distins, în 2005, ex aequo cu Premiul pentru debut al Fundației Anonimul/revista România literară), Scrisoarea pe care nu o vei citi niciodată (2006, roman nominalizat în 2007 la Premiul „Cartea anului pentru liceeni” de revista Cuvântul și la Premiul pentru proză al Filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România), Turnul de apă (2008, roman nominalizat în anul 2009 la Premiul național pentru proză al Ziarului de Iași), Răcani, pifani și veterani (Cum ne-am petrecut armata) (coautor, 2008, povestiri, coord. Radu Paraschivescu) şi Psaltirea profană (2009, poeme).

Print Friendly, PDF & Email