Fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, vorbind despre ancheta DNA care îl vizează: „Sunt complet nevinovat”

Fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, cercetat de procurorii DNA pentru abuz în serviciu într-un dosar privind vânzarea a 967 de imobile, se consideră complet nevinovat şi afirmă că actuala legislaţie penală cu privire la abuzul în serviciu permite trimiterea în judecată şi chiar şi condamnarea unor persoane nevinovate, care nu au săvârşit acte de corupţie, ci doar şi-au îndeplinit atribuţiunile de serviciu.

 

Fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, a transmis, luni dimineaţa, un comunicat de presă, în care vorbeşte despre ancheta DNA în dosarul care vizează deposedarea statului de 967 de imbile, majoritatea aflate în centrul vechi al Timişoarei, prejudiciul fiind estimat la 40 de milioane de euro.

Gheorghe Ciuhandu spune că a semnat zeci de mii de acte administrative în perioada în care a fost primar al Timişoarei, dar susţine că toate au fost verificate de departamentele de specialitate.

Fostul edil al Timişoarei declară că DNA Bucureşti i-a comunicat că sunt 61 de contracte de vânzare-cumpărare semnate de el, în perioada 2000 – 2008, în calitate de primar. „Menţionez că în timpul mandatelor de primar al municipiului Timişoara am semnat, în calitate de şef al instituţiei, zeci de mii de acte administrative – acte care au fost întotdeauna întocmite şi verificate de departamentele de specialitate din cadrul Primăriei, aşa cum prevede legea şi cum este şi firesc, dat fiind volumul însemnat de documente emise de o autoritate publică cu semnătura primarului. Cele 61 de contracte cu privire la care sunt anchetat de DNA au fost semnate mai întâi de funcţionari din cadrul Direcţiei de Patrimoniu, Serviciului Juridic, Direcţiei Economice, iar unele, şi de viceprimarul de resort. Este procedura uzuală, ţinând cont de faptul că primarul nu are competenţe juridice şi nici sarcina de a verifica documentele care stau la baza încheierii unor astfel de contracte”, scrie Gheorghe Ciuhandu.

 

Citeşte şi: Primarul Timişoarei: „Din cele o mie de locuinţe, două apartamente modeste au fost vândute cu semnătura mea”

 

Fostul primar al Timişoarei mai spune că instituţiile statului care au făcut controale periodice în Primărie nu au semnalat nereguli cu privire la contractele respective, dar şi că majoritatea imobilelor vândute în baza celor 61 de contracte nu se află în centrul oraşului. Beneficiarii acestor locuinţe, afirmă fostul edil, nu sunt persoane influente în mediul social din Timişoara. Imobilele la care se face referire sunt 31 de locuinţe cu o cameră, 21 de locuinţe cu 2 camere, 6 locuinţe cu 3 camere, 2 locuinţe cu 4 camere şi o anexă ce cuprinde două magazii. „În cazul unora dintre imobilele cuprinse în această listă nici măcar nu este vorba de apartament în întregime, ci doar de o cotă-parte din el”, afirmă Gheorghe Ciuhandu.

 

Citeşte şi: Nicolae Robu: „Oameni buni, sunt corect şi cinstit 100 la sută”

 

Fostul primar al Timişoarei susţine că este complet nevinovat şi îşi exprimă regretul cu privire la modul nedrept în care este defăimat, apreciind că legislaţia penală cu privire la abuzul în serviciu este incertă. „Consider că actuala legislaţie penală cu privire la abuzul în serviciu permite trimiterea în judecată şi chiar şi condamnarea unor persoane nevinovate, care nu au săvârşit acte de corupţie, ci doar şi-au îndeplinit atribuţiunile de serviciu. Această legislaţie incertă şi modul subiectiv în care ea este aplicată, de altfel, a condus la blocarea bunului mers al administraţiei publice locale, funcţionarii publici preferând să nu mai semneze niciun act, de teamă de a nu fi acuzaţi ulterior de abuz în serviciu, aspect extrem de grav şi cu efecte negative greu de estimat asupra dezvoltării comunităţilor locale”, mai spune Gheorghe Ciuhandu.

Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție din cadrul DNA au dispus punerea sub învinuire a lui Gheorghe Ciuhandu, fost primar al Timişoarei, Nicolae Robu, actual primar al Timişoarei, Martin Staia, fost director în Primăria Timișoara – cei trei fiind cercetaţi pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată – a lui Dan Diaconu, actual viceprimar al Timişoarei, şi a lui Traian Stoia, fost viceprimar al Timișoarei – ultimii doi fiind cercetaţi pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

DNA susţine că cei cinci şi-ar fi încălcat atribuţiile legate de aplicarea Legii 112/1995 şi ar fi deposedat Statul Român de 967 de imobile, majoritatea aflate în centrul vechi al oraşului, producând un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro în dauna statului.

 

Citeşte şi: DNA investighează vânzarea ilegală a aproape o mie de imobile, majoritatea în centrul vechi al Timişoarei

Print Friendly, PDF & Email