Cel mai mare spital de boli infecțioase din vestul ţării, pe punctul de a nu mai face nicio internare

Spitalul de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș”, din Timișoara, este la un pas de a nu mai face internări. S-a ajuns la această situaţie din cauza sumelor nedecontate de Casa de Asigurări de Sănătate, care ajung la aproape şase milioane de lei.

 

Spitalul de Boli Infecțioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș”, din Timișoara, se află într-o situație financiară dezastruoasă, motiv pentru care conducerea unității ia în calcul refuzul de a semna contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș, deci implicit de a mai face internări.

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra, afirmă că, din 1 ianuarie 2013 și până acum, Spitalului de Boli Infecțioase nu i s-au decontat de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timișoara peste 400 de cazuri, ceea ce înseamnă aproape un milion lei. La această sumă se adaugă peste 4,8 milioane lei, fonduri restante din perioada 2013 – 2016, ajungându-se astfel la o sumă restantă de 5,78 milioane lei nedecontați. Asta, în timp ce datoriile spitalului au ajuns la aproape 3,6 milioane de lei.

Având în vedere această situație, Călin Dobra anunţă că a solicitat de urgență CJAS Timiș deblocarea sumelor restante către Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara. Totodată, face un apel către Primăria Timișoara „la responsabilitate și conștientizare a pericolului, ținând cont de faptul că Municipalitatea are posibilitatea legală de a sprijini financiar Spitalul, dar, din investiţii şi reparații ale clădirii”.

Ținând cont de complexitatea actului medical care se desfășoară în unitatea spitalicească și de gravitatea bolilor tratate aici, mai spune Călin Dobra, toți factorii implicați în soluționarea acestei probleme trebuie să ia măsurile ce se impun: „Vorbim în acest caz de un spital de boli infecțioase și pneumoftiziologie, unde pacienții trebuie internați și izolați în momentul îmbolnăvirii, ei nu pot fi puși pe liste de așteptare și nici îndrumați către alt spital pentru că acesta este singurul spital de profil din vestul țării. Neinternarea pacienților ar însemna punerea în pericol a sănătății publice cu implicații legale și morale deosebit de grave în special în actualul context al epidemiei de rujeolă.

Reprezentanţii Spitalului de Boli Infecţioase au anunţat azi că nu mai au bani, din cauza faptului că nu primesc suficiente fonduri de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru câți pacienți internează și tratează.

Până acum am încercat în fel și chip. Acum este cea mai mică valoare de contract cu CJAS Timiş din câte am avut, în condițiile în care noi suntem în plină epidemie, cu sute și sute de cazuri peste valoarea de contract. Este o formulă de calcul adoptată prin hotărâre de guvern. Noi, în acea formulă de calcul, putem primi maximul. Dar maximul acela pe care ni-l permite contractul-cadru nouă nu ne ajunge. Avem multe cazuri peste acea valoare de contract”, declară, citată de presa locală, Voichița Lăzureanu, managerul spitalului.

Consducerea Spitalului de Boli Infecţioase anunţă că ar fi nevoie de încă cel puțin 600.000 de lei pe lună doar ca să nu continue să acumuleze datorii mai mari de 90 de zile.

Noi suntem singurii care avem depășiri de contract. De abia ne ajung banii de salarii, în condițiile creșterilor salariale care au fost. Noi nu vom mai putea să plătim nimic. Avem datorii din decembrie, la apă, curent, canal. Suntem hotărâți să nu mai internăm alți pacienți, de luni (3 aprilie – n.r.). Vom trata exclusiv pacienții care sunt internați, în acel moment, în spital”, mai spune Voichița Lăzureanu, managerul spitalului.

Print Friendly, PDF & Email