Artă à la Balamuc, la Pygmalion

 

Desen și carte sunt cele două componente ale unei întâlniri culturale aparte, care are ca personaj central grupul Balamuc.

 

Asociația Culturală Contrasens vine în galeria Pygmalion cu un nou proiect: Norma DʹLu, album care face parte din colecția Point și a apărut la editura Brumar. Acesta cuprinde desene semnate tot de grupul Balamuc, adică de Livia Coloji, Ana Kun și Răzvan Cornici. Evenimentul va avea loc vineri, 3 februarie, de la ora 18.

În aceeaşi zi, cei trei artiști își vor expune creațiile în galeria Pygmalion, vreme de două săptămâni.

Criticul de artă Dana Sarmeș spune că desenele grupului Balamuc  – subtile, profunde şi libere de orice constrângere – cercetează, experimentează, reflectă lumea și parafrazează viața de zi cu zi într-un mod ironic. „Activ ca proiect, Norma – un desen pe zi/scoate radical din pi, fără să estompeze, este un răspuns imediat la o situație ivită, o reacție directă la aici și acum, unde actualitatea sau clișeul este unica sursă de inspirație. Angajate social, desenele lor sunt comentarii verbioase și difuze despre religie, capitalism și problemele de putere, orașul, omul, arta și artistul, ego-ul, persiflate în orice context dat/luat”, mai spune Dana Sarmeș.

Artistul Dan Perjovschi spune, cu o notă de umor, că nu s-a lămurit care-i treaba cu Balamuc. Deşi a fost de câteva ori acolo, a făcut o expoziţie personală cu desenele altora, a participat cu eroul său la o expoziţie de eroii lor, a făcut un workshop internaţional, le-a admirat desenele, cariocile şi posturile de lucru, colecţiile de lego, norma grafică zilnică întinsă ca iedera, a pizmuit locaţia centrală, plafonul înalt, look-ul general şi en detail: „Ce-i asta Balamuc? Un loc de muncă? Un atelier-douătrei? Un tribirou? O sală de expoziţie? Homehospitality? Un fel de-a fi? O maşină de ilustrat? Un laborator cu markere? O punere-n comun? O chestie deschisă? Ceva în altceva? O expandare în spaţiu şi timp a ideii de desen? Care desen? Un model de a trăi din ce faci? Să faci ce-ţi place? Place ce-ţi place? O platformă de gîndire vizuală? Un proiect artistic? O bucătărie deghizată graphic? Un loc pur şi simplu? Un loc deloc simplu? Trei într-unu? Unu plus unu plus unu?”

Iar Dana Sarmeş spune despre Balamuc că cercetează, experimentează, reflectă lumea și parafrazează viața de zi cu zi într-un mod ironic. „Activ ca proiect, Norma – un desen pe zi/scoate radical din pi, fără să estompeze, este un răspuns imediat la o situație ivită, o reacție directă la aici și acum, unde actualitatea sau clișeul este unica sursă de inspirație. Angajate social, desenele lor sunt comentarii verbioase și difuze despre religie, capitalism și problemele de putere, orașul, omul, arta și artistul, ego-ul, persiflate în orice context dat/luat.Platforma Balamuc, oricât de jucăuș ar suna numele, la modul cel mai serios, a coagulat în hub-ul lor cultural idei, artiști, proiecte și sunt o garanție de gândire liberă în reconstrucția unei identități culturale.”

Print Friendly, PDF & Email