Ecuaţie imobiliară cu multe necunoscute despre Pietatea Bănăţeană

La finalul conferinţei de presă de vineri viceprimarul Traian Stoia a solicitat celor prezenţi un exerciţiu de imaginaţie, invocând drept exemplu o situaţie, despre care a sugerat însă că este una ipotetică.

 

Traian StoiaAnaliza aplicată pe caz propusă de viceprimar a luat în discuţie situaţia unui imobil cum este cel care găzduieşte în prezent Pietatea Bănăţeană, din apropierea Podului Decebal.

Traian Stoia a informat că, în anii 1950, exista o lege care prevedea ca 15% din bugetul anual al Primăriilor să fie alocat unor lucrări de mansardare a unor imobile deja existente, pentru a corecta, în măsura posibilităţilor, deficitul de locuinţe existent după război.

În condiţiile prevăzute de acea lege, la multe dintre imobilele care au scăpat cu bine de episodul bombardamentelor, au fost efectuate din banii de la bugetele locale lucrări de mansardare sau de reparaţii a acoperişurilor şi faţadelor.

Deasupra imobilului în care acum funcţionează Pietatea Bănăţeană au fost ridicate 4 apartamente care, la momentul de după Revoluţie, când foştii proprietari au venit să îşi revendice imobilele, au fost trecute în proprietatea acestora, fără ca Primăria să epuizeze toate căile legale de atac care ar fi putut conserva în patrimoniul propriu mansardele realizate cu bani de la buget. Renunţarea aceasta s-a petrecut, potrivit aprecierilor viceprimarului Traian Stoia, mult prea uşor, fără ca măcar să se încerce recuperarea sumelor investite, prin aducerea lor la zi “prin calcule cu specific bancar”.

“Pe atunci, legea aşa prevedea, ca pentru fiecare 100 de lei investiţi din bugetul Primăriei, cei care aveau nevoie de locuinţe şi cărora le erau atribuite aceste mansarde să dea 30 de lei. Iar în anul următor din aceste sume adunate se reinvestea şi se construiau alte mansarde. (…) Există în Timişoara alte 20-30 de clădiri în exact aceeaşi situaţie, despre care se ştiu date, şi multe altele despre care nu se ştie încă…”, a precizat Traian Stoia, apreciind că şi aceasta ar fi putut reprezenta o sursă posibilă de sporire a veniturilor la bugetul Primăriei.

 

 

Print Friendly, PDF & Email