Copii internaţi la Spitalul “Louis Ţurcanu”, evacuaţi de clanul Cârpaci

Campania “Da! Reuşim” nu şi-a făcut simţit efectul nici până acum

Evacuarea în plină stradă, în miezul zilei de vineri, a două dintre secţiile Spitalului Clinic de Copii “Louis Ţurcanu” şi negocierile pe care reprezentanţii spitalului şi ai Municipalităţii au fost nevoiţi să le poarte chiar cu Vladimir Cârpaci, reprezentantul actualilor proprietari, care au câştigat imobilul în instanţă, pentru a obţine un răgaz de câteva  zile necesar mutării paturilor, aparaturii medicale şi a tuturor celor necesare pentru îngrijirea micuţilor internaţi au readus în atenţie nu doar situaţia delicată în care se află multe dintre spitalele din Timişoara, ci şi stadiul în care se află proiectul “Da! Reuşim”, discutat îndelung, dar care nu a produs, din păcate, niciun efect concret. Mai mult decât atât, principalii actori politici locali îşi plasează responsabilitatea de la unul la celălalt, învinuindu-se reciproc.

Copii bolnavi, paturi şi aparatură medicală, în plină stradă

spital louis turcanu 2Secţia de Pneumologie şi cea de TBC a Spitalului Clinic de Copii “Louis Ţurcanu” au fost evacuate vineri, parţial, ca urmare a punerii în aplicare a unei hotărâri judecătoreşti de eliberare a spaţiului care aparţine acum, potrivit deciziilor instanţei, contestate de Primăria Timişoara, clanului Cârpaci. După ce la miezul zilei mare parte din aparatură, mobilier şi consumabile au fost mutate în plină stradă, iar medicii, personalul mediu şi copiii internaţi, însoţiţi de părinţii lor, s-au văzut puşi în situaţia de a elibera saloanele, s-a decis ca secţiile evacuate să fie mutate, temporar, în sediul Centrului de Diagnostic, situat vizavi de Secţia de Pneumologie şi TBC.

La momentul în care reprezentanţii actualilor proprietari au venit să solicite evacuarea de urgenţă a clădirii, prezentând actele obţinute în instanţă potrivit cărora sunt noii proprietari ai imobilului, în saloane erau internaţi 12 copii la secţia de Pneumologie şi opt la secţia de TBC.

Un nou spital abia anul viitor

Chestionat asupra situaţiei şi asupra soluţiilor pe care Municipalitatea le preconizează, primarul Nicolae Robu a declarat că nu cunoaşte foarte multe detalii despre situaţia de vineri de la prânz, ştiind doar că “a existat un ordin judecătoresc de evacuare care acum este pus în practică”. Apoi, a revenit asupra declaraţiei, precizând că s-a obţinut o păsuire de trei – patru zile din partea reprezentanţilor actualilor proprietari, interval de timp în care soluţia la care se va recurge este aceea a… mutării temporare.

Întrebat şi despre stadiul în care se află  proiectul referitor la construirea noului corp de clădire al Spitalului “Louis Ţurcanu”, primarul Nicolae Robu nu a oferit detalii suplimentare, în afara celor cunoscute deja, potrivit cărora s-ar fi finalizat deja întocmirea documentaţiei tehnice şi că proiectul va intra în execuţie, însă abia anul viitor.

Referitor la ceea ce s-a petrecut vineri la prânz la sediul Spitalului de Copii, Nicolae Robu a precizat că juriştii Primăriei “încearcă în continuare să găsească soluţii” şi că se speră că Municipalitatea “va avea câştig de cauză” în cele două acţiuni deschise în instanţă care contestă legalitatea retrocedării în natură a celor două din totalul de 11 clădiri în care îşi desfăşoară activitatea în prezent Spitalul Clinic de Copii “Louis Ţurcanu”.

Am încercat, fără rezultat, să îl contactăm telefonic pe medicul Mihai Gafencu, purtătorul de cuvânt al spitalului, pentru a obţine informaţii despre situaţia consumată vineri la prânz. 

“Da! Reuşim”, doar un proiect de campanie electorală?

Delicata problemă a unora dintre secţiile Spitalului de Copii vizate de evacuarea silită  – după ce Pimăria Timişoara a pierdut procesele cu revendicatorii imobilelor – le era cunoscută reprezentanţilor Municipalităţii şi a făcut, de altfel, şi obiectul unei masive mediatizări în cadrul campaniei pentru alegerile parlamentare din iarna lui 2012, care l-a propulsat înspre fotoliul de deputat pe fostul viceprimar social-democrat Sorin Grindeanu.

Campania, derulată pe toată durata campaniei electorale, s-a intitulat “Da! Reuşim” şi a beneficiat şi de susţinerea unor nume sonore ale vieţii publice şi politice locale.

După ce a fost confirmat deputat, Sorin Grindeanu a promis că va pleda pentru cauza Spitalului de Copii “Louis Ţurcanu” în Parlament, insistând pentru alocarea de fonduri pentru Timişoara, în bugetul pentru 2013, în vederea finalizării cât mai rapide a celor două noi corpuri de clădire necesare pentru relocarea secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, a Compartimentelor de Anestezie şi Terapie Intensivă, precum şi a Secţiilor de O.R.L., Oftalmologie, Pneumologie şi Ftiziologie şi Laborator Clinic.

Efectul veştii că Timişoarei i-au fost alocate 4,5 milioane de lei pentru începerea lucrărilor la noul corp de spital a fost însă estompat de o altă informaţie, furnizată tot de către fostul viceprimar Sorin Grindeanu. Potrivit acestuia nu vor fi demarate anul acesta lucrările de construire a Corpului B de clădire a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “Louis Ţurcanu”, din cauză că până în prezent nu s-a reuşit decât întocmirea caietului de sarcini, a studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic şi a documentelor de execuţie. În plus, este posibil ca alţi bani să nu mai fie alocaţi Timişoarei pe anul 2014 pentru lucrările de construcţie de la Spitalul de Copii, tot din pricina acestei amânări.     

“Ne va fi dificil la sfârşitul anu­lui, când se va pune problema bugetu­lui pe 2014, ca eu împreună cu colegii din Parlament, cu primarul şi preşe­dintele Consiliului Judeţean Timiş, să ne ducem să le spunem să ne mai dea bani. Cu certitudine o să vină întrebarea «voi nu i-aţi cheltuit nici pe cei cinci milioane pe care vi i-am dat pe 2013». Ne va fi de două ori mai greu să convingem. Dar asta nu înseamnă că nu vom încerca”, a declarat în cursul lunii septembrie deputatul Sorin Grindeanu, invocând drept principal responsabil pentru întârzierea începerii lucrărilor echipa din Primăria Timişoara care s-a ocupat de întocmirea documentaţiei tehnice.

Mai mult decât atât, reclamând lentoarea celor care au lucrat la întocmirea documentaţiei tehnice, Sorin Grindeanu a informat că anun­ţul de organizare a licitaţiei a fost publicat tardiv în Siste­mul Electronic de Achiziţii Publice.

Sorin Grindeanu a mai invocat şi faptul că procedurile de licitaţie sunt greoaie şi presupun neajunsuri organizatorice: “Mai există un aspect, cel legat de firmele care vin la licitaţie doar de dragul de a veni. Vin doar ca să se înţeleagă cu unii care vor să facă acea licitaţie. În felul acesta, lucrările, evident, se amână. Pe de altă parte, mai sunt firme care au fost înfiinţate cu o lună două în urmă, dar te trezeşti că îţi câştigă o licitaţie de milioane de euro. Nu poţi să faci nimic în acest sens”.

La rândul său, căutând să justifice faptul că echipa din subordinea sa, care s-a ocupat de partea de documentaţie tehnică şi-a făcut datoria foarte bine, primarul Nicolae Robu nu doar că nu a asumat responsabilitatea plasată pe umerii săi de fostul viceprimar, ci a opinat că studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic au fost finalizate “în timp ce poate fi considerat record dat fiind complexitatea şi valoarea unui asemenea proiect””.

Sumele alocate până acum de Guvern nu reprezintă decât cinci la sută din banii necesari pentru ridicarea clădirii, investiţia ajungând la 18 milioane de euro. Jumătate din bani sunt nevesari pentru construcţii şi montaj, iar alte nouă milioane de euro pentru dotarea cu aparatură medicală.

Print Friendly, PDF & Email