Ziua Europei, marcată, la Timișoara, printr-o agendă bogată în evenimente

Drapel UEO ceremonie militară, o serie de manifestări comemorative, spectacole folclorice, incluse pe o agendă bogată în evenimente culturale, vor marca sărbătorirea, la Timișoara, a Zilei Europei.

 

Prefectura Timiș a anunțat programul manifestărilor care vor avea loc în Timișoara cu prilejul sărbătoririi, în data de 9 mai, a Zilei Europei. Astfel, ziua de sâmbătă, 9 mai, va debuta cu un ceremonial militar, care se va desfășura, în intervalul orar 9.30 – 10.30, în Parcul Central, la Monumentul Ostașului Român. În cadrul evenimentului organizat de Garnizoana Timișoara vor avea loc o slujbă de pomenire a memoriei eroilor și depuneri de coroane și de jerbe de flori.

Apoi, de la ora 10.30 la ora 10.50, tot în Parcul Central, pe Aleea Personalităților, va avea loc ceremonia de dezvelire a bustului regelui Carol Robert de Anjou, în cadrul unui moment festiv organizat deAsociația Femeilor Maghiare, Primăria Timișoara și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.

În intervalul orar 11- 11.15, se va desfășura, în Parcul Rozelor, în zonele special amenajate, o vizită a reprezentanților autorităților locale și județene la standurile de prezentare ale unor țări membre și nemembre ale Uniunii Europene.

Concomitent este programat să aibă loc, în organizarea Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, pe scena amenajată în incinta Parcului Rozelor, un concert susținut de Fanfara Big Band.

Apoi, până la ora 11.30, este programată o defilare a elevilor aparținând mai multor instituții de învățământ, cu drapele reprezentând statele membre ale Uniunii Europene. În cadrul evenimentului vor fi intonate imnurile României și al Uniunii Europene și vor fi rostite alocuțiuni de către oficialităţi reprezentând Prefectura Timiş, Consiliul Judeţean Timiş, Primăria Timișoara și o alocuțiune a președintelui Asociaţiei Corpului Consular Timişoara.

De la ora 11.30 la ora 14, este programat să aibă loc, în organizarea Inspectoratului Școlar Județean Timiș, un program artistic susținut de elevi ai mai multor școli, urmat, între orele 14 – 15, de un program artistic susținut de membrii și invitații Asociației Seniorilor din Timișoara. În cadrul spectacolului folcloric, organizatorii anunță că vor evolua Formația de cântece „Tinerețe fără bătrânețe”, Formația de dansuri „Senioarele”, Formația de cântece și dansuri „Toamna însorită” din Kikinda (Serbia) și o formație de cântece și dansuri din Szeged (Ungaria).

Tot în Parcul Rozelor sunt programate să se desfășoare, în zonele special amenajate, între orele 9 – 12.30, competiții sportive de șah, volei, fotbal și alte jocuri motrice, organizate de Inspectoratul Şcolar Județean Timiş, Direcția Judeţeană pentru Sport și Tineret Timiș și Consiliul Judeţean Timiş.

Seria de manifestări culturale incluse pe agenda evenimentelor va continua, potrivit programului anunțat de organizatori, cu un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Timișul, în intervalul 17 -18, care va fi urmat de un spectacol susținut de dansatoarea de flamenco Rosa Olympia Estrella, ce va avea loc începând cu ora 18. Organizatorii celor două evenimente vor fi Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Asociația Via Rumania și Consulatul Onorific al Spaniei la Timișoara.

Începând cu ora 18, Galeria Pro Armia va găzdui un vernisaj al unei expoziții de pictură dedicată Zilei Europei, realizată de Asociația Artiștilor Plastici „Romul Ladea”.

Programul manifestărilor prilejuite de sărbătorirea, la Timișoara, a Zilei Europei, se va încheia cu un concert, care va avea loc în Piața Victoriei, cu participarea AM Band, a cântăreței Anda Adam și a trupei Voltaj. Evenimentul este organizat, la fel ca și vernisajul expoziției de pictură găzduit de Galeria Pro Armia, de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.

Organizatorii seriei de manifestări prilejuite de aniversarea, la Timișoara, a Zilei Europei sunt Consiliul Judeţean Timiş, Primăria Municipiului Timişoara, Centrul de Informare Europe Direct Timişoara, cu sprijinul Instituţiei Prefectului Judeţului Timiş. Parteneri în organizarea evenimentului sunt Consulatul Onorific al Republicii Franceze la Timișoara, Consulatul General al Republicii Italiene la Timișoara, Consulatul General al Republicii Serbia la Timișoara, Consulatul Onorific al Ungariei la Timișoara, Consulatul Onorific al Spaniei la Timișoara, Consulatul Onorific al Republicii Tunisia la Timișoara, Consulatul Republicii Federale Germania la Timișoara, Consulatul Onorific al Bulgariei la Timișoara, Centrul Cultural German Timişoara, Institutul Cultural Francez Timișoara, Asociaţia Via Rumania Cultura, Asociația Femeilor Maghiare din Timișoara, Asociația Liga Tunisienilor din România, Centrul Cultural Româno-Arab, Asociaţia „Timişoara Capitală Culturală Europeană”, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Timiş, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Timiş, Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, Garnizoana Timişoara, Fundaţia Student Plus, Asociaţia Generaţie Tânără România, Asociaţia Seniorilor Timişoara, Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Banat” al Judeţului Timiş, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Timiş, Inspectoratul de Jandarmi Județean Timiș, Garnizoana Timișoara, Direcţia Poliţia Locală din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Timiş, Coder Dojo și Regia Autonomă de Transport Timişoara. Parteneri media sunt TVR Timişoara şi Radio România Timişoara.

Print Friendly, PDF & Email