Un amendament al unui consilier local, privind diminuarea cu 15% a sumei alocate echipei I a clubului ACS Poli, în vederea susținerii financiare a echipelor de copii și juniori ale aceluiași club, a stârnit nemulțumirea primarului Timişoarei. Acesta spune că nemulțumitoare este atitudinea adoptată de consilieri, nu consecințele practice ale situației. Şi îi acuză pe unii de boicot, declarând că atitudinea lor e reflectarea unui comportament politicianist ieftin.
Diminuarea sumei destinate finanțării ACS Poli, o situație amendabilă din punctul de vedere al atitudinii de principiu
Co-preşedintele PNL Timiş şi edil al Timişoarei, Nicolae Robu s-a referit, vineri, la implicațiile dezbaterii care a avut loc, marți, în ședința de plen a Consiliului Local al Primăriei Timișoara, pe marginea propunerii vizând alocarea sumelor de la bugetul local pentru susținerea activității cluburilor sportive ACS Poli, Timișoara Saracens RCM-UVT, Baschet Club Timișoara și Clubul de Handbal Politehnica Timișoara. Polemicile au fost stârnite de amendamentul consilierului local independent Bogdan Herzog, care a solicitat ca un procent din suma propusă spre alocare echipei mari a ACS Poli să fie direcționat către echipele de copii și juniori ale aceluiași club.
Primarul consideră regretabilă atitudinea adoptată de unii consilieri locali, despre care spune că acționează împotriva Timișoarei și a intereselor acesteia, motiv pentru care a desemnat grupul format din aceștia prin apelativul „Grupul Împotriva Timișoarei”. Edilul a adăugat că aceștia încearcă să încurce proiectele oraşului, izbutind uneori, din pricina faptului că majoritatea politică din plenul CLT este destul de fragilă, existând o diferență relativ mică între numărul consilierilor locali care susțin proiectele Municipalității și numărul celor care se opun.
Așa se face că, adăugă Nicolae Robu, uneori, „Grupul Împotriva Timișoarei” își mai impune punctul de vedere. Situație materializată recent prin votul din ședința de plen de marţi a CLT, în care a fost diminuat bugetul alocat inițial pentru susținerea echipei ACS Poli în vederea realizării obiectivului asumat, adică promovarea în Liga 1.
Extrapolându-și afirmațiile cu referire la situația creată, Nicolae Robu a apreciat că PSD, prin reprezentanții săi, este „un partid împotriva Timișoarei”. Întrucât, a subliniază el, în loc să pună umărul pentru bunul mers al lucrurilor și să facă lobby pentru finanțarea, de la bugetul centralizat de stat, a unor obiective majore ale orașului, reprezentanții PSD recurg la practici catalogate de edil a fi o rușine. „Nu au făcut demersuri pentru ca Timișoara să obțină bani de la Guvern pentru centură sau pentru restul obiectivelor. (…) În momentul de față, avem nouă obiective în dreptul cărora scrie 0 lei și un singur obiectiv, Spitalul de Copii, în dreptul cărora, la finalul anului trecut, aproape în ultimele zile ale lunii decembrie, au fost alocați cinci milioane de lei, dintr-un total de 100 de milioane, cât valorează investiția”, declară edilul.
Acesta cataloghează drept politicianism ieftin discuțiile care au avut loc în plenul Consiliului Local pe marginea finanțării propuse pentru susținerea echipei ACS Poli și a apreciat că grupul de consilieri care s-au opus alocării sumei propuse de către reprezentanții Municipalității, aprobând amendamentul consilierului Bogdan Herzog, a recurs la manevre pe care le-a catalogat drept mârșave.
Edilul a mai precizat și că situația creată în plenul CLT a fost cu atât mai deranjantă cu cât întreaga discuție s-a purtat, în chip ostentativ, doar în mod public, în ședința de plen, în vreme ce, la consultările prealabile pe acest subiect punctele de vedere exprimate au fost convergente. Nicolae Robu afirmă că Bogdan Herzig a lipsit de la runda de consultări prealabile.
„A da puțin înseamnă a irosi acei bani”
Edilul și-a argumentat punctul de vedere potrivit căruia ar fi fost importantă alocarea sumelor propuse inițial, sume despre care a precizat că au fost stabilite în baza unor estimări prealabile a nevoilor financiare menite să susțină performanțele sportive. Și, a mai adăugat, în ceea ce privește valoarea sumelor alocate, două soluții radicale ar fi fost la îndemâna consilierilor locali: fie să nu consimtă la alocarea de fonduri, fie să accepte alocarea sumelor estimate să acopere necesitățile cluburilor sportive. Întrucât, „a da puțin înseamnă a irosi acei bani. Dacă nu vrem să dăm, mai bine nu dăm nimic”.
Un rezultat consfințit de greșeli și confuzii
În ceea ce privește faptul că propunerea lui Bogdan Herzog a fost susținută, la vot, și de un consilier din grupul PNL, consilierul local Ștefan Sandu, edilul a precizat că situația creată a fost rezultatul unor greșeli și confuzii, care au fost exploatate în favoarea susținerii intereselor grupului de consilieri care a susținut diminuarea sumei alocate echipei mari a ACS Poli. Și, mai spune el, va fi remediată.
Edilul a catalogat votul favorabil amendamentului exprimat de consilierul local PNL Ștefan Sandu drept o greșeală. Întrucât, precizează el, căutând ulterior să afle motivele care l-au determinat să voteze astfel, i s-a explicat că a crezut că se votează întreg proiectul în sine, care viza alocarea sumelor de la bugetul local destinate cluburilor sportive din oraș. Confuziei i s-au adăugat, mai spune Nicolae Robu, voturile care nu au fost luate în calcul, dintr-o eroare de sistem, ale consilierilor locali PNL Radu Dimeca și Maria Saracan.
În ce privește faptul că majoritatea pe care PNL o deține în Consiliul Local al Primărie Timișoara este extrem de fragilă, situație întreținută și de frecventele absențe de la ședințele de plen ale CLT ale consilierului local PNL Ciprian Jichici, Nicolae Robu a admis că situația creată este una „specială”. Întrucât, a explicat edilul, manifestă o „solidaritate colegială” cu consilierul local PNL Ciprian Jichici, despre care a precizat că absentează atunci când călătorește în interes profesional. Însă, în situații în care prezența sa ar fi imperios necesară pentru configurarea unei majorități solide, „e adevărat că absența sa încurcă”.
„Consilierii locali nu au menirea să boicoteze administrația locală”
În ceea ce privește atitudinea consilierilor locali care au aporbat amendarea sumei propuse inițial pentru echipa I a ACS Poli, în profida argumentelor invocate de edil, acesta a apreciat că a fost una amendabilă și „vădit obstrucționistă”. Dar, a mai apreciat primarul, în cazul consilierilor locali PNL, nu poate fi vorba despre rețineri legate de valoarea sumei propuse să fie alocată, întrucât, dacă acestea ar fi existat, ar fi fost formulate ca atare, în timpul dezbaterilor și consultărilor care s-au purtat anterior ședinței de plen.
„Cei care au alte păreri trebuie să și le spună și să și le argumenteze”, declară primarul, adăugând că, în interiorul oricărui partid, e firesc ca deciziile să fie luate de majoritate, după dezbaterea și consultarea prealabilă a membrilor, și că, o dată luate, trebuie respectate, ca linie generală de conduită, de către toți reprezentanții partidului. „Acestea sunt regulile elementare ale jocului politic și democratic”, și-a argumentat edilul punctul de vedere, precizând că deciziile motivate de faptul că un anumit partid se află în opoziție nu justifică luarea unor decizii contrare intereselor comunității pe care oamenii politici o reprezintă.
„PNL dă altfel de directive de conduită reprezentanților săi”, a mai declarat Nicolae Robu, adăugând că reprezentanții PNL din Consiliile Locale, care s-au opus votării bugetelor comunităților, au fost mustrați de către forurile de conducere ale partidului: „Consilierii sunt puși acolo să blocheze lucrurile rele, nu să boicoteze administrația locală”.
În ce privește ipoteza că atitudinea sa ar putea genera temeri sau rețineri din partea unor consilieri locali în a-și exprima tranșant punctul de vedere, Nicolae Robu s-a referit la sine ca la „un democrat prin excelență, care nu doar că permite, ci încurajează gândirea liberă și exprimarea deschisă a ideilor”.
Dan Popa: „Consilierul local Ștefan Sandu, o persoană voluntară care, dacă are ceva de spus, spune înainte”
Co-președintele PNL Timiş, Dan Popa, a precizat, la rândul său, referindu-se la recenta situație tensionată din plenul CLT, finalizată cu diminuarea sumei propusă spre alocare echipei mari a ACS Poli, că regulile de conduită și de fair-play trebuie respectate în cadrul jocului politic. Întrucât, a mai adăugat acesta, „nu te trezești brusc că ești original și independent”. În caz contrar, a mai opinat el, ar putea exista suspiciuni legate de faptul că reacții de aceeași factură ale unor consilieri locali, care plsează în plan secund interesele orașului, să ducă la boicotarea organizării, în perspectivă nu foarte îndepărtată, a Campionatului European de Baschet Feminin.
Referindu-se la votul favorabil dat de Ștefan Sandu, Dan Popa a confirmat că, în urma discuției purtate ulterior cu acesta, a rezultat că votul a fost expresia unei confuzii. Și, a mai adăugat co-președintele PNL Dan Popa, consilierul local Ștefan Sandu este o persoană voluntară, din categoria celor care „dacă au ceva de spus, spun înainte”.
Nicolae Robu: „Fotbalul, o miză politică”
În ședința de plen a Consiliului Local Timișoara de la începutul acestei săptămâni, în urma unui amendament formulat de consilierul local independent Bogdan Herzog, s-a votat diminuarea cu 15% a bugetului alocat echipei mari a ACS Poli. Consilierul local Bogdan Herzog a propus ca, din suma inițială alocată clubului ACS Poli, în valoare de şapte milioane de lei, 15% să fie alocat susținerii echipelor II, de copii și juniori.
Nicolae Robu a pledat atunci pentru păstrarea sumei alocate clubului ACS Poli nemodificată, argumentând că, în caz contrar, există riscul să fie afectate șansele echipei mari la a accede în Liga 1. Acesta a propus, ca măsură alternativă, creșterea valorii sumelor alocate echipelor de copii și tineret. Propunerea sa nu a fost agreată de consilierii locali. Situație care a fost calificată de edil drept o încercare de a boicota șansele la performanță ale echipei ACS Poli și drept o dovadă a absenței interesului real al lui Bogdan Herzog față de condițiile oferite echipelor de copii și junori. „Scopul lor (al consilierilor locali care au votat diminuarea bugetului alocat ACS Poli – n.r.) nu este să aibă condiții mai bune copiii și juniorii (…) Pentru ei, fotbalul este o miză politică”, a apreciat Nicoale Robu.
Amendamentul formulat de Bogdan Herzog a fost aprobat cu 12 voturi favorabile, aparținând consilierilor locali Dorel Bogluţ (PC), Flavius Boncea (independent), Bogdan Herzog (independent),Pavel Nistor (independent) Daniel Idolu (PSD), Romaniţa Jumanca (PSD), Ramona Olteanu (PSD), Andrei Petrişor (PSD), Alfred Simonis (PSD), Lucian Taropa (PSD), Radu Ţoancă (PSD) și Ştefan Constantin Sandu (PNL).
Ultimele comentarii