Cumpărarea terenului vilei lui Ceauşescu, investiţie strategică la CJ Timiş

Vila International 2 foto cosminaDeşi susţinea încă de acum trei ani că vrea să lichideze portofoliul de acţionariate în firme de la care nu are profit, Consiliul Judeţean Timiş pare mai degrabă interesat să mărească participaţia la aceste societăţi. Acesta  doreşte achiziţionarea terenului din faţa fostei vile a lui Ceauşescu din Timişoara, de pe bulevardul Loga, printr-un parteneriat cu firma Intercenter, la care administraţia judeţeană este acţionar minoritar. Consiliul Judeţean habar nu are câţi bani ar putea da pe respectivul teren, şi nu s-a lămurit prea bine nici utilitatea unei astfel de investiţii.

 

Negocieri externe pentru un teren cu utilitate necunoscută

Deşi raportat la starea infrastructurii rutiere judeţene şi la reţelele de canal-apă din Timiş, cu totul altele ar trebui să fie priorităţile de investiţii ale Consiliului Judeţean, conducerea acestei instituţii pare decisă să aloce din bugetul pe acest an sume deocamdată necunoscute pentru achiziţionarea terenului din faţa Vilei Internaţional de pe bulevardul Loga. Aceasta este cunoscută ca “vila lui Ceauşescu”, pentru că aici stătea fostul preşedinte al  atunci când venea la Timişoara.

Investiţia este legată, probabil, de parteneriatul cu firma Intercenter, la care CJ Timiş este acţionar majoritar, parteneriat legat de prezumtiva reabilitare a Vilei Internaţional şi transformarea ei în hotel de 5 stele.

Decizia este, însă, bizară, în condiţiile în care CJ Timiş a promis încă de la preluarea mandatului actualei condiţii că va lichida acţionariatele la firmele  la care este acţionar minoritar şi, ca atare, nu are putere de control şi decizie, una dintre acestea fiind şi Intercenter.

Mai mulţi consilieri judeţeni au cerut lămuriri în legătură cu proiectele de achiziţii care apar în acest sens pe bugetul pe anul acesta, fiind solicitate în special explicaţii legate de oportunitatea şi scopul achiziţiei terenului din faţa Vilei Internaţional. Precizările conducerii CJ Timiş mai degrabă au încurcat lucrurile. “Pentru a putea clarifica situaţia, trebuie să clarifice situaţia cu terenul din faţa fostului hotel al partidului. L-am trecut pe tabelul de investiţii, urmează să se facă studii, analize pentru a vedea dacă îl putem cumpăra sau nu, în urma unor discuţii pe care ar trebui să le purtăm în Franţa. Probabil că doi reprezentanţi ai CJ Timiş vor fi desemnaţi să meargă în Franţa să discute cu proprietara pentru a putea prelua terenul din faţă”, spune preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin.

Ca atare, administraţia judeţeană este dispusă să cumpere acest teren, deşi e greu de spus care e utilitatea acestei investiţii şi la cât se va ridica valoarea acestui teren, despre care CJ Timiş nu are idee. “Din acest motiv am decis să îl trecem doar cu titulatură şi nu cu sumă distinctă, ţinând cont de o eventuală clarificare a situaţie patrimoniului CJ Timiş”, mai spuneTitu Bojin.

Planuri mari rămase în expectativă

Decizia acestei achiziţii este surprinzătoare în condiţiile în care, deşi a anunţat încă de acum doi ani că va renunţa treptat la toate parteneriatele public-privat cu acţionariate minoritare, CJ Timiş prelungeşte menţinerea acestor parteneriate, cu toate că s-a înfiinţat şi o Comisiei specială care avea rolul teoretic cel puţin, de a lichida afacerile public-privat în care Consiliul Judeţean este implicat ca şi acţionar minoritar.

Printre aceste firme se numără şi Intercenter la care CJ Timiş deţine în prezent 45,62% din capitalul social. Acest parteneriat a fost reactivat de un proiect menit să transforme fosta vilă de protocol a lui Nicoale Ceauşescu, actualulă Vilă Internaţional, de pe bulevardul CD Loga, într-un hotel de 5 stele, imobilul urmând a fi extins cu un corp P+6, modernizat şi inclus în noul ansamblu arhitectural, care să facă parte din lanţul hotelier Hilton.  

Se estima, la momentul prezentării acestui proiect, că în acest fel Hilton ar fi primul operator hotelier care va deschide în Timişoara un hotel de cinci stele, cu peste 160 de camere. Investiţia se dorea a fi terminată până în 2013, iar managementul urma să fie asigurat de Hilton. Astfel, deşi ar fi trebuit să participe din plin la investiţie, CJ Timiş nu putea, din postura sa de acţionar minoritar, să controleze afacerea.

Informaţiile detaliate referitoare la acest proiect nu au fost accesibile tuturor contribuabililor. În anexa proiectului de hotărâre, legat de aprobarea realizării lucrărilor de modernizare şi dezvoltare la Hotel Internaţional, se specifica faptul că “documentaţia (flux de numerar şi buget previzionat, program de lucrări, analiza pieţei ş.a.) au caracter strict confidenţial, aşa cum menţionează societatea, şi va fi pusă la dispoziţia comisiei speciale constituite prin hotărâre a Consiliului Judeţean şi, totodată, poate fi consultată de toţi consilierii judeţeni la Serviciul Administrarea Patrimoniului”. Practic, prin acest demers, informaţiile detaliate referitoare la acest proiect nu au fost accesibile publicului, fără măcar să se precizeze motivaţia acestei decizii. Iar în respectiva documentaţie erau urmărite chestiuni interesante, cum ar fi de pildă transpunerea scriptică a unor principii enunţate în mare în proiectul de hotărâre de CJ Timiş, cum ar fi cel legat de faptul că “investiţia (creditul bancar şi aportul societăţii) urmau fi recuperate în zece ani de la deschidere, iar profitul realizat urma să revină acţionariatului începând cu anul 11”.

O altă chestiune interesantă legată de Intercenter este că ea se numără printre cele faţă de care a rămas dator fostul club de fotbal Politehnica Timişoara. La ultima trecere în revistă a datoriilor clubului, fostul finanţator, omul de afaceri Marian Iancu, menţiona o datorie care se va capitaliza conform contractelor, de 1,1 milioane de euro către Intercenter.

Portofoliu de afaceri al CJ Timiş a rămas intact

Consiliul Judetean TimisDe aproximativ cinci ani, CJ Timiş tot anunţă că va renunţa la participarea ca acţionar în diverse societăţi comerciale de la care nu obţine profit. Concret, însă, nu s-a realizat mai nimic. Nici acum conducerea administraţiei judeţene nu dă semne că intenţionează să-şi lichideze portofoliul de acţionariate inutile.

CJ Timiş a înfiinţat în 2013 Comisia specială pentru analizarea situaţiei economico-financiare a societăţilor la care judeţul Timiş este acţionar sau asociat . “Comisia astfel constituită a fost împuternicită să demareze negocierile pentru achiziţionarea de acţiuni şi părţi  sociale astfel încât judeţul Timiş să deţină pachetul majoritar de acţiuni sau părţi  sociale în aceste societăţi sau cesionarea acţiunilor şi părţilor sociale în vederea  ieşirii judeţului Timiş din aceste societăţi”, se menţiona în hotărârea care înfiinţa respective comisie.

Deocamdată, însă, rezultatele lipsesc. “Nu s-a mai stabilit nimic nou, şi nici acea Comisiei nu s-a mai întrunit de mult timp”, confirmă Gheorghe Bologa, preşedintele Comisiei Economice a CJ Timiş. “Nici măcar nu s-a prezentat un raportat prin care să ni se spună ce activitate au avut aceste societăţi anul trecut.În plen nu s-a mai discutat nimic concret legat de ele”, spune şi consilierul judeţean PDL Marius Martinescu. Oficial, trebuie să se realizeze evaluări ale acestor pachete de acţiuni de către experţi externi, care stabilesc valoarea lor în conformitate cu patrimoniul societăţii, pentru ca preţul să fie unul corect.

Deşi ar fi putut să iasă din aceste parteneriate vechi, unele realizate prin 2000 sau 2001, după primul an în care a constatat că nu reuşeşte să obţină profitul scontat, administraţia judeţeană a concluzionat abia în 2010 că se impun măsuri pentru stoparea acestor participări în diverse societăţi, sub formă de acţionar. Mai departe însă, măsurile concrete au întârziat să apară.

Probabil ca să nu se spună că, în pofida declaraţiilor nu s-a făcut nimic pentru clarificarea parteneriatelor neprofitabile ale Consiliului Judeţean Timiş, anul trecut, în vară, s-a perfectat o singură tranzacţie de acest gen, în sensul că s-a aprobat vânzarea cotei de 0,6966% din capitalul social deţinut la Societatea Timgaz SA Buziaş. În raportul proiectului se menţiona că judeţul Timiş, prin CJ Timiş, în conformitate cu Situaţia inventarierii acţiunilor şi părţilor sociale deţinute la societăţile comerciale, deţine acţiuni la o serie de societăţi comerciale printre care şi la societatea Timgaz SA Buziaş, unde are o cotă de 0,6966% participaţie.

CJ Timiş a intenţionat să vândă acţiunile deţinute către societatea care are pachetul majoritar, dar aceasta i-a comunicat administraţiei judeţene că nu este interesată de achiziţionarea lor. Ca atare, s-a găsit o altă soluţie, în sensul că i s-a trimis Primăriei Buziaş propunerea de achiziţionare, propunere aprobată prompt prin hotărâre de consiliu local. Ca atare, s-a propus vânzarea, CJ Timiş alegându-se din această tranzacţie cu suma de 33.000 de de lei, care a plecat dintr-un buget local – cel al Primăriei Buziaş, către alt buget local – cel al administraţiei judeţene.

Print Friendly, PDF & Email