Rectorul Universităţii de Vest propune introducerea programului naţional „Primul job”

Marilen PirteaRectorul Universităţii de Vest din Timişoara propune ca, după programele „Prima casă”  şi „Prima mașină”, Guvernul să înfiinţeze şi programul „Primul job”, motivând că România are nevoie de un program pentru tinerii fără experiență în muncă.

 

În medie, unui tânăr absolvent român îi trebuie zece luni până la găsirea unui loc de muncă după terminarea studiilor, în interiorul Uniunii Europene situația fiind mai proastă doar la nivelul Italiei și Greciei. Mai mult decât atât, jumătate dintre cei care au terminat o școală nu își găsesc de lucru în primul an de la terminarea studiilor. Acesta este motivul care l-a determinat pe rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, să propună înfiinţarea programului „Primul job”. El spune că vede investiţia în viitorul tinerilor fiind ca pe un mod eficient de a cheltui banul public: „Este un efort național necesar și indispensabil.”

 „Mulți dintre tinerii noștri se lovesc de veșnica problemă, o piață a muncii închisă pentru cei fără experiență de lucru. În plus, dificultățile unei economii șubrede fac ca aceștia să aleagă un loc de muncă departe de pregătirea educațională, cu o remunerație ce lasă de dorit”, declară prof. univ. dr. Marilen Pirtea, într-un comunicat de presă transmis redacţiei.

În acest context, rectorul UVT susţine că România are nevoie imediată de măsuri concrete pentru integrarea tinerilor absolvenți în muncă. „Pe modelul programelor «Prima casă» și «Prima mașină», menite a stimula consumul și creditarea, consider că Statul ar trebui să finanțeze și să implementeze un program prin care tinerii să poată accesa mult mai ușor un prim loc de muncă. Prevederile unei asemenea măsuri sunt multiple și pot viza atât mediul de afaceri, cât și administrația publică”, îşi motivează Marilen Pirtea propunerea.

Rectorul UVT afirmă că în program, salariile tinerilor ar putea fi subvenționate substanțial de către Stat o anumită perioadă, atât cât să le permită să dobândească experiența necesară accesării unui loc de muncă. „Se poate stabili, astfel, împreună cu participanții la program, care pot fi firme, companii sau instituții, un cadru contractual uniform care să respecte limite salariale convenabile, plus o legătură directă între competențele tinerilor și locul de muncă oferit”, mai spune Marilen Pirtea.

Acesta apreciază că un program de stimulare și dinamizare a pieței muncii în România este cu atât mai necesar, cu cât presiunea este foarte mare pe cei doar 4.800.000 de angajați, din care 1.800.000 în sectorul public, numărul pensionarilor fiind dublu față de cel al contribuabililor; „Avem nevoie de un program concret, iar un program precum «Primul job» ar fi binevenit. «Primul job» creează locuri de muncă, dezvoltă activitatea firmelor preluând din povara bugetului salarial, crește mobilitatea tinerilor pe piața muncii la ieșirea din program, aduce un suflu nou economiei românești”.

Print Friendly, PDF & Email