Un nou premiu pentru Adriana Babeţi

Adriana Babeți a primit, ieri, Premiul Senatului Universității din București, ca profesor asociat al anului.

 

Universitatea din Bucureşti i-a acordat, ieri, prof. univ. dr. Adriana Babeţi, de la Facultatea de Litere a Universităţii din Timişoara, Premiul Senatului Universității din București pentru profesorul asociat al anului în domeniul Ştiinţe Umaniste. Premiul este o recunoaştere a contribuţiei excepţionale pe care Adriana Babeţi a adus-o Universităţii din Bucureşti, în anul universitar 2016 – 2017. Aceasta susţine la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti un curs la masteratul de Studii Literare.

Zilele trecute, Adriana Babeți a primit Marele premiu pentru întreaga activitate şi pentru cel mai bun studiu de literatură comparată din ultimele două decenii, Amazoanele. O poveste de succes. Premiul i-a fost oferit de Asociația de Literatură Generală și Comparată din România.

Volumul Amazoanele – o incursiune exhaustivă în lumea femeilor războinice, o călătorie virtuală ce porneşte din Antichitate şi ajunge până în secolul XXI – a mai primit o recunoaştere naţională, în 2013, când a fost desemnat de revista România literară „Cartea anului”.

 

Citeşte şi: Adriana Babeți, premiată pentru întreaga activitate şi pentru cel mai bun studiu de literatură comparată din ultimii 20 de ani

 

Adriana Babeţi este profesor la Universitatea de Vest din Timişoara, unde predă literatură comparată, şi redactor la revista Orizont. Împreună cu Delia Şepeţean-Vasiliu a îngrijit (selecţie de texte, traducere, aparat critic, prefaţă) volumele Pentru o teorie a textului. Antologie”Tel Quel”(1980) şi Roland Barthes – Romanul scriiturii (1987). A coordonat, împreună cu Cornel Ungureanu, antologiile Europa Centrală. Nevroze, dileme, utopii (Polirom, 1997) şi Europa Centrală. Memorie, paradis, apocalipsă (Polirom, 1998).

S-a ocupat, de asemenea, de traducerea şi selecţia antologiei Barbey d’Aurevilly, Dandysmul(Polirom, ed. I, 1995, ed. a II-a revăzută şi adăugită, 2013). A publicat volumele: Bătăliile pierdute. Dimitrie Cantemir, strategii de lectură (1997), Dilemele Europei Centrale (1998), Arahne şi pânza(2002), Dandysmul. O istorie (Polirom, 2004), Ultimul sufleu la Paris. 69 de reţete culinare (Polirom, 2006), Le Banat: Un Eldorado aux confins (coord., Cultures d’Europe Centrale, CIRCE, Université de Paris IV – Sorbonne, 2007), Prozac. 101 pastile pentru bucurie (Polirom, 2009) şi Femeia în roşu (împreună cu Mircea Mihăieş şi Mircea Nedelciu).

Print Friendly, PDF & Email