Trei premiere ale Naţionalului timişorean, jucate în decembrie

Sursă foto: TNT

Teatrul Național din Timișoara a pus în vânzare biletele pentru cele trei spectacole ale căror premiere vor avea loc în luna decembrie: Conul Leonida faţă cu reacţiunea, de I.L. Caragiale, Amintiri din epoca de şcoală, de Mihaela Michailov, și Breaking News, un scenariu după I.L. Caragiale.

 

De Ziua Națională a României, joi, 1 decembrie, de la ora 19,  Sala Mare a Teatrului Național va găzdui premiera spectacolului Conul Leonida faţă cu reacţiunea, de I.L. Caragiale, un spectacol semnat de regizorul Felix Alexa, în cadrul programului CelebrART. Următoarea reprezentație va fi marți, 13 decembrie.

Spectacolul, trecut prin filtrul inteligenței și al umorului abraziv al creatorului său, recuperează acest text clasic – o bijuterie dramaturgică exploatată de obicei în aceeași cheie cu celelalte piese ale lui Caragiale – în modernitatea lui extremă, în valențele teatrului absurd de la care se va reclama, un secol mai târziu, Eugène Ionesco, de pildă. Spectacolul aduce pe scenă o distribuție de excepție: Claudia Ieremia și Ion Rizea, în celebrele roluri ale Efimiței și Leonida, Matei Chioariu și Alina Ilea, în rolul Saftei și în cel al lui Mițu, prima nevastă.

Felix Alexa este un prolific regizor și pedagog de teatru. A montat în teatre și a predat în universități din Paris, Zagreb, Seul, Beijing, Shanghai, New Delhi, Singapore sau Sidney. Experiența sa poartă amprenta marelui regizor Peter Brook, cu care a colaborat timp de un an. De asemenea,.

Marți, 13 decembrie, de la ora 19, la Studio Uţu va avea loc premiera spectacolului Amintiri din epoca de şcoală, de Mihaela Michailov, în cadrul programului Clasic Contemporan. Următoarea reprezentație este programată miercuri, 14 decembrie.

Așa cum declara autoarea, textul cercetează un fond emoțional comun legat de anii de școală. Un spectacol despre memoria afectivă, despre emoții, despre cuvinte, întâlniri și sentimente care modelează caractere și destine, dar și despre experiențe care ar putea deveni un teren de comunicare comun pentru generația părinților și cea a copiilor lor.

Spectacolul este semnat de regizorul Naționalului timișorean Ion-Ardeal Ieremia. Distribuția aduce în fața publicului doi tineri și talentați actori ai trupei Teatrului Național, Alina Spiridon și Darius Zet. Scenografia este semnată de Inocențiu Ieremia, iar sound-design-ul spectacolului aparține muzicianului Horea Crișovan.

Pentru că anul acesta s-au împlinit 170 de ani de la nașterea marelui scriitor Ion Luca Caragiale, Teatrul Național din Timișoara încheie anul 2022 cu încă o reverență adusă acestuia, în cadrul programului CelebrART. Astfel, vineri, 20 decembrie, de la ora 19, la Studio Uţu are loc premiera spectacolului Breaking News, cu un scenariu semnat de Mihaela Lichiardopol. Următoarea reprezentație a spectacolului este programată sâmbătă, 21 decembrie.

Regizoarea Teatrului Național a concentrat decupajele din proza lui Caragiale în jurul unui subiect care – la fel ca majoritatea „țintelor” umorului lui Caragiale – nu s-a perimat și nici nu s-a rafinat prea mult în ultimul veac: presa. Regizoarea subliniază, în siajul lui Caragiale, efectul „spontan, isteric” al unei prese care pare la fel de determinată în efortul de a declanșa emoția, atunci la fel ca acum. Distribuția reunește un nucleu de actori importanți ai Naționalului timișorean: Cătălin Ursu, Romeo Ioan, Cristian Szekeres, Daniela Bostan, Alecu Reus, Ana-Maria Pandele Andone, Iuliana Crăescu, Andrei Chifu și Ana Maria Cojocaru. Scenografia este semnată de Gabriela Strugaru-Popa.

Biletele pentru toate cele trei spectacol sunt disponibile pe www.tntimisoara.com sau la Agenția Mărășești, str. Mărășești nr. 2, de marți până duminică, între orele 11 – 19.

 

Print Friendly, PDF & Email