Aproape fiecare al cincilea adolescent este victima unei hărţuiri în spaţiul virtual. Această situaţie alarmantă a condus la crearea, la nivel european, a unui site care pune la dispoziţia celor interesaţi materiale didactice gratuite în opt limbi. Scopul este prevenirea fenomenului hărţuirii în spaţiul virtual.
Hărţuirea în spaţiul virtual (cybermobbing) afectează mai ales copiii şi adolescenţii şi, de aceea, părinţii şi profesorii lor pot interveni activ pentru a ajuta şi chiar a salva vieţi.
O echipă internaţională cuprinzând parteneri din şapte ţări a decis, sub conducerea ONG-ului german Stiftung Medien- und Onlinesucht, specializat în combaterea dependenţei de Internet, să dezvolte o ofertă pentru cadrele didactice, care pot preveni hărţuirea în mediul virtual. În acest sens a fost creat un site, cyberhelp.eu care pune la dispoziţia celor interesaţi materiale didactice gratuite în opt limbi – română, bulgară, germană, engleză, lituaniană, slovacă, slovenă şi spaniolă – având ca scop prevenirea fenomenului hărţuirii în spaţiul virtual, anunţă, într-un comunicat trimis redacţiei, Elena Wolf, directorul Liceul “Nikoalus Lenau”, din Timişoara, instituţia care derulează proiectul în România, ca organizaţie parteneră în cadrul consorţiului care gestionează proiectul internaţional. Coordonatoare sunt profesoarele Simona Lobonţ şi Astrid Otiman.
„Noi nu punem la dispoziţie doar material didactic, ci şi informaţii generale, respectiv aspecte juridice despre această temă, precum şi filme educative şi un forum online pentru schimbul de opinii”, spune, la rândul său, coordonatoarea proiectului internaţional, Arnhild Zorr-Werner, de la Stiftung Medien- und Onlinesucht.
“În contextual actual, în care şi în România cazurile de hărţuire în mediul virtual sunt tot mai dese, această temă devine tot mai importantă. Din păcate, şi părinţii subapreciază siguranţa copiilor lor în mediul virtual. Astfel, le revine cadrelor didactice misiunea să atenţioneze copiii asupra pericolelor care se ascund în folosirea Internetului şi să-i ajute să dezvolte competenţele necesare pentru a utiliza corect noile mijloace media. În acest scop, sunt puse la dispoziţie materiale didactice pentru clasele III – VIII. O perspectivă interesantă despre problemele cu care ne confruntăm la ora actuală o oferă atât pedagogii, cât şi juriştii, în scurte filme educative. Filmele arată părinţilor şi cadrelor didactice cazuri concrete de hărţuire în spaţiul virtual şi soluţionarea lor”, declară profesorul Elena Wolf.
Aceasta mai spune că materialele didactice puse pe site, forum-ul interactiv şi accesibilitatea paginii uşurează munca profesorului şi îl ajută să cunoască mai bine problematica hărţuirii în mediul virtual.
“Prevenţia este esenţială. Cadrul didactic este de multe ori în măsură să afle primul când un copil este hărţuit. Dar, de multe ori, nu ştie cum să reacţioneze. De aceea site-ul cyberhelp.eu este de un real folos”, declară şi Arnhild Zorr-Werner.
Cyberhelp.eu a fost realizat cu ajutorul susţinerii financiare a Comisiei Europene. Cei interesaţi sunt invitaţi să împărtăşească experienţa lor şi alte informaţii importante pe pagina de Facebook a proiectului www.facebook.com/cyberhelp.eu.
Ultimele comentarii