Primii proprietari de clădiri istorice reabilitate scutiți de Primăria Timișoara de la plata impozitului

Imobilul de pe strada Eugeniu de Savoya nr. 11. Foto: PMT

Primăria Timișoara a aprobat primele dosare de scutire la plata impozitului pentru proprietarii care au finalizat anul trecut reabilitarea clădirilor istorice în care locuiesc. Este vorba despre proprietarii imobilelor de pe str. Eugeniu de Savoya nr. 11 și din Piața Petru Rareș nr. 1.

 

„Le mulțumesc tuturor proprietarilor de clădiri istorice care păstrează vie moștenirea arhitecturală superbă a Timișoarei și au grijă de clădirile lor. În ultimii ani, tot mai multe clădiri și-au recuperat frumusețea de altădată, fapt care contribuie la atractivitatea Timișoarei. Primăria are mai multe mecanisme prin care impulsionăm acest proces de punere în valoare a patrimoniului nostru arhitectural. Încurajăm proprietarii prin scutiri de impozite, consiliere gratuită și sprijin financiar, prin biroul nostru din Traian. Dar avem și un mecanism de supraimpozitare pentru cazurile în care proprietarii lasă în paragină clădirile istorice. Sper ca în perioada următoare să aprobăm tot mai multe cereri de acordare a scutirii la plata impozitului”, declară primarul Dominic Fritz.

Primăria Timișoara acordă scutiri la plata impozitului pe clădirile istorice proprietarilor care și-au renovat imobilul în anul precedent. Proprietarii care anul trecut și-au renovat clădirile în care locuiesc mai pot solicita această facilitate până în 31 martie. Cererea de scutire se depune la Registratura Municipiului Timișoara (fizic, la camera 12, sau online, la primariatm@primariatm.ro), împreună cu documentația completă.

Imobilul din Piaţa Petru Rareş nr. 1. Foto: PMT

Potrivit Municipalităţii, facilitatea se aplică pe o perioadă de cinci ani consecutivi, începând cu data de 1 ianuarie a anului fiscal următor celui în care a fost efectuată recepția la terminarea lucrărilor, cu condiția ca beneficiarii să respecte anumite cerințe (menționate în Anexă).

Măsura, mai spun reprezentanţii Primăriei, vine ca o recompensă acordată proprietarilor care depun eforturi financiare consistente pentru a-și îndeplini obligațiile de întreținere, protecție și punere în valoare a clădirilor pe care le dețin. Potențialii beneficiari sunt cei cu imobilele proaspăt reabilitate, conform prevederilor Legii nr. 153/2011, privind măsurile de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor. Este necesar ca lucrările să fi fost recepționate până cel târziu la data de 31 decembrie a anului precedent. Scutirea se menține în cazul soțului supraviețuitor și în cazul moștenitorilor legali. În cazul înstrăinării clădirii, scutirea de impozit nu se aplică noului proprietar al acesteia.

„Menționăm că este suficient un singur exemplar de documente pentru fiecare clădire pentru care se solicită scutire la plata impozitului (nu se solicită câte un exemplar pentru fiecare proprietar în parte, în cazul imobilelor cu mai mulți proprietari)”, transmite Municipalitatea.

Print Friendly, PDF & Email