O ecluză care datează din perioada austro-ungară – vestigiu care, evidenţiat, s-ar putea dovedi de folos Timişoarei în competiţia pentru cucerirea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021 – este pusă în pericol, avertizează un consilier local P.D.L. şi un arhitect. Aceştia mai spun că ecluza descoperită în zona şantierului din Piaţa 700, acolo unde se lucrează la o nouă parte a ansamblului imobiliar City Business Center, este pusă în pericol de interese imobiliare.
Nesocotirea istoriei
Consilierul local P.D.L. Simion Moşiu, susţinut de arhitectul Valentin Luca, acuză că “un pumn de arginţi” şi numeroase interese de natură politică şi imobiliară ar fi motivele care i-ar fi determinat pe investitorul imobiliar Ovidiu Şandor şi pe arhitectul Vlad Gaivoronschi să îşi reconsidere declaraţiile din vară, referitoare la posibilitatea conservării în totalitate a ecluzei descoperite în timpul săpăturilor făcute pentru ridicarea încă unui corp de clădire în perimetrul Pieţei 700.
Arhitectul Valentin Luca avertizează că demolarea ilegală a monumentelor reprezintă un caz penal şi că pe şantierul CBC ar fi căzut deja sub lamele buldozerelor, fără niciun fel de autorizaţie de demolare, mai multe contragărzi.
Simion Moşiu mai spune că între declaraţiile date în vară de managerul City Business Center şi aşteptarea de acum a unei soluţii care să vină dinspre Direcţia de Patrimoniu a Ministerului Culturii par să se fi îngrămădit o sumă de interese care nu mai au însă nicio legătură cu apărarea intereselor patrimoniale ale oraşului. Confruntat cu nevoia de a gestiona integrarea în ansamblul CBC a unui astfel de vestigiu istoric valoros, datând aproximativ de la 1726, din vremea lui Eugeniu de Savoya, Ovidiu Şandor a propus câteva soluţii posibile: conservarea arheologică totală a sitului, care are o suprafaţă de 29 m/18 m, păstrarea parţială a acestuia în subsolul viitoarei clădiri, în zona parcajului subteran, ori translatarea celei mai mari părţi a ansamblului cu 30 de metri pe direcţia est şi expunerea într-o piaţetă pe care proiectul o prevede pentru realizare. Soluţie pentru care, de altfel, şi-a şi manifestat preferinţa, deşi a estimat un cost ridicat pentru materializarea în sine.
În august, reaminteşte Simion Moşiu, Ovidiu Şandor vorbea despre discuţiile purtate cu reprezentanţii Ministerului Culturii, care “dovedeau interesul predilect al investitorului pentru una dintre soluţii”. “În acest moment, purtăm discuţii cu experţii Ministerului Culturii, urmând ca domniile lor să decidă cu privire la varianta aleasă. Dorinţa noastră este aceea de a păstra o bună parte din stăvilar în cadrul amplasamentului City Business Center, expunându-l publicului în piaţeta ce se va forma între clădirile noastre. Deşi este o soluţie costisitoare, dar şi destul de dificilă din punct de vedere tehnic, presupunând translatarea acestui stăvilar, ar avea marele avantaj de a transforma spaţiul public exterior într-un mic fragment muzeal în aer liber, aşa cum există în alte oraşe europene cu o istorie bogată, şi de a asigura accesul unui public generos”, s-a pronunţat atunci Ovidiu Şandor.
Tot în vară, Alexandru Szentmiklosi, arheolog în cadrul Muzeului Banatului, declara că, în urma lucrărilor întreprinse pe şantier, a fost dezvelită partea inferioară a unor fortificaţii, precum şi a unuia din stăvilarele care au reglat scurgerea apelor Canalului Bega prin şanţurile de apărare ale fostei cetăţi a Timişoarei. “Ansamblul descoperit are o însemnătate din punct de vedere al cercetării arhitecturii militare de secol XVIII şi poate satisface curiozităţile timişoreanului iubitor de istorie locală şi ale turiştilor care ne vizitează urbea”, mai spunea Alexandru Szentmiklosi.
Responsabilul ştiinţific al cercetării arheologice, dr. Ovidiu Bozu, aprecia la rândul său că descoperirea are un caracter unic în ţară şi, foarte posibil, şi în plan european.
Potrivit lui Simion Moşiu, soluţia împotriva distrugerii acestui obiectiv istoric care a rezistat vreme de 300 de ani ar putea-o reprezenta cedarea sitului către Municipalitate, care să îl reconstruiască aşa cum a fost. Acesta atenţionează, făcând referire la prevederile articolului 217 Cod Penal, asupra implicaţiilor legale ale unui abuz împotriva unui sit cu o asemenea relevanţă istorică. “Dacă răspunsul Ministerului Culturii va fi cel agreat de investitor, atunci se va ajunge la demolare şi la mutarea întregului ansamblu în piaţă, ceea ce echivalează cu transformarea lui într-o machetă”, motivează Simion Moşiu nevoia unei intervenţii prompte a autorităţilor în scopul conservării intacte a vestigiului, exact pe locul în care a fost descoperit.
Arhitect Luca: “Au fost preveniţi cu privire la ce aveau să descopere acolo”
Arhitectul Valentin Luca îl învinuieşte pe arhitectul proiectului, Vlad Gaivoronschi, de practicarea unui dublu discurs, invocând cursul de genius loci pe care Vlad Gaivoronschi îl ţine cu studenţii anului II de la Facultatea de Arhitectură, la care îi învaţă despre unicitatea spiritului fiecărui loc în parte şi însemnătatea conservării elementelor de patrimoniu: “Eu am o întrebare pentru domnul Gaivoronschi: mutând şi masacrând acest monument istoric ce se întâmplă cu genius loci, pe care dânsul îl predă cu atâta vervă?”
În plus, spune Valentin Luca, “nu au cum să fie surprinşi, pentru că le-am arătat harta şi au fost preveniţi cu privire la ce aveau să descopere acolo”.
Acesta arată că o suprapunere a hărţilor care redau amplasarea ansamblurilor de interes istoric pentru Timişoara cu vederea realizată din satelit a zonei în care avea să se construiască proiectul CBC a avut loc când au început lucrările de construcţie la primul corp de clădire, în 2006. Valentin Luca susţine că există mai multe hărţi, una dintre ele o hartă militară a cetăţii Timişoarei, datând din 1808, şi care înfăţişa cele mai importante elemente de apărare ale cetăţii. “(…) Acestor doi domni să le fie foarte clar: acest sit nu aparţine nici familiei Şandor, nici familiei Gaivoronschi. Acest sit aparţine unei familii mult mai mari, care se cheamă familia Timişoarei. Şi eu ca timişorean n-am absolut niciun chef să-i las pe aceşti domni să-şi bage excavatoarele în acest sit, cum au făcut din 2006 până acum (…) Dânşii spun că au avut autorizaţie. N-au avut autorizaţie. Au avut doar o descărcare arheologică. Dar descărcarea arheologică nu ţine loc de autorizaţie de demolare. Vorbim aici de două – trei contragărzi care au fost construcţii, au fost edificii, care s-au demolat fără autorizaţie de demolare. Demolarea ilegală a unui monument este caz penal”.
Reprezentantul CBC: “Un fals subiect”
L-am contactat pe Ovidiu Şandor, pentru un punct de vedere. Omul de afaceri a refuzat să dea vreo explicaţie, îndrumându-ne înspre reprezentantul său, Daniel Crainic. Acesta declară că lucrările pe şantier stagnează, în aşteptarea pronunţării unei soluţii din partea Direcţiei de Patrimoniu a Ministerului Culturii: “În acest moment pe şantier nu se efectuează nicio lucrare. Nu este vorba acolo de nicio demolare. Oricare dintre soluţii ar fi selectată, lucrarea se va efectua pe cheltuiala antreprenorului, pentru că statul român nu îşi permite să suporte costurile unei astfel de lucrări”.
Arhitect Gaivoronschi: “Mumificarea monumentelor istorice este desuetă”
Arhitectul Vlad Gaivoronschi îl acuză pe Valentin Luca de faptul că “nu cunoaşte legile” şi că informaţia potrivit căreia s-ar fi efectuat lucrări de demolare în mod ilegal pe şantierul de la CBC este eronată. De asemenea, afirmă că Valentin Luca nu ar fi avut nicio întâlnire oficială cu Ovidiu Şandor şi că episodul suprapunerii unei hărţi “realizate vag” de Valentin Luca peste reprezentarea din satelit a zonei a existat, dar fără ca arhitectul Luca să aibă o calitate oficială în proiect. “Procedurile legale s-au respectat. Acolo s-a descoperit un dispozitiv hidrotehnic. Au fost anunţaţi reprezentanţii Muzeului Banatului şi s-a făcut descărcarea arheologică. (…) Există această idee a domnului Luca legată de vechea cetate şi de transformareaTimişoarei într-un oraş de tip Disney. Nu poţi însă să mumifici un monument, mumificarea monumentelor istorice este desuetă. În secolul XXI toată lumea se raportează la vectorii economici, nimeni nu opreşte astfel de procese economice şi investiţionale. Au fost anunţaţi reprezentanţii muzeului, s-a documentat, s-a relevat şi s-a descărcat arheologic. Procedurile legale au fost respectate”, contraatacă Vlad Gaivoronschi. Acesta ameninţă că analizează, împreună cu Ovidiu Şandor, posibilitatea de a acţiona pe căi legale împotriva arhitectului Valentin Luca.
Directorul Muzeului Banatului: “Regulile au fost respectate de către investitor”
Contactat telefonic pentru a oferi detalii legate de etapele săpăturilor arheologice parcurse până în prezent, directorul Muzeului Banatului, Leopold Ciobotaru, susţine că pe şantierul de la CBC “regulile de lucru au fost respectate, iar domnul Şandor s-a dovedit prudent şi a înştiinţat, imediat după descoperire, autorităţile”.
Acesta mai spune că potenţialele soluţii privind continuarea lucrărilor se află spre analiză pe masa Direcţiei de Patrimoniu a Ministerului Culturii: “În acest moment, însă, decizia aparţine Direcţiei de Patrimoniu de la Ministerul Culturii, care analizează propunerile înaintate”.
Ultimele comentarii