Printre terenurile pe care investitorii imobiliari din Timişoara au pus ochii se numără şi suprafaţa de aproximativ un hectar aferentă Observatorului Astronomic. Controversele legate de curăţirea şi gospodărirea respectivului teren au dus la controverse între Primăria Timişoara şi Academia Română, care transmite că ar fi de acord cu transferarea terenului către Primărie, pentru o mai bună administrare, însă numai într-o formulă care ar exclude eventuala înstrăinare.
Transfer doar cu excluderea vânzării
De la începutul anului, în cadrul unor dezbateri publice la Primăria Timişoara, câţiva consilieri locali au luat în discuţie starea terenului de aproximativ un hectar aferent Observatorului Astronomic, amplasat în Piaţa Axente Sever. Susţinând că au avut sesizări din partea unor cetăţeni cu privire la curăţarea şi igienizarea acestei suprafeţe.
După discuţii cu reprezentanţii Academiei Române care, de drept, administrează acest obiectiv, oficialii Municipalităţii au anunţat că vor cere Guvernului să le transfere în proprietate acest obiectiv, întrucât Academia Română nu are bani de investit şi nici personal care să se ocupe de lucrări de întreţinere, iar administrarea să rămână în continuare la Filiala Timişoara a Academiei Române. Argumentul lor este că, aşa, Observatorul ar putea fi un punct de atracţie al oraşului dacă ar fi exploatat din punct de vedere educativ şi turistic.
Conducerea Filialei Timişoara a Academiei Române spune că ar fi de acord cu acest transfer numai în eventualitatea în care s-ar garanta că acest teren nu ar fi înstrăinat, ajungând să fie controlat de samsari imobiliari. “Am sesizat posibilitatea unor interese imobiliare cu privire la această suprafaţă. Problema este că noi nu avem oameni care să se ocupe de întreţinere, avem doar un responsabil specialist şi un laborant acolo. Şi pe acest fond, au existat discuţii legate de întreţinerea terenului, deşi la acel moment nici parcurile Primăriei nu arătau mai bine. Oricum, noi am fost de acord inclusiv cu transferul acestui teren către Primărie, care ar avea mijloacele de a-l întreţine, însă într-o formă care să-i asigure o protecţie împotriva eventualelor tentative de înstrăinare. Adică terenul să fie în proprietate publică a Primăriei, dar administrat de către Academia Română. Am solicitat să întocmim şi o documentaţie în acest sens, însă nu s-a mai întâmplat nimic. Trebuie să ne asigurăm că acest teren nu va fi înstrăinat, pentru că s-au tot luat în mod abuziv terenuri necesare cercetării pe plan local”, spune Ion-Păun Otiman, secretar general al Academiei Române.
O clădire importantă pentru cercetare
Observatorul Astronomic din Timişoara a fost construit între anii 1958 – 1962 şi este unul dintre cele trei obiective de acest gen deţinute de Academia Română, pe lângă cele din Bucureşti şi Cluj. Dintre ele, observatorul din Banat este ceva mai slab dotat din punct de vedere al aparaturii, care este veche de peste 50 de ani. Cu toate acestea, Observatorul continuă să organizeze evenimente şi să fie utilizat pentru scopuri practice, educative sau şcolare.
Ultimele comentarii