Pe lângă „moda” refuzului vaccinării, statul pare să pună şi el umărul la şubrezirea sistemului de vaccinări obligatorii la nou-născuţi, prin sincopele legate de asigurarea unor vaccinuri obligatorii în maternităţi şi la medicii de familie. Specialişti din domeniul sănătăţii avertizează că bebeluşii nevaccinaţi sunt expuşi unor riscuri majore.
Vaccinuri extrem de importante lipsesc de luni bune
Problema lipsei unor vaccinuri extrem de importante din maternităţi a fost luată în discuţie şi la ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Timiş, atunci când a existat şi un avertisment legat de riscurile pe care le generează această situaţie, în condiţiile în care vestul ţării ar putea fi confruntat în perioada următoare cu un val numeros de refugiaţi.
Grupul de consilieri judeţeni PNL au declarat, în plen, că, dată fiind lipsa vaccinului antihepatic numit Euvax B, e necesar să găsească, împreună cu reprezentanţii Puterii, o soluţie. Euvax B este acel vaccin care se face în primele 24 de ore din viaţă, apoi la două şi la şase luni ale sugarului, iar dacă nu se face, nu mai poate fi recuperată această schemă. „Din acest motiv, vă rog să găsim un fond de rezervă, astfel încât atunci când la nivel naţional se întâmplă acest lucru cu licitaţia pentru vaccinurile obligatorii, oricum sistemul de sănătate are deficienţe grave, să avem un fond de rezervă care să dea posibilitatea maternităţilor să-şi cumpere acele vaccinuri până situaţia se rezolvă”, au spus consilierii PNL. Adăugând că managerii maternităţilor ar trebui să atenţioneze CJ Timiş în privinţa necesarului de vaccinuri.
Acest semnal de alarmă nu a dus mai departe la o decizie a Executivului CJ Timiş cu privire la asigurarea unui fond pentru achiziţia de vaccinuri, făcându-se doar promisiunea că vor fi contactaţi „factorii de decizie” din domeniul medical.
„Acest vaccin lipseşte de luni bune. Pe biletele de externare a bebeluşilor scrie că nu s-a făcut acest vaccin. Or, situaţia este ciudată, în condiţiile în care hepatita are o incidenţă destul de mare şi în vestul ţării. Acest vaccin este obligatoriu de peste 20 de ani, şi nu putem vorbi despre eradicarea unor boli atâta vreme cât suntem confruntaţi frecvent cu acest tip de penurii. În primăvară nu erau vaccinuri BCG şi aşa mai departe. Or, în aceste condiţii, noi am primit adrese de la Direcţia de Sănătate să ne completăm stocurile de vaccinuri, pentru că ar fi nevoie de campanii destul de ample de vaccinare, în varianta în care vin refugiaţi în număr mare în Timiş. Dar cum putem face asta, când nu avem vaccinuri nici pentru copiii noştri?”, spune medicul de familie Georgeta Rus, consilier judeţean PNL.
Prima doză de vaccin împotriva hepatitei B trebuie administrată copiilor în primele 24 de ore de la naştere, iar următoarele, la două şi la şase luni. Riscul de îmbolnăvire nu este de neglijat, dacă ţinem cont de datele statistice: România are un milion de bolnavi de hepatita B, 60% fiind femei, iar o mamă infectată poate transmite boala şi bebeluşului.
Ultimele comentarii