De mai bine de jumătate de an, un deputat hunedorean încearcă să afle cum s-au împărţit anul trecut banii de investiţii ai Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara. Şi tot de atâta timp Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura şi Investiţii Străine evită un răspuns clar pe această temă, deşi e vorba de simpla repartizare a unor bani publici.
Răspunsuri pe lângă subiect
Bănuind că ar exista o serie de alocări de fonduri pe criterii discutabile, un deputat hunedorean PNL Radu Bogdan Ţîmpău a solicitat, la sfârşitul anului trecut, o situaţie a împărţirii pe judeţe a banilor de investiţii alocaţi Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara. În primă fază, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura şi Investiţii Străine, sugerând că nu a înţeles corect întrebarea, a făcut referire la bugetul pe 2014, care, la momentul acelui prim răspuns, încă nu era stabilit. Deputatul hunedorean a revenit în luna februarie asupra solicitării sale, precizând: „În răspunsul primit, am constatat cu surprindere că în cele comunicate v-aţi raportat la anul 2014, singura referire la anul 2014 fiind legată de previziunile bugetare”.
După această revenire, abia zilele trecute Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine a catadicsit să formuleze un răspuns care nu clarifică nimic, în sensul că evită să precizeze şi de această dată felul în care s-au împărţit anul trecut banii DRDP Timişoara. Astfel, Departamentul guvernamental susţine că anul trecut Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara a primit suma de 59.383.390 de lei, din care mai mult de o treime, adică 21.914.307 lei, pentru servicii pregătitoare privind gestionarea drumurilor publice respectiv, „Cadastrul drumurilor, servicii de pază, întocmire documentaţii, monitorizarea şi controlul mijloacelor de transport”.
În ceea ce priveşte repartizarea pe judeţe, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine nu dă niciun răspuns concret, deşi aceste alocări ar trebui să fie extrem de transparente, fiind vorba despre bani publici. Singurul lucru precizat în acest sens este că repartizarea pe fiecare subunitate teritorială s-a făcut ţinând cont de numărul de kilometri aflaţi în administrarea fiecărei unităţi teritoriale, natura şi intensitatea traficului de pe fiecare drum, starea tehnică şi de „eliminarea operativă a situaţiilor provocate de calamităţi naturale până la executarea unor lucrări definitive”.
Parlamentar: „E o opacitate absolut nejustificată”
Deputatul Radu Bogdan Ţîmpău spune că nu e prima oară când nu i se răspunde concret sau nu i se răspunde deloc la interpelările transmise Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura şi Investiţii Străine şi Ministerului Transporturilor, şi că la toamnă va depune o moţiune în acest sens, pentru lipsa de transparenţă a acestor structuri. „Este o opacitate absolut nejustificată, ţinând cont de faptul că vorbim despre bani publici. Eu am cerut o situaţie pe judeţe a repartizării de sume, tocmai pentru că aveam informaţii neoficiale legate de alocări de sume în mod discreţionar. Mi s-a răspuns în prima fază că nu e gata bugetul pentru anul 2014, deşi eu cerusem informaţii despre sumele alocate în 2013, după care nu mi s-a furnizat informaţia legată de repartizarea pe judeţe a fondurilor. Aşa se întâmplă atunci când o anumită majoritate formată în Parlament îi permite executivului să nu mai ţină cont de legislativ”, ne-a declarat deputatul hunedorean.
Ultimele comentarii