Fost vicepreşedinte CJ Timiş: „Asociația Timişoara Capitală Culturală nu a adus în spațiul public niciun proiect de anvergură, doar scandaluri, conflicte de interes şi demisii”

Foto: Arhivă personală Roxana Iliescu

 Roxana Iliescu, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, numeşte scrisoarea deschisă pe care fostul consultant artistic al Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală, Chris Torch, a trimis-o ieri – în care declara că există îngrijorarea că la nivelul UE va fi luată în calcul retragerea titlului acordat Timişoarei de Capitală Culturală Europeană şi acuza autorităţile că nu au asigurat fondurile necesare – ca fiind „o încercare jalnică de manipulare și de plasare a responsabilității pe umerii clasei politice din Timișoara”.

 

Roxana Iliescu, coordonatorul Pro România Filiala Timişoara, spune că a citit cu tristețe, îngrijorare și iritare scrisoarea deschisă pe care Chris Torch – fostul consultant artistic al Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală, căruia i s-a încheiat mandatul zilele trecute –, a trimis-o presei şi unor instituţii publice în legătură cu un posibil eșec al proiectului Timișoara, capitală Europeană a Culturii 2021.

Textul este – în opinia mea și a mai multor colaboratori – o încercare jalnică de manipulare și de plasare a responsabilității pe umerii clasei politice din Timișoara. În esență, dl. Torch afirmă că problema cea mai gravă a situației din acest moment a proiectului Asociația culturală TCCE 2021 se regăsește în faptul că instituțiile orașului nu au asigurat fondurile necesare. Pentru că, în perioada 2016-2018 am îndeplinit funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș și am răspuns, între altele de domeniul Cultură, pot afirma că aceasta este o minciună sfruntată”, afirmă Roxana Iliescu.

În octombrie 2016, mai spune aceasta, Consiliul Județean Timiș, prin președintele de atunci, Sorin Grindeanu, a semnat cu Asociaţia culturală TCCE, un protocol care viza eșalonarea celor 5.000.000 de euro, bani cu care CJ Timiş s-a angajat sa sprijine Asociația, în perioada 2017-2022: „Bine de știut este faptul că aceste sume de bani aferente eşalonării stabilite de părți (pentru anul 2017– 400.000 de euro, pentru anul 2018 – 750.000 de euro), au fost prevăzute în Bugetul CJT în fiecare an, separat de sumele de bani puse la dispoziția Asociației de către CJT cu titlu de cotizaţie. Însă, cu stupoare, se poate constata faptul ca reprezentanții Asociației nu au fost capabili să folosească aceste fonduri.”

Roxana Iliescu adaugă că fondurile pe care CJ Timiş s-a angajat să le pună la dispoziția Asociației puteau fi accesate în baza unor proiecte: „Ceea ce nu s-a întâmplat nici atunci și, după știința mea, nici după ce eu mi-am prezentat demisia. O realitate despre care dl. Torch nu scoate o vorbă. Cu părere de rău pentru timișorenii care au învestit atâtea speranțe în acest proiect, îi reamintesc d-lui Torch că Asociația TCCE-2021 nu a adus în spațiul public nici măcar un proiect de anvergură, ci doar scandaluri în ceea ce privește ridicole spectacole de circ, conflicte de interes din familia Neumann, demisii ale celor care au creat proiectul cu care Timișoara a câștigat titlul. Dar, mai ales, pentru oamenii de cultură ai orașului, TCCE 2021 a însemnat o atitudine de dispreț și de ignorare a forțelor culturale de aici. Iată de ce scrisoarea dlui Torch mi se pare că ar fi trebuit să i se adreseze, mai întâi, dnei Simona Neumann, președintele executiv, și lui însuşi.”

Iedri, suedezul Chris Torch, aflat la final de mandat pe funcţia de consultant artistic al Asociației Timișoara 2021 Capitală Europeană, a declarat că proiectul Timişoara 2021 nu a primit niciodată o şansă rezonabilă pentru a se putea dezvolta în aşa fel încât să poată implementa un program cultural coeziv: „Limitările financiare şi manevrele politice au blocat orice fază de pregătire, situaţie care ne-a permis să realizăm bucăţele din ceea ce era proiectat, atunci când am avut sporadica oportunitate de a reuşi să implementăm parte din ceea ce ne propusesem. Planurile noastre iniţiale se bazau pe promisiuni de finanţare, obiective ambiţioase şi programe de plată fireşti. După trei ani bugetari de la acordarea titulaturii, nu s-a creat nicio bază economică stabilă. Cuplate cu personalul insuficient şi lipsa fondurilor necesare implementării, planurile au devenit visuri.”

Chris Torch susţine că, din cauza lipsei totale de finanţare din partea surselor din România, în ultimele şapte luni dezvoltarea programului a întâmpinat piedici serioase: „Multe proiecte s-ar fi putut dezvolta în a doua perioadă a acestui an şi ar fi pregătit evenimentele ce urmau să aibă loc în 2021. Ce-ar fi fost dacă… Momentan există îngrijorarea reală că Uniunea Europeană va lua în calcul retragerea titlului acordat Timişoarei. Mai există posibilitatea la fel de reală ca ultima etapă – acordarea Premiului Melina Mercouri (1.5 milioane euro) – să nu mai aibă loc. Comisia de Monitorizare a UE a fost şocată atunci când a trebuit să asculte explicaţiile confuze şi neconvingătoare legate de suma derizorie de fonduri acordată din suma totală promisă de către autorităţile publice Asociaţiei TM2021. Iar atunci când acele fonduri au existat, au fost făcute disponibile într-un mod haotic, niciodată la datele la care fuseseră promise, nerespectând angajamentele semnate.

Chris Torch acuză autorităţile locale că au „blocat” capacitatea asociaţiei de a-şi atinge obiectivele, iar boardul asociaţiei, de incompetenţă în domeniul cultural: „Din păcate, lipsa de competenţă în domeniul cultural a celor din Board, dominat de aceleaşi autorităţi publice care au blocat în mod constant capacitatea TM2021 de a-şi atinge obiectivele, nu anunţă nimic bun. Numai o iniţiativă cetăţenească serioasă, care să întrunească o secţiune amplă a sectorului cultural şi a societăţii civile, ar putea pune suficientă presiune pentru ca situaţia să poată fi schimbată. Din păcate, până în acest moment, răspunsul sectorului cultural a fost unul marcat de interese personale şi de lipsa curajului, atât la noi în oraş cât şi la nivel naţional. Această fragmentare este unul dintre marii noştri inamici. Există prea multe voci care se suprapun, dar nu au niciun interes să colaboreze.

 

Print Friendly, PDF & Email